Egész gyerekkoromban cukrosan kellett ennem, hogy végre felnőttként odacsaphassak a saját asztalomra, és kimondhassam, a kapros-túrós lepény nekem sós, és extrán kapros. Túrós-kapros lepény következik, sósan. 

 

Ha a kartészeti világvége napján választanom kellene a kapor és a petrezselyem között, és ezt önző, aljas indokokkal tehetném, félresöpörve az azt gyűlölő barátokat, ismerősöket, szia kapor, gyere, gyere, nem lenne kérdés. 

Kapor nélkül nincsen kapormártás nokedlivel, és ez nekem elég indok. Vágtuk hozzá a kaprot a mamával, anyuval, pasikkal, barátnőkkel, soha, semmit nem henteltem annyit életlen késekkel, rég elveszett félholdakkal, teraszokon, idegen konyhákban, kicsi vágódeszkákon, amikről mindig lehullik az asztalra a fele, mint ezt a zöldfűszert. Mert a kaprot sokáig kell aprítani, nagyon, nagyon apróra, különben zavaró fűkaraktere bemászik a fogak közé, friss szénaíze fogpiszkálóval, selyemmel se jön ki. Anyuval mindig eltrehánykodtuk, mert hebrencsek és kapkodósak vagyunk, olyan is lett a mártás, évek kellettek, hogy beálljak, rájöjjek, a kapor nem petrezselyem, a kaporhoz oda kell állni egy nagy vágódeszkához, és a végtelenségig aprítani. 

Mártásnak és túrósnak. És gravlaxnak. Kovászoláshoz mehet egészben.

A kapros-túrós ezerféle úton készülhet és ez nem csak a cukor miatt van így. A fenti egy sós lepény-féleség, a képen vállalhatatlanul sok kaporral, amit a receptben a valósághoz moderáltam. Bőrén sült halak elé, mellé köretnek is jó, ahogy a kapor általában nagyon jó halakkal, a gravlaxban is szerepel.

A sós-kapros-túrós lepény (26 centiméteres formához):

A tészta vajas (3:2 liszt:vaj és egy kis tejszín, ha morzsálódna, só) :

Ezt nyomkodom fél centi vastagon egy tortaformába, 180 fokos sütőben elősütöm aranybarnára és beleöntöm a következők keverékét:

  • 1/4 kg finomra áttört túró (igazából az édeskés ricotta jobb hozzá)
  • 2 egész tojás (fehérjéje habbá verve és utólag adagolva lazábbá teszi, de nem muszáj)
  • 1-2 csokor kapor
  • só, bors 

150 fokos sütőben egy óra alatt elkészül, a formában pihentetve hűljön ki. Aki cukrosan készítené, tegyen alá linzertésztát (1 rész porcukor, 2 rész vaj, 3 rész liszt, minden 30 g-ra 1 tojássárgája alaposan eldolgozva pihentetve hűtőben egy órát utána felhasználva) és ízlés szerint, de finoman cukrozza a túrót. Úgy viszont már nem lesz jó köretnek, csak mondom. Süteménynek sem annyira.

Sósan, vagy cukrosan a kapros-túróst?