A csípős rajongói nem őrültek, vagy egy gasztronómiai ingerforrásra épülő mazochista klub tagjai, kötődésüket a tudomány is igazolja. A kapszaicin fájdalomcsillapító, értágító, zsibbasztó, emésztést serkentő hatású, ezt a tüneteggyüttest figyelheti meg mindenki az elszánt asztaltársak, vagy a saját fején. A fájdalmat és az izzadást sajnos csak rövid ideig tartó eufórikus állapot követi, elnyújtott élvezethez muszáj következő adaghoz nyúlni.

Erős karaktere miatt kevés étterem vállalja be étlapján ezt az élményt, de a kapszaicinnel terhelt konyhák budapesti képviselőiben mindenki próbára teheti magát.

Kezdőknek:

Kisparázs és Parázs: Tom Yum Koong (recept itt)

Ettől senki se fog a falra mászni. Az édes rákokban gazdag levesben a csípős csak egy halvány íz az édes és citrusos lében. Ugyanitt a sárga curry izmos belépőmodell a csípős világába. Még nem izzasztó, de a légzést, vérnyomást fokozó kategória. Kérésre bármiben szívesen fokozzák a csípősséget. 

Rajongóknak:

Tacos Locos: cochinita pibil (recept itt)

A mexikói konyha csípőssége távolról sem olyan jellemző, mint sokan hiszik. De ha erőset használnak, akkor nem sajnálják. A Tacos Locos cochinita pibil tacójában nem a hús rejti a csapást, hanem a mellékesnek tűnő ecetes lilahagyma. A hagymába finomra szeletelt habanerót, a világ egyik legcsípősebb paprikáját keverik. Ha nem is próbatétel-szintű ez a csípősség, de a biztonság kedvéért jobb előre kirendelni pár pohár horchatát, édes rizsitalt. A taco kézimunkára szorul, ezért többszörös óvatosság ajánlott. 

Kínai gyorsbüfé - csípős pacal (recept itt)

Nem a minden lepattant utcában található kínai gyorsbüféről van szó, hanem a Kőbányai úti lepattant szobáról, ahol kacsafejekkel, szárnyakkal, marhaínnal, sertésbéllel és gőzgombócokkal teli pultból árulják a hideg pacalt. A finomra aprított, gyömbéres, savanykás pacal nem brutálisan csípős, csak kellemesen, de minden belsőséget és csípős ételeket kedvelő rajongásig fogja imádni. A bambuszlevélben gőzölt, ragacsos rizshez kért csipős mártással ki lehet próbálni a következő lépcsőfokot, majd egy csípősen kért levessel még eggyel közelebb lehet jutni a pokoli égéshez. A büfét elsősorban a szemközti piac kereskedői látogatják, metakommunikáció és némi bizalom kell a rendeléshez. VIII., Kőbányai út (Orczy tértől kifelé, 150 méter után jobbra egy ajtó, felette tábla, Kínai gyorsbüfé)

Pandzsáb Tandoori - tandori csirke

Indiai úgy kell ebbe a listába, mint egy mexikói, de már szűkül a kör, a Pandzsáb tandori csirkéje nem való mindenkinek. A személyzet sokat sejtető megjegyzése, náluk a csípősséggel szokott gond lenni, nem a hiányával, sokat elárul legerősebb fogásuk tehetségéről. Az illatos, sötét pink csirke csípőssége mellett nagyon finom, de csak annak, aki bírja, a gyerekeket most hagyjuk hátra. weblap nincs XIII., Pannónia u. 3., 270-2974.

Manga Cowboy - csípős csirkeszárny Malackaraj kiadás

A remek hamburgerező Budapesten egyelőre egyedülálló módon nyújtja vendégeinek a világszerte elterjedt gasztronómiai próbatétel lehetőségét, atomcsípős szósszal leöntött csirkeszárny elfogyasztása időre, és a győztes a ház vendége. Az öt darab, félbevágott csirkeszárny egy kiváló minőségű, chipotle-alapú szósszal van kezelve, ehető, sőt finom, de a 200 000 –es érték a Scoville-skálán nem mályvacukor. Már több férfi teljesítette a feladatot, sok szeretettel és kicsit félve várják az első női győztest.

A csokoládé és a csípős paprikák harmonikus egysége mára már nálunk is népszerű, és teljesen elfogadott íz lett. Kézműves csokoládét, és fagylaltot is kóstolhatunk ezzel az ízesítéssel.

Keserédes csokoládéüzlet: csilis bonbon

A saját készítésű csilis csokoládépraliné ügyes kis termék, először csak a csokoládé kesernyés aromája érződik, majd mire rég lement a falat, érkezik a paprika és odacsíp. A többi bonbont is érdemes megkóstolni, de messze ez a legjobb.

Vári cukrászda: csilis fagylalt

A Vári talán a város (külváros) legjobb fagyizója, a pultban egyedi és díjnyertes különlegességek sorakoznak. Ezek között található a csilis-csokis fagylalt, ami a csípős csokoládé élményét a fagylalt hidegével tovább fokozza. A többi fagyit is érdemes megkóstolni, de a süteményeket jobb elkerülni, a fagylaltok után drámai csalódás lenne. weblap nincs, XVI., Szlovák út 82., 409-1368.

Otthoni hősködéshez, fontos, a csípős szósz nem lehet rossz minőségű, tartósítószerekkel, színezékkel és ízfokozókkal terhelt, mert a felizgatott nyálkahártyák rosszul reagálhatnak a túlzott igénybevételre, hasgörcs, hasmenés a vége. A természetes alapanyagokból kevert, hőkezeléssel konzervált termékek sokkal kíméletesebben hatnak az érzékekre, érdemes többet fizetni ezekért. A cimkéken általában van SHU-érték, ez alapján lehet tájékozódni. A Pain is good, Painmaker, Widow no survivors, Habanero Heaven és hasonló elnevezések bizonyítják, nemzetközi és inspiráló sportágról van szó, amibe becsatlakozik a vízitorma, a wasabi is, az Ass kickin’ néven futó szósszal. Delikátüzletekben lehet ezeket kapni.

A portálon villáminterjúval derítettük ki, mit tud személyes kedvencünk, a legfeltörekvőbb magyar szőlő, a furmint?

Aki mer, az nyer, ez a furmint esetében nagy igazság.

 

Hol esznek csípőset?