Kemény fába vágtam a fejszém, és a végén a közönség is kemény tésztába vájta a fogait.


Egyféle tészta kikeverése volt az első feladat, ebben csak annyi volt, hogy réteslisztet írt elő a recept sima liszt helyett. Tojások, vaj, cukor, rétesliszt, sütőpor, nem nagy kunszt összekeverni. Külön készült a tojásfehérjehab, ami nagyon szépen megkeményedett, nem úgy, mint a korábbi tejszínhab. Óvatosan, nehogy összetörjön, belekevertem a tésztába. A végeredményt kétfelé választottam, és az egyik felét a kerek tortaforma alsó béléseként alkalmaztam. Előbb elláttam a tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig vajaztam és liszteztem. Kimagozott, egész meggyeket pakoltam a tésztára. Nem nyomkodtam bele, csak rárakosgattam (najó, ezt Dorina lányom csinálta, mindig segít valamiben).

A tészta másik feléhez kakaóport kevertem, ettől durván bebarnult a szép vanília-sárga tészta, szinte feketére változott, és kicsit összébb is húzta magát, nem volt már annyira folyós. Bár sárgán is elég tömény volt az állaga, de a barna fele még masszívabb. Kicsit nehéz volt a meggyes alsó részre önteni, mert nem akart magától terülni. Próbáltam kenegetni, hogy kitöltse a tortaformát, de inkább tolta maga alatt a puhább, sárga tésztát. De végül elfoglalta a helyét, és az egész bement a sütőbe.

Valószínűleg túl sok volt a receptben a kakaópor, a végeredmény is azért lehetett kemény. A kakaót általában szerencsésebb adott mennyiségű liszt helyett belekeverni a tésztába, de itt már a liszttel kikevert masszát nehezíti tovább a kakaópor.

A feladat úgy folytatódik, hogy vaníliás krémet kell készíteni, és a megsülés után rákenni a süti tetejére. A korábbi vanília krémes ledorongolásom után már eszembe sem jutott bolti porból készíteni a krémet, hanem az Anna által javasolt angol-krémnek feszültem neki. Nem tűnt komplikáltnak a művelet, bár ahogy Anna is felhívta rá a figyelmet a hőmérséklet nagyon fontos. A tejforralás, és a vanília rúd kikaparás, majd tejbe keverés ment simán, bár a legkisebb tűzhely legkisebb lángján nem nagyon akart felforrni a tej.

Itt én lehetek a hunyó, nem voltam világos, a tejet még magában éppen lehet forralni, legfeljebb kifut, a tojás a para, mert az összeugorhat, azzal kell vigyázni, azt nem szabad forralni, de a tejet is fölösleges

Mikor végre mégis megtette, az előírás szerint feloldottam a felét a tojásos masszában, majd visszaöntöttem a tejhez, és elkezdtem tovább kavargatni. Elindítottam a stoppert is, hogy a 12 perc meglegyen. Ismétlen: legkisebb tűzhely, legkisebb láng. 12 perc után már elég sűrűnek tűnt a cucc, gondoltam hűlés közben tovább sűrűsödik majd, így levettem a tűzről, és a pultra helyezett alátétre raktam.

Közben figyeltem a sütőben a meggyes-kakaós tésztát is, ami brutális alakváltozáson ment keresztül. A közepe rettentő magasra kiemelkedett, míg a széleken alig érte el a forma peremét. Nem értem miért.

Több okból kipúpolhat a szemét piskóta:

  • a forma oldalát bekented zsiradékkal, sőt, ha bepapírozod a formát, akkor is kipúpolhat. hagyd meztelenül és vágd körbe késsel, amikor megsült

  • ha nem kőkemény, vagy összeesett a hab

A szélén is ugyanaz a tészta van, és ugyanolyan melegben van, mint a közepe. Biztos megvan a magyarázat, csak én nem tudom. Egy ismerős, aki cukrászati tapasztalatokkal is rendelkezik arra gondolt, hogy az esetleg a tésztába forgatás közben összeesett hab okozhatta.

A sütőben a torta közepe az egekig ért, ki is repedezett, de a beleszúrt tű azt mutatta, hogy beljebb még nem sült meg. Így még hagytam, és visszanéztem az angolkrémre. A hajam égnek állt! Valami túrós leves cucc lett már megint. Megfőtt a tojás, ez így borzalom, híg is, ronda is. Nem tudom, hogy a 82 fokot túlléptem-e, de az biztos, hogy ennél kisebb lángot nem tudok előállítani itthon. Ismét tanácsot kaptam: legközelebb gőz fölött csináljam.

 

Angolkrém recept itt. Mivel elég nagy a madártejforgalom itthon, mindig pont így csinálom, mégis néha összeugrik nekem is. Túl magas hőfok, elégtelen keverés miatt lehet, gőzfürdő és folyamatos keverés, akkor talán megadja magát legközelebb.

Kétségbeesetten hívtam Annát, mit javasol. Azt mondta, ne dobjam ki (nem is akartam, nem volt olcsó), hanem turmixoljam össze, akkor szebb alakban használható, mert ugye az ízével nem volt baj.

Majonézt, angolkrémet kizárólag utolsó tojásokból, vasárnap este készítek, máskor nem érdemes, ekkor jön a turmix, nem tudok veszíteni, és az összeugrott krém így még ehetővé csalható

Közben a sütőben is előállt a kívánt állapot, már a hegy közepe sem volt nyers, így kivettem. A magas közép és a repedések miatt egyébként sem tudtam volna bekenni semmivel, hát még a kelleténél hígabb (ám finom) lével, így az a döntés született, hogy a tésztát felvágva, kehelyben tálalom, mellé öntött krémmel.

Ha már púpos, az se baj, még forrón fejreállítva lelapul

Mert valami krém muszáj, mivel a kakaós tészta brutálisan megkeményedett a sütés közben. Az alsó tészta nagyon jó, a meggyek remekek, de a kakaós kupak iszonyat kemény. Viszont a folyós krémet remekül szívja magába, és így már rendben van.

Főztek már rántottát pudingból?