Egy amerikai tudósókból álló kutatócsoport kiderítette, melyik diéta a legjobb a  fogyáshoz. Az eredményen csak az nem fog meglepődni, aki még sosem próbált lefogyni.

A Journal of the American Medical Associationben (JAMA) közölt vezércikk azt vette górcső alá, hogy a számtalan, jelenleg hozzáférhető diéta közül melyik az, amivel a leghatékonyabban lehet lefogyni és utána megőrizni a súlyt. A cikk szerzője szerint - és most jól figyeljenek, mert ennél nagyobb okosság tényleg nem lesz a diétaháborúban - teljesen mindegy. Allapvetően elhibázott az egész diétacentrikus megközelítés, mert az emberek nagy része azt hiszi, hogy létezik olyan diéta, ami azután is működik, hogy abahagyták. Hát, nem. "Szeretttünk volna rávilágítani arra, mennyire elhibázott, az a figyelem, ami a médiákban a fogyást a különböző diétákhoz köti." - mondja Dr. Sherry Pagoto, a publikáció szerzője, aki azt is hozzáteszi, hogy a vizsgált diéták egyike sem fog önmagában semmit megoldani, viszont nagyszerűen alkalmas arra, hogy a kövér emberek nagyon sokat beszélgessenek róla, tököljenek a tökéletes diéta kiválasztásával, ahelyett, hogy nekiállnának megváltoztatni az életmódjukat.

Ez, tehát az életmódváltás lenne a titka a hatékony fogyásnak, és nem az, hogy ki mit eszik. "Radikális témaváltásra lenne szükség, és ahelyett, hogy arról folyik a diskurzus, hogy az emberek mit egyenek, arról kéne beszélni, hogyan lehet rávenni őket arra, hogy hosszútávú változtatásokat tegyenek az életükben." - mondja Pagoto.