Nem kéne előmelegíteni a sütőt? 

Este 11, felemás pupillákkal, bandzsítva összenézünk, majd a partvonalról beszóló Zolira tüzelünk. Szívem, te itt legfeljebb egy szűzfiú lehetsz a kuplerájban, szerinted mi ez az idegesítő zúgás fél órája? Amúgy meg nem, ez nem az a fajta sütemény, amit forró sütőbe kell tolni, de éppenséggel lehet.

Mindezt úgy merészelem, hogy éppen egy szűrőbe öntöm a főzővízben péppé szétesett túrógombócokat.

Hajni megint itt volt, megint főzött egy jó hallevet, most ugyan nem pálinkáztuk le magunkat a konyhakövön magzatpózban fetrengésig, csak egy túrógombócot szerettünk volna. Pontosabban ő szerette volna.

Én már akkor sem akartam, amikor csak kukoricadarát kaptam, de hiába javasoltam a kísérletezést, Hajni nagy pofával kiállt a hagyományos recept mellett, "Elég jó túrógombócot tudok." Rohadjál akkor meg, elmegyek egy harmadik boltba a darádért. Így végül akadt dara a zsíros házi túró, minden bajok okozója és origója mellé, Hajni bekeverte, pihentette pár órát, majd kifőzte. Túrógombóc-krémlevesnek.

A főzővízben a gombócokat a gyöngyöző forrás apró göbökké zilálta, büdös vizes kásában kavartam a kanállal és röhögtem, elég jót tudsz, mi? Látom, igyunk még egy sört! A túró miatt van, szárazabbhoz vagyok szokva!!! 

Ez kuka! - nyúlt végül Hajnalka a Bounty után, amiért egy órája még lekúrta a fejem, minek veszek ilyeneket, ő csinál túrógombócot. 

- Hajnikám, hát kármentsünk, legyen süti!
- Rakok még bele darát!
- A tejfölt rákenjük!
- Megsütjük!
- Van citromod? 
- Nincs, de van kaffir limelevél, azt is apríthatunk bele!

Olyan koreográfiát toltunk a sütő előtt, mintha egy ötven éve összeszokott páros utolsó argentin tangóját lejtenénk zokniban és Puma csizmában, igen abban, ez Zolinak is baja volt, mit állok itt motoros cuccban? Hát mit? Hát átérzed te azt, hogy ma volt tényleg az utolsó motoros nap idén? A torta két perc után már bent is volt a sütőben. Az előmelegített sütőben.

Hozzávalók:

  • 1 kg szétfőtt túrógombóc leszűrve a főzőléből
  • 3 evőkanál dara
  • 5 dl, ízlés szerinti mennyiségű cukorral elkevert tejföl
  • 6 evőkanál cukor
  • 26 cm-es tortaforma

A trutyit bekevertük a darával és a cukorral. A tortaformába simogattuk, ráöntöttük a tejfölt és 150 fokos sütőben 1 óra alatt megsült, kihülve szeleteltük. Citromhéjtól csak jobb lesz, mazsola nem kell bele.

Főztek már szanaszét túrógombócot? Aztán ugyan mit kezdtek vele?