- Nem hoztatok valami töményet?

- Bazdmeg, hoztam 9 liter vodkát!!!

Meg is lett az eredménye, a lényeg, soha, soha ne engedjék barátaikat a gép elé ülni, ha éppen be vannak jelentkezve Facebookra (levelezőprogramokba, egyéb közösségi médiákra). Híresen vicces filmkritikusokat se. Őket a legkevésbé. 

Kavartuk a likőrt, Klág csinált zenét, és közben comingoutolt egy jó nagy baromságot a nevemben, ami leginkább arra volt jó, hogy lássam, mennyi a humortalan ismerős, és szerencsére sok a jóízű ökör haver is. Ettől függetlenül imádlak, de rohadj meg még egyszer!

A likőrfőzés csak nagyban értelmes tevékenység, érdemes összeállni a haverokkal, kikeverni több litert egy-egy ízből és szétosztani. A meló ugyanannyi, és ahogy a fentiek igazolják, a móka így lesz többszörös, még a távollévő ismerősöknek is.

Újítottunk, de nem sokat, a tavalyi tojás, csokoládé, kávé mellé bevettünk pár új ízt, és finomítottunk (leegyszerűsítettünk) pár technológiát.

Az idei év felfedezettje a fekete szeder likőr. Bioboltban vettem natúr, nagyon sűrű szörpöt, azzal dolgoztunk, a végeredmény egy tökéletes Cassis lett, aki szereti az ilyesmit, ne is olvassa el a többit, ez mindent vitt.

  • 1/2 l sűrű szörp
  • 1/2 l vodka
  • kb 20 dkg cukor, ez lehet több, kevesebb is, ízlés szerint

Az alapanyagokat jól elkeverem, amig felolvad a cukor (nem lett volna hülyeség cukorsziruppal dolgozni) majd sterilizált üvegekbe töltöm. Készült málnával is, de a szeder jobb volt.

Papinak megint nagyon rossz

Kávé és kókusz

Eredetileg csak kókuszt akartam, de a kávéval elkeverve annyival jobb lett, hogy engedtem a nyomásnak.

  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl frissen lefőzött kávé
  • cukor ismét ízlés szerint
  • 3 dl vodka

Ezeket is jól elkevertük és sterilizált (jó, mi nem azokba, de muszáj ezt írnom) üvegekbe töltöttük.

Célszerű árukapcsolás

Csokoládé

Az olvasztás a kritikus része a dolognak, ehhez alacsony láng, vízfürdő és egy lelkes ember kell a fakanál végére. Az olvadó csokoládét levettük a tűzről, és folyamatos keverés mellett, apránként felöntöttük a vodkával. Amikor már megfelelő állagú (ki milyenre szereti, csinálja olyan sűrűre) volt, cukroztuk. 

  • 250 g csokoládé (minél jobb, annál finomabb lesz a likőr, ehhez képest a Kummer úr Katica étbevonót hozott, na mindegy)
  • 5 dl vodka
  • cukor ismét ízlés szerint és a csokoládétól függően (pl. 100 g egy jobb étcsokoládéhoz)

Csak a kavarás

Birsalma

Ez még készül, meglátjuk, de a lötty kezd egészen kellemes lenni.

  • 2 db birsalma megmosva, cikkelyekre vágva (hámozással nem vesződtem, a héjában van a vitamin)
  • 1 l vodka
  • 30 dkg cukor

Ezeket egy befőttesüvegbe raktam, néha megkavarom. 2-3 hetet adok neki, aztán leszűröm, a birsből sütit sütök, a levét külön értékeljük.

Kávé egyszerűen

  • 2 dl finom, frissen főzött kávé
  • 2 dl vodka
  • cukor ízlés szerint

Vodka helyett whiskey-vel és tejszínnel (az arányokban maradjon meg a fele alkohol) felütve kész a házi Bailey's.

Tavalyról:

Mit hozott a Mikulás?