A hal az első, a birka a második, csak utána jönnek a vadak és a többiek. Ünnepi menübe is szívesen választanék birkás ételt, mert olyan ritkán jut belőle, hogy az már maga esemény, sőt, ünnepnap.

Így lesz az első helyezett, mert azzal kezdek, a fejével, belsőségeivel főtt perkelt. Mindegy milyen, melyik nép, bárhogyan fűszerezett, de feldarabolva, mindenestül főtt birkája. Ennél jobb sorsra nem érdemes halott birka. Megölése, feldolgozása túlmutat az evésen, ilyet háziállatok közül csak a birka tud, kondérkompatibilis méret, titkos körbe záró, erős állatíz. Szeressék a birkát! Nem recept, történet itt.

Fotó: Lapis Máté

Második a paprikás, római köményes sóba forgatott oldalas és gerinc. Az arab eredetű, Casa Moróból elleset recept saját kézre állítva. Egykezes alapanyagos (sóval 5) magyar ínyre tervezett férfisütemény. Recept itt, bárki meg tudja csinálni. Szia Hinta, ebből de vittem volna kóstolót.

 Aki hisztizik a mentazselés bárányon, félre lett vezetve. A meleg, szalmás birkaíz és a friss menta hibátlanok együtt, csak a mentát nem zselésíteni kell, hanem fűszeres öntetet készíteni belőle. Harmadik a mentás bárány, recept itt.

A bárány belsőségeinél nincs jobb belsőség. (menyhalmáj, tőkehalmáj, de azok halak, sőt, rokonok, ezzel csak visszakanyarodunk az első ponthoz) A perverz, egészben, fejjel birkafőzős vérszövetségbe tartozás ízét hordozó vér, velő, vese, tüdő máj és szívzabálók másik szabadkőművesek, akiknek nem elég a máj vasíze, akarják a birkát, nem elég a tüdő kókadt virágszaga, a birkát is akarják, nem elég a szív ruganyos húsa a birkát is akarják. A bárány és a birka belsőségei csodálatosak, megannyi recept a linkeken (velő holnap), a képen egy savanyú tüdőleves.

 Imádom a birkát, talán pont ezért nem szeretem apróra nyesve, gabonákkal bekeverve, csak főszereplőnek, mert a birkának az jár. Mellékesnek jó a csirke is, de mellékest minek enni a kis idő alatt?

A portálon a köményes-paprikás bárány pontos, folyamatábrákkal terhelt leírása, avagy

Öt hozzávaló, karácsonyi, de nem hallé I. rész

 

 

 

Ugye nagyon szeretik a birkát? Ugye?