Egy alap túró, sajt vagy joghurttorta még sose hozott lázba. Azok sem, amiket hozzáértők ajánlottak, azok sem, amiket a legfinomabb alapanyagokból sütöttek nekem, vagy akár amiket én sütöttem. Cifrázás nélkül unalmas, túlértékelt, csak divatos sütemények ezek, de ha az eleve ár-érték arányban rosszul induló alapba marad még keret extrákat tolni, akár egy szicíliai túrótorta is kerekedhet belőle, ami rögtön máshogy fekszik. Így került bele a kókuszcsók. Pontosabban véletlenül.

 

 

A túrótorta egy megmagyarázhatatlan vállalás volt, ezzel álltam késő este a ferencvárosi nettó közért közepén, és még örülhettem, hogy került a kosaramba egy kiló túró. De nem vihetek sima túrótortát a népnek, a fenti nézeteket évek óta ugatom, így saját magam köpném arcom vele.

Ezért odakocogtam a kekszekhez, csokikhoz, amikből a választék a bolt egészének 40%-át adja. (a többi 40% alkohol, 10% felvágott, 10% vegyszer). Bonbon? A túró közé olvadva nem is lenne rossz, de csak rossz minőségű bonbonok álltak sorban a legfelső polcon, cserébe drágáért. Keksz? Törjek bele kekszet? Pilótát? Hihi. Majdnem Pilótás túrótorta lett a vége, de akkor megláttam a kókuszcsókot, ráadásul egy mindenféle segédanyag nélkül készült változatot, és elraktam. Jól tettem. 

Hozzávalók (egy 26 centiméter átmérőjű tortaformához):

  • 1 kg finomra áttört túró
  • 20 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 30 dkg darabokra tört kókuszcsók
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

(ha nem abban a közértben vásárolok, és ez a kókuszozás egy átgondoltabb döntés eredménye, akkor még adtam volna neki:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl rum
  • és kókuszcsók helyett 30 dkg kókuszchipset használok

A tojásfehérjét felvertem a cukorral, egyenként hozzáadtam a sárgájákat, beleforgattam a széttört csókokat és a kivajazott, lisztezett formába öntöttem, 110 fokon másfél óráig sütöttem, és a formában hagytam kihűlni. Sose lesz olyan acélipari pontossággal szeletelhető, mint egy zselatinos megoldás, de így finom szaftos marad.

Ha kókuszcsókot is házilag készítenének, így lehet.:

  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg kókuszreszelék (ebből a választék minősége nagyon ingadozó, érdemes jobb minőségűt keresni, annak karakteresebb lesz az íze)

A fehérjét felverem a cukorral, elkeverem benne a kókuszt és pár csepp citromlét. 120 fokon 20 perc alatt megsül, kicsit megpirulhat. Melegen nyeklik-nyaklik, ezzel is várni kell kihűlésig. Tojásfehérje-maradékok hasznosítására jó recept.