Van, amihez nem nyúlunk. Nem szokás például egyben lehúzni egy téliszalámi penésztől porzó héját, apróra vagdalni a fűszeres húst, és felhigítani alantas alapanyagokkal.

A szétrepedt sült hurka, kolbász nem nagy dicsőség, amit egyszer bőrbe töltöttünk, őrizze meg a formáját. Nem trancsírozzuk szét a sütni való kolbászokat, pláne szalámikat, az oltári szentséggel pedig végképp nem tennénk ilyet.

Majd egy napon megéreztem a téliszalámi fűszerezését elnyomó, érlelt hús aromát, ami eszembe juttatta a szélben szárított sonkákat. Miért is ne pancsolhatnék belőle fűszert?

A nyereményjátékban begyűjtött téliszalámi tatárokban, fasírtokban és töltelékekben végezte. A téliszalámi nem könnyű eset, sajátos íze könnyedén kicsap más karakteres összetevőket, például parmezánnal kifejezetten rossz párosítás.

Bazsalikomos télitatár

  • 20 dkg apróra vágott téliszalámi
  • 10 db, friss, feldarabolt bazsalikomlevél
  • 10 dkg szárazon megpirított, majd pépesített fenyőmag

A hozzávalókat alaposan összekeverem és forró pirítóssal tálalom.

Zöldségtatár téliszalámival

  • 10 dkg apróra vágott téliszalámi
  • egy piros kaliforniai paprika
  • fél csokor friss, apróra vágott petrezselyem
  • 3 szem koktélparadicsom
  • egy kis salottahagyma
  • két gerezd fokhagyma

A zöldségeket felkockázom, kevés vajon megpirítom, és elkeverem a szalámival

Téli mogyoróvaj

  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg ledarált téliszalámi
  • 1/2 kiskanál curry

Spárga téliszalámival - a serranós spárga után

  • egy köteg kevés vajas vízben megpárolt zöld spárga
  • 10 dkg apróra vágott téliszalámi
  • 5 dkg vaj
  • két gerezd apróra vágott fokhagyma
  • fél csokor apróra vágott petrezselyem

A fokhagymát a vajon aranybarnára sütöm, belekeverem a szalámit, petrezselymet, és a spárgán tálalom.

Téliszalámis felfújt

A sajt, vagy bármilyen összetevő helyett 5 dkg apróra vágott téliszalámit keverek a tojásos habba.

Főztek már téliszalámiból?