A moros y cristianos, avagy a latin rizses bab nem köret, hanem egytálétel, tekintsenek rá így, de egy grillezésre köretnek is jó választás.

A fogás a 10. század körül, a muzulmánok megszállta Ibériai félsziget idejében született, ők hozták be a rizst Európába, a rizses babot pedig onnan vitték át a spanyolok az Újvilágba. Akkoriban még nem volt divat a politikai korrektség, ezért nevezhették el így ezt a fekete-fehér egytálételt, ami rizses babként az egész világon ismert. (Az országot megszálló arabok és berberek spanyol gyűjtőneve volt a mór)

Ami biztos, hogy táplál, és eltömít.

  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 zöldpaprika apróra vágva (itt csípős jalapeno)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg 6 órán át áztatott fekete bab, 30-40 percig majdnem készre főzve vízben
  • egy fej fokhagyma kettévágva a bab főzővizébe
  • olívaolaj, só, rengeteg frissen őrölt bors

 Az olajon megpirítom a vöröshagymát és a paprikát. Hozzáadom a babot és a rizst, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, borsozom és készre főzöm. Tálaláskor rengeteg olívaolajat locsolok rá, és ha van rá igén, még megszórom finomra darabolt, csípős paprikával.