A menzán gondoskodtak mindenkiről, ballagásra az is utálja a kőkeményre főzött májat, aki az ízét szeretné. Pedig csak egy titka van, nem addig kell főzni, amíg megpuhul, hanem amíg még puha.

 

A resztelt máj a legkönnyebb és leggyorsabb pörköltszerűség. Az egyik legjobb is lehetne, ha nem csinálnák mindig túl. A máj kicsomagolásától számítva 15 perc munka és ehető, mégis órákig főzik, hátha akkor megpuhul. De a máj nem tintahal, a több órás főzés végére csak száraz, büdös morzsává lényegül.

Kőkemény, száraz máj, fakó, vízben főtt krumplival, ez volt az egyetlen komoly ellenségem a menzán, ezeken a napokon joggal kutakodtam otthon második ebéd után, vagy felugrottam a mamához egy bányász napi kalóriabevitelét tartalmazó előuzsonnára. Nem mintha ez nem következett volna be minden nap, de ilyenkor legalább alapos indokkal növesztettem a szervezetem. A kitartó előuzsonnáztatás nem marad következmények nélkül, az utolsó rovátkát az ajtófélfába még általánosban bevéstük. Nem, nem buktam meg semmilyen tárgyból, csak 13 évesen már megvolt a 170 centi, annak minden káros következményével. Vagy láttak már kisfiúkat Godzillával táncolni?

A szárított máj mégse vette el a kedvem ettől a belsőségtől, de a vízben főtt krumplicikkelyek lisztes íze egy életre leírta előttem az ártalmatlan és hasznos burgonyát, nem csoda, ha a májellenesek nagy része száraz keménységre hivatkozva utasítja el a májat. A máj is csak annyira száraz és kemény, mint bármilyen túlkészített, kiszárított hús, nem érdemes ezért lemondani róla.

Mert a máj legnagyobb ellensége nem a só, hanem az idő, elég ennyit megjegyezni. Nem kell vizet aláönteni, nem szabad párolni ( a resztelt májat miért párolná bárki? ) hanem bátran és gyorsan megpirítani a szétesett hagymán.

  • 1/2 kg borjúmáj (vagy marha, vagy birka, esetleg Hajnalka kedvence, a sertés)
  • egy nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 10 dkg felkockázott füstölt szalonna
  • só, bors, fűszerpaprika, friss, apróra vágott majoránna, vagy kakukkfű

A májat vaskos, hosszúkás, olyan hüvelykujjnyi darabokra vágom, másfél, két centinél ne legyenek karcsúbbak, így lesz belül finom szaftos. A szalonna kiolvasztott zsírján a szokásosnál tovább, pépesre párolom a hagymát, rádobom a májat és magas lángon pár perc alatt körbepirítom, paprikázom, borsozom, még egy percig összemelegítem és rögtön tálalom. A paprika elmaradhat, jó borsosan, sőt, borsosan, citrommal és tejföllel is finom.

resztelés - pirítás

 Szeretik a resztelt májat?