A piritós és a bundáskenyér között húzódik a határ? Vagy a hozzávalók, az alkalmazott technológiák száma a meghatározó? A túróval töltött paradicsompaprika recept, vagy nem?

A paradicsompaprikák félbevágása, kicsumázása, a magok eltávolítása és a férgeken szörnyűlködés hejre gyerekmunka. Itt kap először kést a kezébe a kisiskolás, tompa, ócska kiskést, azzal metélheti kifelé az édes paprika csökött csumáját. A tölteléket ízesítő vöröshagymát még nem vághatja apróra, hiszen tisztességesen apróra vágni 32 évesen se tud, tiszta heg a keze, mert szeles, de a túrót áttörheti a krumplinyomón és belekeverheti a tejfölt. Annyit, hogy jó legyen. Amennyit felvesz. Látszik rajt'. Az attól függ. A nagymamák sohasem rágódtak a molekuláris gasztronómia tizedgrammjain, ezt sokszor sikeresen örökítik is. Az unoka kiskanállal belegyömöszölheti a túrókrémet a paprikákba, és kenyér mellé felfalhatja az összeset, és ez így megy egész augusztusban.

Túrókrémmel töltött paradicsompaprika:

  • 1/2 kg paradicsompaprika, most kezdődik a szezonja, a kaliforniai divatpaprikákhoz hasonlóan édes, de fűszeresebb ízű, grillezni is kiváló (ép, feszes húsút szabad csak vásárolni, nem tárolható zöldség, hajlamos penészesedésre, érdemes bevált zöldségesnél feltörni egyet)
  • 1/3 kg tehéntúró, szitán áttörve
  • pár kanál tejföl
  • egy kis fej, apróra vágott vöröshagyma
  • só, bors

dizájner változat, grúz eredettel:

  • 1/2 kg paradicsompaprika
  • 1/4 kg tehéntúró, szitán áttörve
  • tejföl helyett olívaolaj, amennyit felvesz, szokásos
  • 10 dkg durvára tört dió
  • egy csokor apróra vágott koriander, esetleg petrezselyem
  • két gerezd apróra vágott, szétnyomkodott fokhagyma
  • só, bors, egy evőkanál méz, egy evőkanál gránátalmaszósz

A tölteléket elősütött, félbevágott padlizsánra is lehet helyezni, és 10 percre visszatolni a sütőbe, de sült paprikán is sokkal jobb, mint a nyersen. Ez már biztosan recept, de a túróval töltött paradicsompaprika, fene tudja.

Mikortól recept egy étel?