A Magyarországon világhírű somlói galuska mindenki kedvence, de a könnyen lekövethető, nyilvános recept ellenére sok helyen gyalázzák aromával, flakonos növényi tejszínhabbal és konzerv csokoládéöntettel, szerencsére nem mindenhol.

A somlói galuska nem Somló-hegyről származik, a legenda szerint az édességet megalkotó cukrász felesége volt somlói lány, innen ered az elnevezés. Receptje talán a leghosszabb a magyar ételek között, még felvázolva is terjedelmes, elkészítése annál könnyebb. Az alaphoz sütni kell háromféle piskótatésztát, simát, dióst, és kakaóst. A piskótalapok közé egy rumos, citrom és narancshéjas öntet, egy diós, egy vaníliás krém, és baracklekvár kerül, majd ebből, a lehetőleg egy éjszakát hűtőben pihentetett tortából kell végre kiszaggatni a névadó galuskákat, és sűrű csokoládékrémmel leöntve, frissen felvert tejszínhabbal díszítve tálalni. Jól elkészítve tömény, édes és keserű élvezet, silány, spórolós változatai ehetetlen, örömtelen kalória.

Tökéletes somlói gyártása nem lenne nagy ügy egyetlen cukrászüzemnek sem, de a tucatnyi fázis minden megspórolt lépése, munkaórája, megtakarításként jelentkezik a pénztárgépben, így lett ez az egyik legcsúnyábban kifosztott, lebutított desszertünk.

A hibák, amiket el kellett viselnem a majd' tucatnyi somlói végigpróbálása közben:

  • Növényi zsírokból vert, flakonos tejszínhab használata az utolsó fázisban. Olcsó, praktikus, órákig megáll, kár, hogy nem ehető.
  • A háromféle piskótából csak egyet használnak, elmarad a diókrém, esetleg egész diókkal, mandulaforgáccsal pótolják, kihagyják a rumot, a narancs és citromhéjat. A legrosszabb esetben mindezt egyszerre, akkor lesz a somlóiból pudingos piskóta.
  • Egy sütőporos, tojásporból sütött fűrészpor nem piskótatészta.
  • A diónál olcsóbbak a napraforgómagból készült diópótlók, de ezekből hiányzik a dió testessége, ami a diópótlós süteményből is pont ugyanígy fog hiányozni.
  • A főzött, valódi vaníliarudakból kikapart magokkal ízesített vaníliakrém nem egyenlő az aromákkal ízesített, porból kevert, fojtós pudinggal.
  • A krémes, tejszínes tészták gyorsan alkalmazkodnak a környezethez és hűtőszagúak lesznek. Az elkészülése pillanatában jó somlói délutánra élvezhetetlenné szagosodhat a lekonyuló tejszínhabrózsák alatt.

Van példa a somlóit megfelelő minőségben elkészítő cukrászdákra, sőt, a legfinomabb, az eredeti receptet radikálisan átértelmező édes galuska egy étterem étlapján szerepel állandó fogásként.

Onyx étterem

Budapest legjobb éttermei között számon tartott Onyx séfje előszeretettel újtítja meg a magyar konyha ismert fogásait. Étlapjukon régóta megtalálható, sőt, egyetlen állandó szereplő a Somlói XXI. század nevű somlói galuska újraértelmezés, ami pont a desszert szélsőséges alapanyagigényére játszik. A somlói itt kilép a műanyag dobozból, előjön a tejszínhab alól, hogy Budapest legjobb pohárkrémje legyen. Messze ez a legdrágább somlói a kínálatban, de az élmény is garantáltan többszörös. Somlói XXI. század - 1900 Ft + 15% szervizdíj

Ilyen is lehet egy somlói. Fotó: Onyx

Gerbeaud cukrászda

A Vörösmarty tér lehetne akár Somlói Galuska tér is, mert a másik kiemelkedő somlóit ugyanitt, sőt, ugyanabban az épületben lehet megkóstolni. Az árak magasak, de ha ez kell a jó cukrászsüteményhez, és a többi cukrászda árait elnézve ez is kell, akkor legyen drága. A keserédes somlói tökéletes, és a magas árat indokolja az ép ésszel inkább kétfősnek, mint laza kis délutáni süteménynek értelmezhető adag. A dupla kiszerelés érzetéhez nem csak a mennyiség, az anyagsűrűség is hozzájárul, de ezt a koncentrációt nem sok cukorral, hanem finom csokoládéval, jó tésztával, és valódi tejszínhab felhasználásával érik el. Somlói galuska - 1450 Ft+15 % szervizdíj, elvitelre 50% kedvezmény: 725 Ft (elvitelre ez Budapest mindent vivő somlóija)

A legjobb ár-érték arány – Nándori cukrászda

A több, mint ötven éves, kicsi helyiségben működő Nándoriban cukrászdában kiváló a moszkauer és a linzerkarika, a somlóijuk pedig tömény, teleszórva rumtól illatos mazsolával és karakteres, keserű csokoládé áztatja. Tetején tömény hab, a tészta és a krémek arányai tökéletesek. A desszert éppen annyira édes, amennyire muszáj, főleg a jó minőségű csokoládé kesernyés íze dominál benne, a somlói galuska súlyos, zsíros természetéhez képest majdnem frissítő és könnyű változat. Somlói gauska - 520 Ft

Ruszwurm cukrászda

A közel kétszáz éves Ruszwurm somlóija talán a közízlésnek engedve billent el az étcsokoládé erős és meleg keserűségéből a tejcsokoládé kompromisszumkész édességébe. A desszert ezt a változtatást leszámítva olyan dús és gazdag, hogy ez a bocicsokis hangulat inkább tűnik útkeresésnek, mint leegyszerűsítésnek. Az adag nagy, a somlói itt is jó úton halad az édes főétel kategóriája felé. Ez a rumban gazdag változat a vári környezethez és a szinte csak külföldiekből álló vevőkörhöz képest bőven megfizethető. Somlói galuska - 600 Ft

+1 ugyan nem Budapesten, hanem Balatonszemesen, és sajnos nincs már az étlapon, de személyes kedvencünk Baracskay Angéla aranyporos somlóija a Kistücsökből.

Fotó: Kálló Péter

És ne feledkezzünk meg Mihályi mester tejszínhabbal rendesen megküldött somlói csíkjáról se Vác főterén, a desszertszalonban.

 

 

Ma a portálon is somlói, a recept, háromféle piskótával, főzött krémekkel, gyümölcskivonatokkal, egy kis csalással, sok munkával, hisztivel és egy elégedett vendéggel.

 

 

 Készítettek már tisztességes somlóit?