Félálomban csoszogok ki a konyhába, nagyjából nyolcéves lehetek, a körfolyosón kávéillat, a lakások ajtaja mindenkinél nyitva. Csukott szemmel iszom az anyám által kezembe nyomott kakaót, a gyomrom azóta is képtelen ébredés után másra gondolni. Meleg, tejes ital nélkül puszta kézzel gyilkoló terminátorrá válok, kommunikációm kimerül a morgásban és hümmögésben. Ha lenne pöcsöm, biztos azt is vakargatnám.

Emlékszem a macikávé-gyűlöletemre, amit anyám egy apró csellel csempészett a repertoárba, apró trükkel kakaókávénak becézgetve minden gyerek ősellenségét.

Az ital azóta feketekávévá változott, a csukott szemmel ivást, fekvő csukott szemmel ivássá fejlesztettem, képtelen vagyok nélküle elindulni. Nem is annyira a koffeinre vágyom, inkább az ital melegsége, amitől nem tudok szabadulni.

Mivel a meleg tejes verzióban utazom, elsőre beszereztem egy tejhabosítót, igen, azt a kis pálcikát, amit annyi helyen fillérekért meg lehet venni. Két ceruzaelem és indulhatunk! Az olasz kávézás vonalán mozgok (a bécsi nem habosít) felhabosítok bármit, ami a kezem ügyébe kerül, nem mindegy viszont, hogy mivel tesszük azt.

A tej hőmérsékletének kiemelten fontos szerepe van eszköztől függetlenül. Pálcikával tűnik egyszerűbbnek a dolog első ránézésre, néhány próbát követően fogadok, mindenki ráérez majd, hogy kőkemény habot tudjon gyártani három pillanat alatt. Kétujjnyi tejet nagyjából 15 másodpercig melegítsetek mikróban, utána mehet a zümmögtetés, hamar sikerülni fog.

A latte art egyre népszerűbb hazánkban is, barista tanfolyamokon a kávékészítés mellett ezt is oktatják. A professzionális gépeken lévő gőzölőkar hozzáértő használata más állagú habot eredményez, latte art gyakorlásához, gőzölt tejhabhoz, tejhez ilyenre, és egy ehhez megfelelő edényre lesz szükségünk. A gép használata gépenként különbözhet, általános elv azonban, hogy hideg tejjel indítunk, az edényt kicsit ferdén tartjuk, így előbb csak egy centire engedjük be a minél szárazabb gőzt a tejbe. Gőzölés megkezdése előtt a csőből kiengedjük a vizet, hogy a tej semmiképp ne híguljon feleslegesen. Amikor a megfelelő mennyiségű levegőt már bejutattuk, lehet a kart lejjebb nyomni, egészen a tej aljára, ha jól csináltuk, pillanatokon belül tömör tejhabhoz jutunk. A tej melegítése itt sem tarthat tovább az elviselhetetlenig, forró nem, csak kézmeleg kell, hogy legyen. Gyakorlás kérdése, megéri próbálkozni vele.

Ha habosítani már tudunk, nem árt, ha az alapokkal is tisztában vagyunk, ezeket a másik oldalon részletezem, mi az a ristretto, kapuciner és mitől okoz szívrohamot a hosszú kávé?

Most a cappucinóba szivecskerajzolást gyakorolom, de még nem megy, csak ennyire, kis jóindulattal azért látszik.

A kávézás témája szinte kimeríthetetlen, mivel elkapott a gépszíj, hamarosan kitérünk a gépekre és pörkölésre egyaránt, addig is, otthon hogy készítik?