Nem teljeskörű útmutató az itthoni üzletekben már látott, karakteres, és többféle módon védett, hóka kolbászokkal.

Szalámiüzletekben és delikátboltokban, élelmiszeráruházak külföldi napjain, vagy a helyszínen lehet ezeket megvásárolni. Aki bizonytalan, ne legyen, kóstoljon, mások, de finomak és ajándéknak is jók. A más kolbászok otthoni kísérletezéshez is jó ötletadók, például egy édesköményes sütőkolbászhoz.

A felsorolt termékek, főleg a védettek (szerepel itt több eredet, és földrajzi árujelzővel védett kolbász, szalámi) technológiai leírásának legérdekesebb része a kolbászhús volt. Minden védett termék az állat legértékesebb, ínmentes részéből -elsősorban karaj- készül, főleg tokaszalonna hozzáadásával. Olaszországban és Spanyolországban is jellemző, hogy a kolbász az értékes, dédelgetett, szintén védett sonkákat adó sertések karajából készül, nem ipari hibridek szomorú maradékából. A kolbászhús nem a nyesedék.

Az eredetvédett Szegedi és Budapesti téliszalámi (igaz ezekben egy kevés paprika azért van, és füstöltek is, de a következő kolbászokhoz hasonlóan érlelt termékek) előírása íntalanított comb, karaj, lapocka, tarja, dagadó, szűzpecsenye használatát követeli meg. A linken sok rendkívül érdekes dolgot tudhat meg dédelgetett téliszaláminkról, nevének eredetét, a folyópartok közelségének összefüggését a penésszel, fvm-es dokmentumhoz képest szokatlanul izgalmas leírás. Az olasz eredetű, de már magyar téliszalámi sikere jól mutatja, nem áll tőlünk olyan távol ez az ízvilág.

Finocchiona, szerelmem

A toszkán szárított szalámi elsődleges, és a són, borson, fokhagymán kívül egyetlen fűszere az édeskömény. A kömény nekünk sem ismeretlen, de az édeskömény sokkal ánizsosabb, frissebb ízű húst eredményez. A finocchiona szerkezete mindig durva, darabos, sohasem pépesre darált, a bors egészben kerül a töltelékbe, és egy-két hónapig érlelik szárítókamrákban. Minden szalámik közül ez a személyes kedvencem, húsos szájspray, friss, nem fűszerekkel leabált húsíz, rágható szerkezet, rengeteg zsír. Köményes, zsíros sonka. Sütőkolbásznak, füstöltnek is jó irány a minimalista édesköményezés.

Boros kolbászok

Az olasz kolbászok nagy többségének a töltelékét fehérborral lazítják. Száraz fehér megy a rizottóba, a szték alá, mártásokba, mert a víznél sokkal jobb, ez nem maradhat ki a kolbászokból sem.

  • Salame di Brianza
  • Salame Piacentino
  • Salame Varzi-egy vörösboros kolbász, fokhagymával, egész borsokkal, durvára darált állaggal és jó egyharmados zsírtartalommal
  • Salame italiani alla cacciatora - Vadászkolbász, 11 olasz tartomány praktikus, kisméretű kolbásza. Kifejezetten édes, gyártásánál nem csak bort, tejet is felhasználnak, ez adja a sajátos, édeskés, kicsit savanykás ízt. Nagyon más kolbász, mint amit megszoktunk, érdemes kipróbálni. Apámnak vettem egyszer, ízetlen szar fakónak titulálta, pedig élelmiszeriparilag szokatlanul nyitott ember, sőt, ezt a vonást tőle örököltem. Ne hallgassanak rá, és ne az apjuknak vegyenek belőle. Pfff.

Minimalisták

A hóka kolbászok egy része kiváló minőségű húsból, sóból, borsból és fokhagymából áll. Ízüket az alapanyag, és az érlelés alakítja, a szárított sonkákra hasonlítanak leginkább, különbségeiket a darabolás finomsága, a felhasznált húsok, a hús-szalonna aránya, és az érlelés ideje befolyásolják. Idősebbek előszeretettel lesonkázzák -joggal- és lekövérezik -joggal- ezeket.

  • Salame Cremona - A sonkákkal való rokonsága olyan közeli, hogy a pármai és San Daniele sonkákkal azonos alapanyagból készül.
  • Salame Sant Angelo - szárazabb, 20% zsírtartalmú, szicíliai kolbász, hosszú, akár 100 napos érlelési időszakkal, intenzív ízzel.
  • Salchichón de Vic - Egész borsokkal, fahéjjal és sóval fűszerezett kolbász.
  • Saucisson sec - Francia száraz szalámik gyűjtőneve. Só, bors, érlelés, ragyogó sertésíz.
  • Milanese - magyarul majdnem téliszalámi. A két termék hasonlósága nem véletlen, a téliszalámi olasz eredetű.

Fűszeresek, bonyolultak:

  • Salchichón de Vic - Egész borsokkal, fahéjjal és sóval fűszerezett spanyol kolbász.
  • Saucisson de Lyon Pistache - Egész pisztáciákkal ízesített kolbász, a paprikátlan kolbászok közül az egyik legkönnyebben elfogadható, a pisztácia szépen simul a húsba.
  • Saucisson Truffé - Szarvasgombás sertéskolbász, a füst és a hőkezelés hiánya miatt, a zsíros közegben elég jól megmaradnak a szarvasgomba aromái, nekem személyesen nem ízlik különösen a gomba az érlelt hús túltengő ízével párosítva 

Egyéb kolbászérdekességek más alapanyagokból:

  • Salame d'occa Mortara - A kacsahúsból készült kolbász valószínűleg Pavia régió zsidó lakosaihoz vezethető vissza, ettől függetlenül napjainkban a termék 30% kacsahúsból és sertésből készül. Ezek a sertések szintén a pármai és San Daniele sonkákat adó állatok.
  • Sopressa Vicentina - A sopressa nem szalámi, nem kolbász. Míg ezek karajból, tarjából, lapockából készülnek, a sopressába beledarálják a sonkát is. Fahéjjal, szegfűszeggel és rozmaringgal fűszerezik.
  • Zampone / Cotechino di Modena -Lábból, bőrből, inakból készült termék
  • Andouillette - Francia pacalkolbász

A portálon végre bemutatjuk Bíró Lajos, a Michelin kalauz, Bib Gourmand-díjas Bock bisztró séfjének életrajzi szakácskönyvét.

 

Vagy van, aki nem ácsingózott még a dohányfagylalt receptje után?

 

Melyik a kedvenc külföldi kolbászuk? Talán ki is maradt?