Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ipari termék, házilag, de minek?

Virslit és párizsit nem lehet botmixerrel gyártani. Nutellát se. Az olasz csokis mogyorókrémet utánzataival és egy otthon gyúrt termékkel közösen próbáltuk ki.

Mobiltelefonos képek, kocsma.

Február 5 a nutella napja, ezért ragadtattuk magunkat idáig. Kerestünk egy olasz helyszínt, ami a Gian Mario kávézó lett, és bónuszként érkezett az olasz tesztelő, Mario. Az este Branca Mentázásba fulladt, végül a sok cukortól összeragadt szájjal kerestünk egy életmentő giroszost. Én a felüljárónál feladtam, többiek még rámentek a Szerájra, vagy rosszul emlékszem, de azóta nem kívánom az édeset.

A vajazó liberális és vajtól felszabadító konzervatív front percek alatt felállt az asztal két végén. Szerintem nutellát vajjal, de erről fölösleges vitatkozni, a nutella nem az a kifinomult termék aminek lennének ideális, vagy elfogadható felhasználási módszerei. Olaszországban ettem túróba (ricottába) keverve, talán úgy van a legtöbb értelme.

A nutella egy 13% mogyorótartalmú csokikrém, cukorral fűszerezve és növényi olajjal, az amerikai kontinensen pálmaolajjal síkosítva, meg a szokásos adalékanyagok. A recept titkos, de a piacon vannak még hasonló kvalitásokkal rendelkező befőttesüvegek. Sőt, vödrök. A választék széles, a pralinuttát és a CBA sajátmárkás mogyorókrémét sikerült beszerezni.

A pralinuttában egy százaléknál is kevesebb mogyoró van, ennyi lehet minden olyan édesipari termékben, aminek a hátulján aprócska fonttal szedve olvasható: nyomokban mogyorót tartalmaz. Allergiások, így jártatok. Lemaradtok egy belga minőségről, vagy mi van ráírva. Mikor már kiröhögtük magunkat a mogyorótartalmán, a belgaságra koncentrálva téptük fel a kupakot. Belga csoki helyett Misimókusos mártott szeletet kentünk a kenyérre. Katalin bonbon a kávé és kardvirág mellet, Gizikének a tanácsra, mert a férje elintézte, hogy Editke soron kívül bejuthasson Lenkei professzorhoz. Meglepően közönséges, de a szockóban töltött gyerekkorunk miatt ismerős nugátíz. Egy falat után visszacsukjuk, be a szatyorba, haladjunk.

A CBA kakaós mogyorókrém ruszlis vödörben van. Te is érzed amit én? Mit, a diszperzitet? Igen. Furcsa, öblítést kívánó mellékíz, mintha avas lenne, de nincs ebben semmi, ami beavasodhatna. Tartósítószer, vagy aroma lóg ki a krémből, elér a Deák térig. Öblítőszer kell, hamar, ittál már mirtót? És Fernet Brancát?

Kibontjuk a nutellát, az anyag félig megzabálva tapad az üveg falára. Így sikerült megvásárolni a közeli boltban. A maradék krém felületén egy bűzös nyelv ízlelőbimbóinak a nyomait látom, undorodva félretesszük és kikérjük az első kör Branca Mentát. Akadt még egy üveggel, így megállapíthattuk, a jelenlévő, bolti mogyorókrémek között az ős verhetetlen.

Végül jöjjön a tejből, mogyoróból és cukorból készült házi nutella. Csokikrém ízű. Az 50% mogyoró sehol. Aroma nélkül, kiváló csokoládéból elkészítve esélytelen az ipari termékekkel szemben. Így készült, de ne várják a nutella erős mogyoróízét.

  • 50g hámozott, pirított törökmogyoró
  • 50 g jó minőségű kakaópor, vagy étcsokoládé
  • 3,5 dl zsíros tej
  • 60 g cukor
  • elvileg kell bele 1 g szójalecitin (szétválik nélküle, de az enyémmel ez nem történt meg)

szójalecitin: emulgeálószer, elősegíti az egymásban nem oldódó anyagok, például a víz és az olaj keveredését.

A mogyorót ledarálom, vagy egy darálóban szétcsapatom egy kevés cukorral. Lisztfinomságú végeredményre van szükség. Ezt alaposan elkeverem a többi hozzávalóval és 0,5 dl tejjel, állítólag itt kell a lecitin, de nem volt rá igényem. A maradék tejet felmelegítem és fokozatosan hozzáadom a krémet, majd alacsony lángon fél óra alatt krémmé sűrítem. Palacsintatölteléknek vállalható és nem áll el pár napnál tovább.

Mire jó a nutella? 

120 Tovább

Anyáink teasütije

- De jó nálad lenni. Mióta is nem voltam?
- Két éve Anyám. Igyunk még egy pálinkát!
- Igyunk! Áh, de jó ez. Házi?
- Persze. Szilva.
- Valami süteménysütést emlegettél ma estére.
- Non plus ultrát kell sütnünk. Holnap van a nővérem születésnapja.
- Remek. Süssünk! Segítsek?
- Jó lenne, mert negyven főre lesz. Felkészültél?
- Persze! Süssünk. Előtte még egy pálinka?
- Mindenképpen. Szükséged lesz rá.

Vakmerő kijelentést tettem, mert a non plus ultráról azt sem tudtam, hogy létezik.  Negyven főre. Süteményt sütni vidékre kell menni. A pesti  megoldja valami bögréssel, egy bögre cukor, egy bögre liszt, pár tojás és kész a süti. De Félegyházán igazi lakodalmast kell villantani.

  • A tésztához: kell 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • A bevonathoz: 2 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • + tetszés szerinti házi lekvár az összeragasztáshoz (mi használtunk barackot, meggyet és málnát)

Ildike nekiállt, a lisztet összekeverte a sütőporral, deszkára öntötte és a közepébe kis mélyedést nyomott, amibe beletette a kis kockára vágott vajat, a tojás sárgákat és a vaníliás cukrot. Összegyúrta, majd fél órára hűtőbe tette.
- Még egy pálinkát?
- Jól esne. Pihenjünk, amíg pihen.
- Egy cigi?
- Az is belefér.

Ezután a tésztát vékonyra nyújtotta, kis pogácsaszaggatóval köröket szaggatott belőle és kivajazott tepsibe tette.
- Jól van, szépen sül. Még egy pálinka?
- Mindenképen.
- Aggódom, hogy odaég. Már egészen barna.
- Vegyük ki! Odaég.
- Nincs itthon porcukor Anyám.
- Nem gond. Van mozsarad?
- Van.
- Majd én.
- Milyen leleményes vagy! - Néhány vízhólyaggal és majd én egy zacskóban klopfolóval szétverem felkiáltással később a tojásfehérjét a porcukorral és pici citromlével habbá vertük és kiskanállal mindegyik tésztalapocskára kis halmot raktunk. 150 fokos sütőbe toltuk, és kis lángon kb. 10 percig sütöttük. Amikor kihűlt, párosával összeragasztottuk lekvárral úgy, hogy a habos rész legyen kívül.

- Kifolyik a lekvár.
- Nem baj, tapaszd vele össze.
- Ma este ez az első édes nyalásom, leszámítva a mézes pálinkát.
- Erről jut eszembe, most olvastam a vagina monológokat.
- Ez most miről jutott eszedbe?
- Hát nézz rájuk! - röhögünk. Nagyon.
- És tetszett a könyv?
- Nem értettem. Mint ahogy ezt a sütit sem.
- Igyunk még egy pálinkát!
- Igyunk! Egészségedre Anyám! Ez a süti jó. Nem mondom, hogy megéri a macerát, de ha két barátnő rég találkozott és újra meg akarják találni egymást tökéletes választás.

Mikor ettek legutóbb non plus ultrát?

64 Tovább

Néha a rövid nyer

Csóró egyetemistaként állandó kérdés volt, unikum, vagy megvesszük a Narancsot? Összedobtuk rá, főleg Barotányi és Winkler cikkei miatt. Néha az unikum nyert, persze, minek hazudjak.

Szivacsgyöngyét mégse ihattunk, ha egyáltalán valóban létezett ez a termék a Moszkva téri Postásban. Senki nem hiszi el, az én emlékeim is homályosak. A pultról egy pohárba facsart koktél a Szivacsgyöngye.

A hávégén és a narancson nőttem fel. Sok vállalhatatlan és vállalható emlék köt a két magazinhoz, a HVG-be írtam is (egyet, a printbe, de az hónapokig erőt adott egy nagyon mocsok időszakban). Kevés újságot jelölnék meg, mint fontos állomásokat, de a Karaj, a Totalcar és a Tejvaj mellett ott lennének, pedig a Narancsnak nem dolgoztam soha.

Nem vettek fel elsőre az iparra, de a kirakatrendezőbe igen. Egy hét kolesz után nyilvánvalóvá vált, amit addig is tudtam, nem vagyok falkajószág. Albérletre pénz nincs, inkább bejárok. Sötét hóesésben várni a fűtetlen hetes vonatot, kiváló edzés volt, minden feltörekvő kamasznak kötelezővé tenném. Akkor vettem az első hávégét. Fél év után kirúgtak a kirakatrendezőből, mert ahogy nem bírom a falkákat, úgy a zsákutcákat se.

Hajnalka:
"Nem akartam nappalira menni, mert a második felvételimen úgy éreztem magam, mintha mindenkinek az anyja lennék, ezért harmadszorra az Államigazgatási Főiskolára jelentkeztem, levelezőre, oda egyből felvettek. Busszal jártam vizsgázni - máig nem tudom feldolgozni, hogy voltam képes végigcsinálni - volt, hogy egy félévben kilenc vizsgám volt, halálra untam magam a buszon és elkezdtem újságokat olvasni. Lényegében mindent megvettem. Sose felejtem el, mikor az első hávégét kinyitottam. Elolvastam az első betűtől az uccsóig, még a reklámokat is, aztán néztem ki a busz ablakán bambán, mert egyetlen szót sem értettem az egészből. Elkönyveltem, hogy buta vagyok és akkor leszek okos, ha értem, miről írnak a hvg-ben"

Mindkét újság kérés nélkül tette meg felajánlásait, és médiatámogatásukat, ahogy sokan mások is, sokan rákontráztak a kérésemre, és minden felajánló lazán és vidáman elvállalta. Köszönjük.

De mit vállalt el? Hallott már a Bátor Malackarajról? A Malackaraj első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára. Az esemény félmillió forint értékű össznyereményét támogató cégek adták össze. Az egyenként 20-30 ezer forintos nyereményeket az akció március 5-ig tartó időszaka alatt, a Bátor Tábornak legalább ezer forintot adományozók között húzzuk ki. Az eddigi felajánlásokat -kétfős vacsorák, borválogatás, kávéfőző, szarvasgombacsomag, késkészlet, illy dizájner kávéskészlet, konyakválogatás-itt a linken és a bal oldali boxsorban találja. 

Az utalást a legkönnyebben a Bátor Tábor Alapítvány erre kialakított felületén tehetik meg, ott minden információt megtalálhatnak. ha mégis inkább számlaszámot szeretnének, a Bátor Tábor Alapítvány számlaszáma:10918001-00000015-88740016

Válogassanak kedvükre, van miből.

Egy egyedi, erre az alkalomra készült Vágó Réka for Bátor Malackaraj pink női táska.
Vágó Réka a legmenőbb kortárs magyar cipőtervező, egyedi és limitált szériás darabjai a használati értéken túl gyűjtőknek is vonzók lehetnek, különösen egy ilyen különleges eseményt megörökítő darab. A táskát a linken tekintheti meg.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj VágóRéka adomány

Siklóernyős tandemrepülés Vértes Balázzsal
A nyár folyamán lerepülhető élmény a Magyar Siklóernyős Válogatott tag, Vértes Balázzsal. Részletek a linken.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj VértesBalázs adomány

Hatfős borkóstoló Homonna Attilától
Egy tokaji kirándulás egyik állomásaként borozhat egy cifrát Erdőbényén, Homonna Attila borász vendégeként.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Homonna adomány

Borválogatás Kiss Gábor, villányi borász felajánlásában
A válogatással az öné lehet egy-egy palack Merlot Classic 2008, Merlot Selection 2007, Cabernet Sauvignon Selection 2007, Kékfrankos Selection 2007, Cabernet Franc Classic 2008 és egy Merum 2006.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj KissGábor adomány

Kanetsugu MI-3003 típusú santoku(laminált VG-2/SUS-410 penge, fanyél) bőrtokkal, Oláh Gábor felajánlásában
A Kanetsugu cég régi japán kézműves hagyományokat megjelenítő késéhez egy magyar amatőr bőrdíszműves (Hapci) egyedi tokot készített.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Kanetsogu adomány

Klasszikus grill serpenyő a Kookta konyhafelszerelési üzlet felajánlásában
Egy brutális szték alá brutális serpenyő való. Ez pont olyan, van benne anyag bőséggel, évtizedekig süthet benne.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Kookta adomány

Kétfős vacsora Philipe, a belgánál
Friss kékkagyló Mont St Michelből, élő osztriga, brutális rillette, kedves kagylóevők, csapjanak le!
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Philippe adomány

St Andrea borválogatás a Bortársaság felajánlásában
A hat palack, szép St. Andrea bor Lőrincz György keze munkája. Egyedi, de mindenki számára ismerős válogatás, Boldogságossal, Merengővel, Pinot Noirral, Hárslevelűvel, Áldással, és hatodiknak egy palack Kutyafáját!
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Bortársaság adomány

Egy egyéves előfizetés (2010 áprilisától) a HVG hetilapra és egy két darabos könyvcsomag a HVG Könyvkiadótól (Csokoládé, Slow Food) a kiadó felajánlásában.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj HVG adomány

Kóstolással egybekötött sörakadémia előadás két fő részére a HVG.hu gasztronómia rovata és egy magazincsomag a HVG Online 2010-es tematikus printkiadványaiból (Utazás, Life&Style, Life&Style extra) a kiadó felajánlásában.
A söröket felvezetik: Kovács Gábor és Vétek György szakértők. A sörökhöz a sörkorcsolyákat Gyimesi Zsuzsa, a gasztronómia rovat vezetője és Haulitus Anikó, a rovat Tökéletes c. sorozatának szerzője készíti.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj HVG gasztronómia adomány

Egy egyéves előfizetés a Magyar Narancsra a kiadó jóvoltából
  A Magyar Narancsot 1989-ben, a rendszerváltás évében, a megtalált szabadság mámorító légkörében alapította néhány fiatal értelmiségi. A Magyar Narancs mindennél többre becsüli az egyéni szabadságjogok és a jogállami normák érvényesülését. Abban hisz, hogy a józan ész, az irónia és a helyesen megfogalmazott magyar mondat a legjobb eszköz az ember méltóságának a védelmére.
  Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Narancs adomány

 

Kétszer kétfős vacsora a Bock Bisztró felajánlásában.
Ha mindig is szeretett volna  magyar konyhát lendületesen újraértelmező Bíró Lajos séfnél olyan ökörpofát enni, mint még soha, kedveli a jó borokat, mindezt egy szakmailag is többszörösen elismert étteremben, itt az alkalom.
Ha kifejezetten ezt a vacsorát szeretnék megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Bockbisztró adomány

2 üveg, díszdobozos Akhtamar brandy a Brandy és Szivar szaküzlettől
  Az Ararat-család prémium kategóriás, 10 éves tölgyfahordós érlelésű tagja, az örmények legendás aranya 25 év után újra Magyarországon! Kóstolja meg az Ararat brandy tüzes 3 éves, vagy a kiérlelt 20 éves változatát is a pesti diplomatanegyed szívében, a Brandy és Szivar szaküzletben!
  Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj brandy adomány

Vintage illy Collection az Espresso webshop felajánlásában

Az illycaffé 1992 óta kér fel neves művészeket, - többek közt Francis Ford Coppolát, Federico Fellinit, Pedro Almodóvart – hogy a klasszikus illy kávéscsészéből műalkotásokat hozzanak létre. Így született az illy Art Collection, melynek darabjait világszerte gyűjtők vadásszák. Az Artists 2000 készletet a linken megtekintheti.

Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Espresso adomány

Egy négyfős sztékcsomag a Dining Guide A Listáján a legjobb hentesnek választott Gál József felajánlásában.
Ha már Józsi vevője, vagy sose volt bátorsága sztéket sütni, itt az idő, hogy magához vegye a hatalmas és gyönyörű T-bone-t, hátszínt és akár elkérje a pultból azt az egész bélszínt mellé.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Józsi adomány

Szarvasgomba csomag a szarvasgomba.hu felajánlásában
A fa kincsesládában található, friss szarvasgombacsomagban a szezon utolsó, illatos, késo"i szarvasgombájából -Tuber borchii- kaphat ízelíto"t.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj szarvasgomba.hu adomány

 Hatfogásos vacsoramenü két főre az Olimpia étteremtől
  A Malackaraj kedves, önálló utat járó éttermében kipróbálhatja a vagány Takács Lajos füstölt halba göngyölt libamáját, esetleg egy szaftos bárányhúst, hogy a város legjobb madártejével zárja a sort.
  Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Olimpia adomány

Siemens TC60201V "executive edition" típusú filteres kávéfőzőt a Siemens felajánlásában.
  Képzelje el a tökéletes reggelt, amikor a frissen go"zölgo" kávé illata csábítja Önt a konyhába. A Siemens rendkívül elegáns "executive edition" kávéfo"zo"je összes érzékét felébreszti. A készüléket az alábbi linken tekintheti meg.
  Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Siemens adomány

Furmint válogatás a Vinoport.huFurmint Február felajánlásában
Szereti a furmintot? Akkor ez a tételenként két palackos, Homonna Határi Furmint 2006, Szepsy Úrágya Furmint 2006, és Demeter Kakas Furmint 2006 válogatás biztosan tetszeni fog.
  Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj furmint február adomány

Jamie Oliver késkészlet a Sodrófa.co.hu konyhafelszerelési áruháztól
Hat részes (általános, hámozó, séf, kenyérvágó és szeletelő) késkészlet, öt késsel, egy tárolóval, és 25 év garanciával.
Ha kifejezetten ezt a terméket szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj sodrófa adomány

Bogrács és étkészlet halászléhez
  Szwoboda István nevét mindenki ismeri, aki tudja, milyen a jó halfőző bogrács. Az ő iparművészeti termékké minősített kiváló bográcsaiból egy most az Öné lehet. De egy bográcsból mégse lehet kikanalazni a lét, ezért a nyereményhez tartozik Steig Ágnes és Jaszenovics Géza fazekasmesterek által készített kerámia halaskészlet. (7148 Alsónyék, Templom u. 8. Tel.: 74/493-451)
  Ha kifejezetten ezt a csomagot szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj hallékészlet adomány

 

iq támogatónk: karmamedia

Médiatámogatóink: blog.hu, HVG.hu, Magyar Narancs, és köszönjük a linkeket mindenkinek. Szombaton 11-kor pedig hallgassák a Gasztromániát a radiocafén, egy disznóvágásról bejelentkezve fogok a Bátor Malackarajról beszélgetni Kálmán Emesével. Gyönyörű lesz.

Az esemény sajtóközleménye itt található.

Létezik a Szivacsgyöngye?

35 Tovább

A kijavított kávé

Tegnap óta konyakkal iszom a kávét.

Az olasz koleszból ilyen csészéket lehet eltulajdonítani. Ezért tart itt ez az ország.

Apám mesélt a legendás lovasembereket kitermelő évfolyam egyik vademberéről, aki nem szívlelte a tejet, keményszárú lovaglócsizmáját mosta vele. Ezt a posztot biztosan szeretné.

Nincs itthon tej. Aludttej van. Haverok lakásán, riadtan és másnaposan ébredve, hányszor öntöttem savanyú baktériumcsomókat a kávémba. Az első szívszorító pánik után -Hol vagyok?- derekamon a kanapé nyomaival, az első életmentő kávé szokott így megsemmisülni. Óvakodjanak a több, kinyitott tejesdobozt tartalmazó hűtőktől és mindig szagoljanak bele előtte. A romlott tejes háztartásokban viszont mindig van kávétejszín, felelős nyitogatók, tudják magukról, csak elfelejtik.

Tejszín van az én hűtőmben is, szó se lehet róla. Cukorral lenyelni se tudom. Igyam magában, de a kávét magában nem lehet. Kérem mellé a valószínűtlenül vastag falú, apró csészét, a krómfrontos kávégépet art deco fonttal kiszedett logóval, egy baristát fehér ingben és puhadobozos cigarettával, a fehér falra szerelt polcokra tucatnyi gyomorkeserűt, super 200-as gyapjúöltönyök ujja alól kivillanó arany mandzsettagombokat, a Vespa pörgését elnyomó Lamborghini kelepelést, vagy bele kell öntenem a pótszert.

A Lamborghini és a kávé összefüggései

Az elszánt traktorgyáros, Ferruccio Lamborghini a kevély Enzo Ferrarira megorrolva kezdett autókat építeni. Fia, Tonino Lamborghini kiegészítőket tervez, és az első dizájnerek között jelentetett meg sajátmárkás élelmiszert, ez ma a Lamborghini kávé, az autókról is ismerős Murcielagóval, a bikás logóval.

Ami nincs. Akkor inkább iszom egy Red Bullt. Az sincs. Nem megyek le venni semmit. Erre az idegfeszültségre inni kell. hőőjj

Caffé corretto, a kijavított kávé. A módszer egyszerű. A presszókávéba egy óvatlan löttyintésnyi likőrt, rövidet kell tölteni, vagy fellazítani vele a csésze alján maradt utolsó korty kávét. Akár mindettőt. Cukrozni nem illik, van abból elég az alkoholban, csak tönrevágná az ízeket és szívrohamig pörgetne, mert a caffé corretto hatékonyabb drog a tejes és cukros változatoknál.

A párosítás legjobb alanya egy ánizslikőr, Sambuca, Pastis, akár Ouzo, ez csilingelősre élénkíti a kávét. Klasszikus választás a grappa, a törkölypálinkák. Senior versenyző a konyak, vagy bármilyen brandy, közérthető, és szerethető a rum. Perverzek a gyomorkeserűk, a mirto -szardíniai mirtuszbogyólikőr- pedig mindennél izgalmasabb.

Szép idők jönnek. A tejet sem fogom elhanyagolni, csizmám éppen akad.

Mivel korrigálják a kávét?

130 Tovább

Melyik a kedvenc étele?

Melyik kollégáját vinné a lakatlan szigetre? A legjobb fenekűt, vagy a legszórakoztatóbbat? Vagy annyira gyenge az irodai felhozatal, hogy hetero létére egy azonos neműt? Vagy éppen fordítva? A buszon megpillantot meglehetős pasival hajótörést szenvedni? Uraim, ne gondolják, hogy biztonságban vannak. Pont ilyen kérdés a kedvenc étel. Soha nem kell igazából választani, de jó játék.

Nincs kedvenc ételem, legfeljebb éppen kívánok valamit. Most pont a fánkot. Nem most, húsz éve kívánom. Csak neki kéne állni a nyavalyásnak. Recept nélkül, mert annyit tudok a tökéletes, nekem egyetlen elfogadható fánkról, hogy zsírban sütötték. Disznózsírban. Ilyet nem kapok már sehol, ez már nem divat. A zsírban sült kelttészta talán az egyetlen fogás, amit semmilyen vajákoláselmélet nem tud a magáévá tenni. Egy pofátlan dinoszaurusz, az összes elátkozott, lejáratott alapanyag orgiája. Ma ezt szeretném, egy zsírban sült, tökéletes és egészségtelen fánkot, köré egy hatméteres, hatliteres, negyven éves automata kocsit, aminek a legmagasabb sarkú cipőmben kenném, fél kezemben fánkkal, bal könyökkel az ablakban, csakis nyílegyenesen.

"A sólet a kedvencem. Nem olyan sólet, amiben megáll a kanál, és egészen biztosan nincs liszttel sűrítve. Van viszont benne három féle bab, gersli, füstölt libacomb, és marhaszegy is. Szigorúan sütőben sütve, 12 órán át!"    Fűszeres Eszter

"jaj, nincs kedvenc ételem, na jó, akkor legyen a lahmacun, azaz török pizza: hajszálvékony lepényre fűszeres, darált bárányhúst kennek, ezt kemencében rövid idő alatt megsütik. Úgy fogyasztják, hogy citromlevet csöpögtetnek rá, sok friss petrezselymet, néhány levél salátát szórnak rá, majd feltekerik, mint egy palacsintát"  Mautner Zsófia

"A halászlé nem azért a kedvenc ételem, mert bajai vagyok, hanem azért, mert a bajai halászlé olyan, mint én: értő férfikéz kell hozzá, szenvedélyes hozzáállást kell tanúsítani vele szemben, akkor az igazi, ha nagy lángon lobog, tüzes, csípős, előtte egy törkölyt kíván, utána egy pohár félszáraz vöröset, nem lehet megunni, társaságban érzi magát igazán jól. Egy élmény." Hódos Hajnalka

És az milyen lenne, ha a hölgyek ezeket, vagy amit választ tőlük, elkészítenék önnek és barátainak?

Hallott már a Bátor Malackarajról? A Malackaraj első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára. Az esemény félmillió forint értékű össznyereményét támogató cégek adták össze. Az egyenként 20-30 ezer forintos nyereményeket az akció március 5-ig tartó időszaka alatt, a Bátor Tábornak legalább ezer forintot adományozók között húzzuk ki. Az eddigi felajánlásokat -kétfős vacsorák, borválogatás, kávéfőző, szarvasgombacsomag, késkészlet, illy dizájner kávéskészlet, konyakválogatás- itt a linken és a bal oldali boxsorban találja, ez itt ma az intim zóna, személyes ajándékok következnek, amiket szintén meg lehet szerezni. Következő kör csütörtökön.  Az utalást a legkönnyebben a Bátor Tábor Alapítvány erre kialakított felületén tehetik meg, ott minden információt megtalálhatnak. ha mégis inkább számlaszámot szeretnének, a Bátor Tábor Alapítvány számlaszáma:10918001-00000015-88740016

  Egy dedikált Chili&Vanília szakácskönyv, és az abból kiválasztott, tetszőleges menü négy főre, házhozszállítással a szerzőtől, Mautner Zsófiától
  Szereti a török édességeket? Esetleg az ártalmatlan külsejű, de annál töményebb finanziert? És a libamájat?
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Mautner Zsófia adomány

 Egy dedikált, ráadásul a legutolsó darab, az üzletekből már elfogyott, Fűszer és Lélek szakácskönyv és két fős, tréfli, vagy akár kóser vacsorameghívás a szerzőtől, Fűszeres Esztertől.
  Ön is szereti a sóletet? Vagy egy rozé kacsamell? Csodás házi kenyér? Majd egy férfias torta?
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Fűszeres Eszter adomány

 Járt már a bajai halléfesztiválon? Most egy őslakos vendégszeretetével, nagymamájának hatalmas szövegével, és töltött paprikája után vásárolhat pontyot, gyújthat tüzet, ihatja a söröket, majd táncolhat az asztalon hajnalig. Lesz halászlé is, sőt, emlékbe egy Pencz-féle halas szákot kap, Pencz József kishalásszerszám-készítő felajánlásában. Hódos Hajnalka felajánlása.
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Hódos Hajni adomány

 Idén lesz az esküvője? Kéne egy penge verda? Netán kabrió? Egy szalonállapotú Saab 900 kabrióval autókázhat a budapesti, vagy közeli templomba, az anyakönyvezető elé. Így képzelje el. Vagy így. Égő Ákos, a Saab 900 klub elnökének felajánlása. Powered by Bioetun.
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Égő Ákos adomány

  Evett már igazi mézet? Mármint igazit. Öt kilogramm selyemfűméz Pál András termelő felajánlásában. A selyemfű, vagy vaddohánymézet pollenallergiások is fogyaszthatják.
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Pál András adomány

Mindig is szeretett volna egy tökéletes inget, vagy blúzt? Egy vacsorát már felajánlottam, a Volvo nem olyan penge, mint Axa Saabja, a Merga csak fehér, ezért jöjjenek az ingek. Egy méretre készített férfi vagy női ing Péter Anna felajánlásában.
  Ha kifejezetten ezt szeretné megnyerni, kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatba ezt írja: Malackaraj Péter Anna adomány

Ma melyik a kedvenc ételük?

142 Tovább

Kár a vesén fanyalogni

Szeretném felhívni mindenki figyelmét a kolbász nevű termékre. Bélbe van töltve, jó esetben igaziba. Akkor miért ne ennénk vesét?

A báránybélésnél tartunk még mindig. Megvolt a tüdeje, a mája a recehájjal, most jönnek az apró vesék. Nem dobunk ki semmit. Tisztelet, kérem szépen.

Amikor előhalásztam a habos fehér faggyúval kevert kötőszövethalmazból a diónyi veséket, vesevelő, ennyi jutott eszembe. Fogalmam nincs. Hosszában felvágni, kitisztítani, áztatni. És büdös, félve szagolgatom, nem büdös. Miért emlékszem büdösre? Nem dobhatom el, pont ez a program lényege, mindent meg fogunk enni, az egész bárányt. Büdös lesz, aggódtam tovább, majd a kezembe vettem a tenyérnyi lépet, problémának itt van ez, kár a vesén rágódni.

Kikutattam a vesés fogásokat az összes szakácskönyvemben, mit írnak ők a szagról? Vegyenek borjúvesét, vagy a felnőtt állatok veséjét hideg, citromos vízben kell pár órát áztatni. Valószínüleg a mama is sertésvesével birkózott az ecetes vízben, még talán forralta is, attól volt büdös a konyha. A fiatal állatok veséje problémamentes, tisztítás után elég leöblíteni, rendkívül gyorsan elkészül, és mint minden belsőség, ugyanilyen gyorsan megromlik. Csak frisset vegyenek és megfőzve se tárolják. A tisztítás egyszerű, a vékony hártyától megszabadított, hosszában felvágott szervből maradéktalanul ki kell vágni, kaparni a fehér részeket, majd a húst egy centis kockákra vágni.

A szagtalanítás szag híján megoldva, velő nincs. Brandy van. Mustáros vese lesz.

  • 1/2 kg vese
  • 50 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl brandy
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors, babérlevél, petrezselyem

A vesedarabokat sűrűn kevergetve, rázogatva négy percig pirítom vajon, félreteszem.

Vajon finom laskára vágott hagymát pirítok, egy babérlevelet adok hozzá, ráöntöm a konyakot, hagyom elpárologni, mustárral ízesítem és felöntöm tejszínnel, besűrítem, ráöntöm a vesére, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.

Hogyan készítik?

45 Tovább

Siklórepülés Vértes Balázzsal

A siklóernyő leginkább az ejtőernyőre hasonlító repülő szerkezet, csakhogy itt nem repülőből ugrunk ki, hanem hegyoldalról, vagy egy kötél segítségével a földről futva startolunk. Utána nincs zuhanás, csak egy kellemes repülés, melynek sebessége leginkább a biciklizéshez hasonlítható, bár annál azért sokkal mámorítóbb élmény. A tandemezés közben az utas elöl ül, a pilóta hátul, és az utasnak egy rövid "eligazításon" kívül semmilyen előképzettségre nincs szüksége. Az utas kérésére és Bátorságához igazítva akrobatikus elemekkel tarkítható a repülés.

2001 óta siklóernyőzöm, többezer órát repültem szólóban, többszáz utast reptettem tandemben. 2003 óta tagja vagyok a Magyar Siklóernyős Válogatottnak, rendszeresen képviselem hazánkat Európa- és Világbajnokságokon. Itthon kétszer álltam a magyar rangsor élén, nyertem Magyar Köztársaság Kupát, és repültem magyar távrepülő rekordot. Új-Zélandon közel egy évig reptettem utasokat, úgyhogy jó kezekben lesz a Bátor jelentkező.

0 Tovább

Siklórepülés Vértes Balázzsal

A siklóernyő leginkább az ejtőernyőre hasonlító repülő szerkezet, csakhogy itt nem repülőből ugrunk ki, hanem hegyoldalról, vagy egy kötél segítségével a földről futva startolunk. Utána nincs zuhanás, csak egy kellemes repülés, melynek sebessége leginkább a biciklizéshez hasonlítható, bár annál azért sokkal mámorítóbb élmény. A tandemezés közben az utas elöl ül, a pilóta hátul, és az utasnak egy rövid "eligazításon" kívül semmilyen előképzettségre nincs szüksége. Az utas kérésére és Bátorságához igazítva akrobatikus elemekkel tarkítható a repülés.

2001 óta siklóernyőzöm, többezer órát repültem szólóban, többszáz utast reptettem tandemben. 2003 óta tagja vagyok a Magyar Siklóernyős Válogatottnak, rendszeresen képviselem hazánkat Európa- és Világbajnokságokon. Itthon kétszer álltam a magyar rangsor élén, nyertem Magyar Köztársaság Kupát, és repültem magyar távrepülő rekordot. Új-Zélandon közel egy évig reptettem utasokat, úgyhogy jó kezekben lesz a Bátor jelentkező.

0 Tovább

Bazsalikomot a desszertnek!

Az F Wordben láttam amint Gordon Ramsay laza eleganciával összedobott egy krémes valamit. Először az otthoni konyhájában, később pedig a versenyzők készítették el az étteremben, ott is jól nézett ki.

A desszert nevét megpróbáltam megjegyezni, de másnap csak annyira emlékeztem, hogy valami zaba volt benne. Felhívtam Annát, hátha neki ennyiből is beugrik, és igen: zabaglione (zabajóne). Ami önmagában csak egy krém, de úgy emlékeztem, Ramsay receptjében két különböző krém szerepelt, és a felszolgált kehelyben élesen elkülönültek egymástól. Megtaláltam a Ramsay receptet is, és rávetettem magam.


A neve: Barackkrémes zabaglione. A barackkrémmel kezdjük. Sajnos csak konzervhez sikerült hozzájutnom, majd ha szezonja lesz,kíváncsi leszek a friss gyümölcsből készült változatra. A kimagozott, félbe vágott barackokat felkockáztam, és egy vanilia rúd kikapart belsejével, valamint némi porcukorral nekiálltam párolni egy nagyobb edényben. Eddig semmi különös, 10-15 perc elég is neki. A cukor elolvad, és lazán kevergethető lesz a kis levet eresztett barackdarabokkal. Ezután az egész megy a turmixgépbe, ahol sűrű krémmé pépesítem az egészet. Már ekkor jó az illata, és jól is néz ki, de még sehol sem járunk.

Alapanyagok a barackos krémhez:

  • 375 g sárgabarack

  • 50 g porcukor

  • fél vaníliarúd

  • 100 g creme fraiche

  • 5db bazsalikomlevél

A párolás közben készítenem kellett egy creme fraiche nevű krémet, amit nem tudom, hogy készen lehet-e kapni egyáltalán, sőt először azt sem tudtam mi ez. Aztán a korábbi posztban már említett Heston Blumenthal rajongó barátom segített rajtam, aki elmondta, hogy tejszínt és tejfölt kell elkeverni, majd hűtőben tárolni kicsit, és az eredmény lesz a creme fraiche. A turmixolás után óvatosan belekevertem a pépbe ezt a fehér krémet, és  öt, apróra vágott bazsalikomlevelet.

Így el is készült az alsó réteg, amit máris tálkákba öntöttem. Ekkor derült ki, hogy nincsenek kelyhek itthon, egy újabb tétel a beszerzendők listáján. Elnézést mindenkitől, akinek bántja a szemét a képen a tálka, szkúzi. Megígérem, hogy legközelebb már nemcsak finom lesz, de tetszetős is.

Szóval kiadagoltam négy tálkányi pépet, és nekiláttam a zabaglionénak. Rájöttem, hogy ez tulajdonképpen egyik fajtája a rettegett angolkrémnek. De most már nem hátráltam meg, mivel van már vízgőz fölötti mutatványokhoz készült edénykészletem, bíztam a sikerben. Nyolc tojássárgáját kevertem el porcukorral, kis vízzel, és baracklikőrrel. Elektromos habverővel dolgoztam, és mikor az egyveleg már összeállt, átöntöttem a víz fölötti edénybe, és elkezdtem hevíteni. A habverőzést ekkor sem hagytam abba. További öt percnyi vízgőz fölött habverőzés után kezdett besűrűsödni, akkor levettem a melegről és még néhány percig kevertem-kavartam a géppel. Nagyon szépen sűrűsödött, igazi krém lett. Örültem nagyon.

A zabaglione marsalával készül, de tokaji aszúval sokkal jobb, gyümölcsös, friss, pikáns likőrökkel, és sherryvel is el lehet készíteni. Az arányok:

  • 4 tojássárgája

  • 1 egész tojás

  • 100 g porcukor

  • 1c langyos víz

  • 1 dl marsala

Még melegen ráöntöttem egy-egy adagot a már félig tálalt barack pürére. Szépen elkülönül a kétféle színű krém. Csokit részeltem a tetejére, majd mindegyik tálka kapott két-két piskótát, mint nyuszifület, és kész. A család kicsivel korábban fejezte be az ebédet, így a desszert pont időben készült el. Nagy sikert aratott. Rettentő finom, különleges édesség. És a neve ellenére nagyon könnyű a legyártása is. Többször fogok még ilyet készíteni, az biztos.

Szeretik a pohárkrémeket?

53 Tovább

Beletekertem a máját a hájába

A cigánkát nehéz marketingelni, de aki már evett ilyet, zokogva emlegeti. A cigánka a receháj miatt főleg disznóvágási étel, a neve még azokra az időkre utal, amikor a gazdák a májat, belsőséget lenézték, és a szegény cigányoknak adták. Később rájöttek, milyen jó is az.

 Itt még nyersek.

Az eredeti recept egyszerű, fele bekevert kolbászhús, fele máj, és a teniszlabdányi gombócokat a szépen kihúzogatott recehájba, töltött paprika módjára becsomagolom, és a sütőben megsütöm. Sertésből tökéletes így is, de birkából jobb cifrázni.

Itt az egész belsősége, elviszed? El. Oda se néztem. Otthon kicsomagoltam és tényleg ott volt az egész báránybelsőség, kivétel a csúnyák. Minden alkatrész, a megfelelő helyekre bekötve. Imádok ilyesmiket szétszerelni, kiteregettem a pultra, és az első kiásott kincs a receháj volt. Finoman, sikongatva kihúzkodtam, cigánkát sütök, cigánkát sütök. 

Még soha nem készítettem cigánkát vágás nélkül, ahogy birkából se. Így nem volt kolbászhúsom, sőt, semmilyen húsom, mert a felkockázott pörköltanyag a kedvenc üvegtálammal együtt először a kőre, majd a kukába került. A birka belsőségei erőteljesen birkaízűek, így egy egyszerűen fokhagymázott cigánka túl hegyvidéki lenne, jobb lesz bonyolítani.

  • egy báránymáj(1/2 kg)
  • egy receháj
  • 1/2 kg szalonna
  • egy marék mazsola
  • 1 dl brandy/sherry
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • só, bors, szegfűszeg

Késsel felaprítottam a májat és a szalonnát. Az apróra vágott hagymát kevés füstölt szalonnazsíron megpirítottam, felöntöttem a brandyvel, hagytam, hogy elpárologjon, elkevertem a májjal, szalonnával, fűszerekkel és fél teniszlabdányi gombócokat gyúrtam belőle. A recehájat óvatosan kihúzkodtam, bő tenyérnyi darabokra vágtam, és mint a savanyított káposztalevélbe, beletöltöttem a tölteléket. 150 fokos sütőben másfél óra alatt megsült.

A báránycigánka az egész lakást bebüdösítette, úgy számoljanak vele, de ez a fűszeres, újracsomagolt forma a májelleneseket is meghatja. A recehájba mást is lehet csomagolni, például egész sertésszűzet.

Mit kezdenek a recehájjal?

73 Tovább

Jótékonykodni szexi, a második kör nyeremény

Nálunk ráadásul értékes ajándékok is járnak érte. Tucatnyi kívánatos ajándék. A Malackaraj első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára.

16 Tovább

Mihez értsen a nagydumás nő?

Megnéztem, az önhittség nem szerepel a hét főbűn között. Szerepelhetne, nyugodtabb lennék, így most önként kell önismereti gyakorlatokat tartanom.

Rétest sütök. Egyedül. Igen, egyedül is tudom. Hogyne tudnám, annyit csapkodtam már oda, annyit mentem már körbe a tésztát az ujjamra tekerve a fiókos nagyasztal körül, hogy még.

Anna szerint a leggonoszabb az omlós tészta. Nem. A rétestészta az. Pofonegyszerűnek tűnik: liszt, olvasztott zsír, egy tojás, ecet, víz, só.

166 Tovább

Klassz ajándékok egy ezresért!

03 03 megvan a 650 000!

A Malackaraj első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára.

67 Tovább

Jótékonysági akcióval támogatja a Bátor Tábor Alapítványt a Malackaraj.hu gasztroblog

A HVG Goldenblog győztes Malackaraj.hu gasztroblog első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára.

 Az esemény közel félmillió forint értékű össznyereményét támogató cégek adták össze. Az egyenként 20-30 ezer forintos nyereményeket az akció március 5-ig tartó időszaka alatt, a Bátor Tábornak legalább ezer forintot adományozók között sorsoljuk ki. Ha részt kíván venni a játékban, a részletekért kérjük látogassa meg a Malackaraj.hu weboldalt, vagy a Bátor Tábornak a Bátor Tábor weboldalának adományozó felületán, vagy a lenti számlaszámra utalva a közlemény rovatban tüntesse fel: Malackaraj adomány.
 
 A Malackaraj.hu a HVG Goldenblog verseny Gasztro kategóriájának 2009 évi győztese. Az oldal elsődleges célja a változatos táplálkozás és a kiváló minőségű alapanyagok, termékek, receptek és kísérőik népszerűsítése. A korszerű információk átadásán túl közvetlen hangvétellel, határozott véleménnyel, alapvető és közérdekű ismeretek átadásával nem csak tapasztalt háziasszonyokhoz, hanem férfiakhoz és kezdőkhöz is szól.
 
 A Bátor Tábor azzal a küldetéssel jött létre, hogy súlyosan beteg gyerekeknek nyújtson sikerélményt és erőt, hogy segítse őket az állapotuk elfogadásában és növelje a gyógyulási esélyeiket. Az egyhetes, teljesen ingyenes táborozások alkalmával a gyerekek állandó szakorvosi felügyelet mellett olyan programokon vehetnek részt, amelyeken a betegségükből adódódan máshol nincs lehetőségük.
 Ezer forint semmiség egy kétfős vacsoráért, ugyanakkor nagy segítség a Bátor Táborban erőre kapó, súlyos betegségekkel bátran szembenéző gyerekeknek. 
 
Az akció és a részvétel pontos részletei:
http://malackaraj.blog.hu/2010/02/02/malackaraj_bator_tabor
 
Bátor Tábor Alapítvány számlaszáma:
10918001-00000015-88740016
Bátor Tábor Alapítvány adományozási felület:
 
Kapcsolat:
Péter Anna anna@peteranna.hu
0 Tovább

Jótékonysági akcióval támogatja a Bátor Tábor Alapítványt a Malackaraj.hu gasztroblog

A HVG Goldenblog győztes Malackaraj.hu gasztroblog első születésnapjának megünneplése alkalmából jótékonysági akciót szervez a súlyosan beteg gyerekeket ingyenesen táboroztató Bátor Tábor Alapítvány javára.

 Az esemény közel félmillió forint értékű össznyereményét támogató cégek adták össze. Az egyenként 20-30 ezer forintos nyereményeket az akció március 5-ig tartó időszaka alatt, a Bátor Tábornak legalább ezer forintot adományozók között sorsoljuk ki. Ha részt kíván venni a játékban, a részletekért kérjük látogassa meg a Malackaraj.hu weboldalt, vagy a Bátor Tábornak a Bátor Tábor weboldalának adományozó felületán, vagy a lenti számlaszámra utalva a közlemény rovatban tüntesse fel: Malackaraj adomány.
 
 A Malackaraj.hu a HVG Goldenblog verseny Gasztro kategóriájának 2009 évi győztese. Az oldal elsődleges célja a változatos táplálkozás és a kiváló minőségű alapanyagok, termékek, receptek és kísérőik népszerűsítése. A korszerű információk átadásán túl közvetlen hangvétellel, határozott véleménnyel, alapvető és közérdekű ismeretek átadásával nem csak tapasztalt háziasszonyokhoz, hanem férfiakhoz és kezdőkhöz is szól.
 
 A Bátor Tábor azzal a küldetéssel jött létre, hogy súlyosan beteg gyerekeknek nyújtson sikerélményt és erőt, hogy segítse őket az állapotuk elfogadásában és növelje a gyógyulási esélyeiket. Az egyhetes, teljesen ingyenes táborozások alkalmával a gyerekek állandó szakorvosi felügyelet mellett olyan programokon vehetnek részt, amelyeken a betegségükből adódódan máshol nincs lehetőségük.
 Ezer forint semmiség egy kétfős vacsoráért, ugyanakkor nagy segítség a Bátor Táborban erőre kapó, súlyos betegségekkel bátran szembenéző gyerekeknek. 
 
Az akció és a részvétel pontos részletei:
http://malackaraj.blog.hu/2010/02/02/malackaraj_bator_tabor
 
Bátor Tábor Alapítvány számlaszáma:
10918001-00000015-88740016
Bátor Tábor Alapítvány adományozási felület:
 
Kapcsolat:
Péter Anna anna@peteranna.hu
0 Tovább

Kell a mikrohullám?

Ismerik azt az érzést, mikor péntek este elfordítják a kulcsot a zárban, majd hatalmas nyögéssel belépnek, lerúgják a cipőt a lábukról, sarokba hajítják a ridikült és kabátban lerogynak az első székre? Zsán, egy viszkit szódával, és eressze meg a fürdővizet is, kérem, ó, rozé kacsamell a vacsora? Bírnám. Ilyenkor szoktak olyan dolgok történni, amiket a nyugdíjas portások úgy írnak be az eseménynaplóba: Ma este esemény történt.

300 Tovább

Hé, magyar! A busa kártékony!

A busa a halak margarinja. A csodás hasonlat nem tőlem, ekkerjoztól származik, de ennél frappánsabban nem tudom összefoglalni. Minden szempontból megegyezik a margarinnal. Olcsó, tájidegen, kulináris élvezet előállítására kevéssé alkalmas és imádja a magyar.

143 Tovább

Az olaszautós sütije

Nem is tudom már, hogyan került szóba - talán Anna említette -, hogy ad egy olyan receptet, amitől a család elájul. Eredetileg képviselőfánkról volt szó. Olyan szakszavakat dobált nekem, mint égetett tészta, meg szalagos, azt sem tudtam miről beszél. Aztán amikor átküldte a receptet, kiderült, hogy nem nagy durranás, és láttam már cukrászdában képviselőfánkot, nagyjából van fogalmam mekkora macera lehet legyártani. De amikor a recept végén - mert már előre végigolvasom ám - megláttam, hogy ehhez is angolkrém szükséges, elment a kedvem.

21 Tovább

Ittak már fogkrémet? És keserűlikőrrel?

Hódmezővásárhely, na ne már, simán laknak kétszázezren.
Hódmezővásárhelyen? Ha ötvenezren, az már jó.
Fogadjunk, aki veszít, iszik még egy Branca Mentát.
Rendben.

26 Tovább

Mindig utáltam a szobai grillt

A grillezésben a tél ugyan egy erős hátráltató tényező, de a mai konyhagép gyártók, szinte bármiről meg tudják győzni az embert. A szobai grillsütő sokkal haszontalanabb, mint fémszappan, a szarvasgomba szeletelő, vagy a tojásszétválasztó. Meggyőződésem, hogy szobai grillt magától csak az vesz, aki vendégségben olyan jópofának találja. De még azok közül is kevesen.

50 Tovább

Nutella nap

31 Tovább

Szürke, ecetes, mi az?

Mindenki ismeri azt a reménytelen törekvést, hogy pont olyanra akarom megfőzni, mint a mamáé. Ez a folyamat évtizedekig húzódhat, mert a hülyéje, mint én is, olyankor kezd kutatni, amikor már nincs kit kérdezni. Így elindul a kisérletezés és minden tányér felett csak várom a sikert jelző, felismerő csengőt a fejemben, de nem jön a csengő, ahogy ott sem csörög telefon.

56 Tovább

A rántott ponty mennybe menetele

Japán morzsa? Vizitorma? Mi lesz még itt?

Nem rántok ki szinte semmit. Nem tudom úgy elkészíteni, rengeteg meló, mosogatás, fölösleges szénhidrát, repül a liszt, fröcsköl az olaj, az ennél sokkal élvezetesebb kalóriabeviteleket jobban szeretem.

De a pontyot imádom rántva. Ez nem volt mindig így.

82 Tovább

Töpörtyű, halból

A haltöpörtyű még halevő családokban is ritkaság, horgászok és elszánt rajongók csemegéje. Pedig a halban más országokban nagyra becsült zsíros lehetőség, nálunk, itt jelentkezik a legtöményebben.

83 Tovább

A legszebb birka is magyar

"Ahogy a platóra dobáltuk a bárányokat, akadt közöttük egy racka is. Szőrpamacs, alatta pálcika lábak, ugyanakkorának tűnt, mint a többi. Ugyanazzal a lendülettel emeltem meg, mint a feketefejű német bárányokat, de ez a szegény kis szalmahasú jószág nagyot repült, alig volt valami a bunda alatt.

34 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek