A kocsonya sem kizárólagosan magyar termék, még csak nem is a régió különlegessége. A fülétől a farkáig nemzetek sokszor egymástól függetlenül futnak bele hasonló megoldásokba, így lehet a magyar és a mexikói konyhának is közös halmaza.

Az ecetes körmöt egy jó kis ceglédi buliban vezettem be. A pesti haverok komplett hétvégékre jöttek le, és éppen az egyik srác új céges autóját becsméreltük az erkélyről, amikor be kellett vallanom a menüt. Köröm. Általános elégedettség, a körmöt mindenki szereti, kocsonyába, pörköltbe. Hát, ecetes köröm, söpörtem le a havat a korlátról. Mint az almapaprika? Olyasmi. Úristen, van itt valami pizzéria? Van, az Arizona, de tudjál várni, ízleni fog. Fogadjunk, hogy kávéd sincs reggelre. Nem, az nincs, de cukor és vécépapír van, tudod, az egyik mindig hiányzik a három legfontosabból. Ecetes köröm, megáll az ész.

Úgy megették, mint a kisangyalok, mindenki imádta, megfelel a magyarok ínyének. Talán inkább marinált köröm néven kellene terjeszteni.

Most szombaton ugyanez. Hú, de jó illat van, mi ez? Ecetes köröm, mexikói ügy. Brrr, mondja erre a fülétől a farkáig mozgalom egyik élharcosa, Vanda. Vigyél csak belőle, szeretni fogod. Már ott belecsipegetett és szerette.

Az ecetes köröm (manitas de cerdo en vinagreta a los calzadores) hazájában nem főétel, hanem előétel, esetleg sörkorcsolya. Minden régióban máshogy készítik, ez Jalisco tartomány receptje. A háromba vágott körmöket elősütöm egy kevés olívaolajon, majd a fűszerekkel, hagymákkal felteszem főni. Amikor megpuhult, a lében hagyom kihűlni.

Elkészítem az ecetes főzőlét. Bőséges olajon megpirítom a gerezd és a félbevágott egész fej fokhagymákat, és a felkarikázott vöröshagymát, gyöngyhagymákat. Kiveszem az olajból, ahol átpirítom a zöldségeket. A fűszerekkel és a körmökkel egy lábosba teszem a fűszerekkel, felöntöm az ecettel és a vízzel, alacsony lángon addig főzöm, amíg a répa még éppen roppanós. A lében hagyom kihűlni, és legalább egy éjszakát pácolom. Szobahőmérsékleten, a zöldségekkel együtt, a leszűrt páclével meglocsolva tálalom.

Hozzávalók:

a köröm és főzőleve:

  • 4 darab, három részbe vágott köröm

  • 1 félbevágott vöröshagyma

  • 1 fej, félbevágott fokhagyma (úgy ahogy van, nem kell megpucolni)

  • 2 babérlevél

  • 2 szál kakukkfű

  • 2 szál majoránna

  • 5 szem feketebors


az ecetes főzőlé:

  • 1 dl olívaolaj

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 egész fej félbevágott fokhagyma (úgy ahogy van, nem kell megpucolni)

  • egy karikára vágott hagyma

  • 2 db gyöngyhagyma egészben

  • 4 db, felszeletelt répa

  • 4 db kicsi cukkini (nem kötelező)

  • fél fej karfiol félbevágott rózsái, felszeletelt szára

  • 3 db tv paprika egészben

  • 1/4 kg krumpli meghámozva, felszeletve

  • 5 babérlevél

  • 5 szem egész bors

  • 1/2 kiskanál őrölt bors

  • 1/2 kiskanál szárított oregánó

  • 3 szál kakukkfű

  • 3 szál majoránna

  • 1 liter 5%-os almaecet

  • 3/4 liter víz

A végeredmény egy fűszeres körömsaláta, édeskés, olajos ízzel. Másnaposságra tökéletes gyógyszer, a kocsonya, és az ecetes virslik, korhelylevesek hangulatát képzeljék el. Kizárólag sörrel fogyasztható.