Mert melyik konyha illeszkedik szinte sajátjánál is jobban a magyar késő őszbe? Hát a grúz!

Aki szereti a koriandert, előbb-utóbb rászalad a grúz gasztronómiára. Különösen akkor, ha a koriander másik legnagyobb felvevőpiacát, a thai ételeket nem isteníti, a mexikóit pedig már megismerte annyira, hogy új megoldásokat keressen kedvenc zöldfűszerének. 

Ez itt a 4,4 millió lakosú Grúzia/Georgia, államformája köztársaság, fővárosa Tbiliszi, konyhája zseniális.:

A korianderbe, és a grúz konyhába ásva a helyzet tovább fokozódik, másik jellegzetes alapanyaguk a dió, amit sósan és édesen is használnak. Ráadásul a grúzok bőséggel esznek birkát, és padlizsánt, hideg sülteket fanyar, és zöldfűszeres szószokkal, van saját töltött tésztabatyujuk, sajttal töltött keltésztájuk, és az adzsika, amiről már írtunk egyszer. A grúz konyha ráadásul kellőképpen rusztikus ahhoz, hogy bárki belevágjon egy-egy recept elkészítésébe, garantáltan nem fog idegileg kikészülni. Így most lesz egy kis grúzozás, aki pedig utálja a koriandert, helyettesítse petrezselyemmel.  

Diós kacsa

  • 1 db kb. kétkilós kacsa feldarabolva
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 6 db közepes v.hagyma apróra vágva
  • 6 nagy paradicsom (v. sűrű püré)
  • 2,5 dl őrölt dió
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1/2 teáskanál só frissen őrölt bors
  • 2 dl friss, apróra vágott koriander
  • 2 evőkanál vörösborecet

Előmelegíti a sütőt 150 fokra, ahol a kacsát lefedve párolja egy órát. Eltávolítja a zsírt, hozzáadja a kacsához a hagymát, 30 percig süti. Hozzáadja a paradicsomot, 30 percig süti. Eltávolítja a kacsát, melegen tartja, majd a sütőedény alján visszamaradt szószt elkeveri a többi hozzávalóval, és összemelegíti a kacsával.

Van egy jó grúz receptjük? Nekünk igeeen!