F-nek

Sós piskótatekercs? Édes paprikás kalács? Igen, ilyen is van, és csak semmi újragondolás, ezek régi, alföldi receptek.

Paprikás kalács

Mesélj, mi volt a karácsonyi menü? Előételnek piskótatekercs. Piskótatekercs? Te most biztosan viccelsz. Nagymama tekercse, füstölt tarjával. Izgalomba jöttem, a füstölt tarja az oka, mindig ez van. Van ilyen? Van hát, szerinted küszködnék egy piskótával, hogy a végén megkenjem lekvárral?

Állítólag régi alföldi recept, én meg alföldi lány vagyok, mégsem ismertem. És elkezdte mondani a receptet, egy olyan ember, akiből egy rántottát nem néztem volna ki, már bocsánat, erre így kezdte: összedobsz egy piskótát. (nem kérdeztem rá, majd utánanézek hogyan dobjam össze)

A töltelékhez 30 deka füstölt tarját durvára aprítasz, majd kikevered reszelt sajttal és tejföllel. A szögletes tepsiben sütött tésztát egy deszkára tett konyharuhára borítod, a tetejére is konyharuhát teszel és hülni hagyod. Legyen még langyos, amikor megkened a töltelékkel, majd a konyharuhával feltekered, a tetejét megkened tejföllel és újra a sütőbe tolod, megszórod egy kis reszelt sajttal és hagyod, hogy pirosra süljön.

Most ha elvonatkoztatunk a füstölt tarjától, ez a tejfölfétisizmusom miatt is nekem való étel. A tíz tojásért négy kilométert gyalogoltam. Ez van, ha valaki a külvárosba költözik és vasárnap délután hatkor rátör a sóspiskóta-láz. A következő problémát maga a piskóta jelentette. Hiszen az összeesik, vagy nyers marad, vagy túl keményre sül, hogy már nem lehet feltekerni, annyit tudtam, a sütőt nem nyitogatjuk. Itt a linken, hogyan kevertem, de kevesebb cukrot raktam bele, és sütés közben a fejemben már a vészforgatókönyv forgott a maradék négy tojással, de feleslegesen. Fél óra feszült várakozás után tökéletes piskótát sütöttem, még egy mítosszel kevesebb. Megkentem a töltelékkel, feltekertem, kivajazott tepsibe tettem és ahogy a recept gazdája ajánlotta, a tetejét tejföllel kenegettem, majd megszórtam reszelt sajttal és pirosra sütöttem.

Másik a kalocsai paprikás piskótatekercs. Ez nem sós, édes. A paprika nem paprikalekvár, Kalocsa nem Szicília, vagy mégis? A kalácstésztába ugyanis az édes fűszerpaprika mellé porcukor kerül. Édes és paprikás. És kalács, amihez még egy mítoszt le kell rombolni, de aki piskótát tud sütni, kalácsot is.

kalácstészta:

  • 60 dkg liszt
  • 2-3 dl tej
  • egy tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • só, cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • öt evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál édes fűszerpaprika (raktam bele egy kevés csípőset is, nem tudtam megállni)

Az élesztőt felfuttatom a tejben, elkeverem a többi hozzávalóval, alaposan összedolgozom. Meleg helyen másfél-két óra alatt a duplájára kelesztem.

Téglalapot nyújtok belőle, megszórom édes fűszerpaprikával, vastagon befedem a paprikát porcukorral és meglocsolom olvasztott vajjal. Három részre osztom, mindhármat feltekerem, megfonom (fogalmam sincs, honna tudok ilyeneket csinálni), és a tepsibe rakva megint meleg helyen hagyom a duplájára kelni, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöm. Limara is megsütötte, majdnem ugyanígy.

Az egy fontos kérdés, miért lett ropogós a héja, de ezt majd lesz, aki megválaszolja. Ami sokkal érdekesebb, hogy pár perc bizalmatlan kerülgetés után elkezdtük szaggatni, előkerült egy doboz krémsajt, fél rúd téliszalámi, és a cukros-paprikás kaláccsal csodásak voltak. Ki fogjuk még próbálni szélben szárított sonkával, olívabogyóval is, mert biztos, hogy nem utoljára sütöttem.

A világos oldalon semmi élesztő és piskóta, a világ legegyszerűbb desszertje, a panna cotta.

Vannak furcsa alföldi receptjeik?