Nem bírom a vágott virágot. A Merci bonbont se. A Mercit igen, de azt csak aranyásók kapnak, én legfeljebb magamnak kaparhatom ki. (az nem olyan Merci) Elnézem a moziban sokszor nem is kamaszféle elsőrandisokat, szegény csaj egész este kínlódhat azzal az idétlen szál vörös rózsával. Szegény fiú, a lányok romantikus hülyék, valahol olvasta, az anyja is az, veszi a rózsát. A csaj lehet, hogy kidobná, de nem meri, mert a csajok romantikus hülyék elvárás diktál. A köszönöm, ezt most itt akkor letöröm, remélem a megmaradt, színes vége a táskámban túléli, hehe, ez nem fér bele a képbe. Az is lehet, hogy örül a rózsának, csak én vagyok érzéketlen vaddisznó. De most hogy lehet egész este táska + rózsa szettel barátkozni? Ott van a táska, az marad ölben, meg a rózsa, hervad, a tüskéi kitépik a nadrágot, mert a szomszéd széken minden randis mozinál ül valaki. Jó, lehet direkt üres nézőtérre fókuszálva mozizni, de arra senki sem visz rózsát. Spontán elhatározás esetén honnan is lenne rózsa, előre eltervezett esetben hülye vagy, fiam. Nem értem.

Listára bontott receptekkel és csőlátással piacolok, fizetek, tessék, mint egy virágot, nyújtja felém az ajándék articsókát a zöldséges, mosolyog. Egy pillanatig ellenállok, nem udvariasságból, ugyan, olyat én spontán nem tudok. Az articsóka nincs rajta a listán, összeomlik a rendszer, beszakad a konyhaplafon, minden azonnal megrohad a hűtőben, ha hazaviszek egy terven kívüli alapanyagot. Virág, mi ez, virág, mit csináljak egy virággal? Belülről felpofoztam magam, megköszöntem, és hazahoztam.

Imádom az articsókát, van annyi, kicsit füstös, savanykás íze, mint a húsnak és büntetlenül lehet kézzel enni, így érthető a szerelem. Ha a padlizsán a kerti hátszín, ez az oldalas.

Nem érdemes sokáig tárolni, hamar kiszárad. A szárát 4-5 centire kell visszavágni, és a külső, kemény leveleket eltávolítani. Ha tüskés (ez a ligúriai ), és itthon még nem láttam a zöld bazsarózsára emlékeztető babaváltozatot (Róma és környéke), a szirmok tüskés végét körbe kell nyírni, közepéből a szúrós szőrpamacsot eltávolítani. Minél nagyobb a haszontalan pamacs, annál kevésbé friss, vagy túlnyílt a zöldség. Kevés citrommal meglocsolva nem barnul be.

A hétvégén végre megérkezett a Silver Spoon (Il Cucchiaio d'argento) az olasz konyha egyik téglányi szakácskönyve, így végre kiegészülhetnek az ott élve felszedett, de csak félig megmaradt receptek, érdekes foszlányok, önmagukban értelmetlen tippek. A könyvben szép sorban állnak az articsókás receptek, ezt a kettőt már többször készítettem.

  • olívával, fokhagymával: a megtisztított articsókákat, egészben, egy kis lábosban, a zöldségek 2/3-ig érő, bőven olívaolajozott, sózott, borsozott vízben, fejenként egy gerezd fokhagymával. Olaj víz aránya 2:1-hez. Fedő alatt, alacsony lángon úgy 40 perc alatt megpuhul és szinte teljesen felszívja a főzőlét
  • római zsidó módra: ehhez nem csak a szárát, hanem a talapzatából is le kell éppen annyit vágni, hogy szépen megálljon. A tetejét is ugyanilyen megfontolásból kell megnyírni, de ott maradhat domború, az articsóka jó vastag, 4-5 centis, púpos pogácsa legyen. Itt egy kép a végeredényről, az segít. Az articsókapogácsát lapos felével lefelé a 2/3-ig érő olajban 10-12 percig sütöm közepes lángon, majd megfordítom, feljebb veszem a hőfokot és másik 10-12 percig sütöm. Szét fog nyílni. Forrón, sózva, borsozva tálalom, felér egy hamburgerrel.

Mielőtt megérkeznek a magyarkonyházók, az articsóka felbukkan az Ínyesmester szakácskönyvében is. 1939 óta folyamatosan újdonság nálunk ez a zöldség.

" De egészen egyszerűen, megtisztogatva, citrommal bedörzsölve, sós vízben megfőzve, forró vajjal leöntve is ajánlhatom mindenkinek, aki a változatosságot szereti, és szívesen enged be újdonságokat a konyhába. Még akkor is, ha az illető újdonság a növénytan szerint voltaképpen nem más, mint bogáncsszerű tövises kóró"

 Általában én is így szoktam elkészíteni, de nem vízben főzöm meg, hanem kevés olajon és vizen párolom készre a félbevágott bogáncsokat, majd olvasztott vajjal leöntve, rizottóval, szalonnás gerslivel tálalom. Vagy nyersen, sóval, borssal elkevert olívaolajba tunkolom. Az articsókának jól áll a füstölt szalonna zsírján sütés is.

Az articsóka jól tűri a fűszereket is, egy recept sherryvel és mentával:

A megtisztított articsókát széles szeletekre felvágom, citrommal meglocsolom. Olívaolajon felcsíkozott vöröshagymát aranybarnára sütök, majd hozzáadom a fokhagymát, tovább pirítom egy percig, belekeverem az articsókát, sózom, borsozom, és pár percig együtt pirítom, felöntöm a sherryvel, kevergetve besűrítem, hozzáadom a menta felét, vizet és pár perc alatt készre párolom.

  • 1 nagy, vagy 2 kicsi articsóka
  • kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 75 ml száraz sherry
  • 1 dl víz
  • kis csokor menta
  • olívaolaj, frissen facsart citromlé, só, bors

Csőröztek már kapulajban, rózsával a kézben?