Nem mindenki szereti lerágni a szemeket a kukoricacsőről, a mai poszt nekik szól.

Mindenkinek megvan a maga technikája a főtt kukoricacső letisztítására. Vannak a mohók, vadul harapják, otthagyva a szemek bő negyedét, és a hörcsögök, sorról-sorra haladva precízen, szinte egyesével csipegetik ki a szemeket. Közös élmény a sómarta szájzug és a kíméletlenül fogak közé tapadó héj. Ezt nem mindenki szereti, nekik főzzenek krémlevest, az átpaszírozott magok után megmaradó száraz héjból pedig tortát.

  •  5 cső kukorica
  • 3 dl tejszín
  • egy teáskanál chilipor
  • egy gerezd apróra vágott fokhagyma (füstölt még jobb)
  • két szál rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • szarvasgombaolaj
  • betétnek 4 db közepes vargánya/rókagomba

A rozmaringgal főtt kukoricákról levágom a szemeket, alaposan összeturmixolom a tejszínnel, és átpaszírozom. A paszírozóban maradt szemetet nem dobom el. A lehetőség szerint minél selymesebb pépet elkeverem a chilivel, sózom, tányérokba töltöm, durva feketeborsot, fokhagymát szórok rá, meglocsolom szarvasgombaolajjal. A vargányákat felszeletelem, pár percig pirítom olívaolajon és a sűrű levesre pakolom.

A szemetesből kifogyott a zacskó, ott állt a pulton bő két marék, tejszínes kukoricahéj, amit máskor, tartalmukkal együtt gond nélkül elfogyasztunk, nem a hagyma papírszerű borításáról, vagy a répa koszos külső rétegéről van szó. Eszembe jutott a spanyol mandulatorta, és azt sütöttem belőle, a mandula helyett kukoricahéjjal.

  • 1,5 dl olívalolaj
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • 200 g átpaszírozott kukorica után maradó maghéj
  • 100 g liszt (kukoricaliszttel is ki lehet próbálni, most rétesliszt akadt)
  • egy teáskanál chilipor

Az olajat, a tojásokat és a cukrot habverővel 10 percig verem, legyen jó levegős, habos, beleforgatom a lisztet, a kukoricát és egy 25 cm átmérőjű, kiolajozott tortaformába öntöm. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sül. Hagymalekvárral, fanyar szederlekvárral, vagy a mandulatortához is készített édes balzsamecetes öntettel, sőt, tejföllel is tálalható. Nagyon finom, és mivel a kukoricamagok héja emészthetetlen, jó hatással van az emésztésre is.

Hogyan eszik a kukoricát?