Tojásos nokedli ecetes salátával. Tejfölös uborkasaláta. Ecetes krumplisaláta. Ki ne szeretné mindet, de a saláta, bár nehezen meghatározható fogalom, ezeknél sokkal többet tud. Élet a krumplisalátán túl.

Salátában van mit ledolgoznia a magyar gasztronómiának, de legelőször a helyét kell megtalálni a napi étkezések sorában. A reggeli rögtön kiesik, nincs az az elszánt szálkásító nyuszi, aki zöldet ropogtatva indítaná a napot. Hideg pacalra előbb van jelentkező a reggeli órákban, mint egy tartalmas salátára. Ezt az elvet legfeljebb az éves, távol-keleti körútján módosítja a magyar, ott egy hét után megtanulnak levest reggelizni.

Az ebédre rendelt salátában már vannak lehetőségek. Sok múlik a néven, a tálaláson, a férfiak nagy része kifordított vega, helytelennek tartják a zöldek elfogyasztását. Az ország fele bármikor bevesz egy marék gyógyszert, de salátát nem hajlandó fogyasztani. A pacal mellé ecetes almapaprika való, nem illik ide a rukola –de, illik, csak az már fekete pálya- a csalán gyomnövény, a galambbegy hús, a porcsin hülyeség, a petrezselyem a húsleves kelléke, a menta a mojitóé. Pedig egytől-egyig kiváló salátaalapanyagok, jobban érvényesülnek egy kis balzsamecet alatt, mint a megszokott szerepben.

Gondolják, virtus, az nincs a salátában, nem csíp, mint az ecetes cseresznyepaprika és nincs benne annyi anyag, mint egy jól meghagymázott, majonézes krumplisalátában. Kivéve, egy thai marhasalátát, abban van csípés, malter, és koriander, ami megint leszűkíti a rajongótábort.

Hol? Parázs presszó: A korianderkedvelő húsevők salátázója, többféle, friss és pikáns thai hússalátával, csípős tenger gyümölcseivel és tésztasalátával. VI., Szobi u. 4., 950-3770

Hogyan? kacsa laarb, thai marhahússaláta és egy jó tésztasaláta, de semmi majonéz: csípős somen tészta

A thai hússalátáknál is nagyobb telítettségérzetet biztosít egy tabule, a bulgurral, (előfözött, megszárított, majd durvára tört búza) gránátalmával és fűszerekkel ízesített petrezselyemsaláta. Sajnos a minden sarkon fellelhető gyrososok kínálatának nem alapfogása, de egy arab étterem tart a nálunk is elfogadott, sőt, kedvelt petrezselyem szerelmeseinek kiemelten ajánlott salátából.

Hol? Al basha: A rengeteg petrezselyemmel, kevés bulgurral készült tabule mellett szíriai és olívabogyós salátákat, padlizsános baba ganuzst és paprikakrémet is készítenek. VI., Liszt Ferenc tér. 9., 321-8666.

Culináris: kimérve kapható III., Perc u. 8., 345-0780.

Hogyan? Tabuleh, téli tabuleh

Az olasz durumtésztákból, tejfölös, joghurtos öntettel elszomorított tésztasalátáknak semmi közük Olaszországhoz, helyi elfajzások ezek is. Bár minden salátát el lehet keverni akár a tegnapról maradt főtt tésztával, ez a legritkább esetben vezet harmonikus ételhez. Készítenek az olaszok is tésztasalátákat, de ezek könnyű, fűszeres változatok, nem tejtermékben úszó, punnyadt tésztahullák, és sokkal jellemzőbb a zöldek, hüvelyesek, citrusokkal, balzsamecettel és sajtokkal kombinálása.

Hol? Pomo d'oro Jó minőségű, olasz alapanyagokból, főleg rukolával, cseresznyeparadicsommal és finom balzsamecettel készült, tartalmas saláták. V., Arany János u. 9., 302-6473

Osteria Az előételek között több izgalmas saláta, mozzarella és rukola mellett rákból, polipból is. VII., Dohány u. 5., 269-6806

Hogyan? Tucatnyi szimpatikus mediterrán salátarecept, citromos lencse, csicseri, zöldborsó

A rendszerváltás után hirtelen támadt pizzériák, pubok, hallomásból próbálkoztak hangzatos fogásokkal, a majonézes franciasaláta és a tejfölös uborka között keresgélték az újat, a modernet, de eladhatót. Így születhetett a Gordon Bleu és így került a Cézárra csirkemell, majonéz, főtt tojás, és még ki tudja mi. Igazit, puritánt nehéz találni.

Hol? Prime Steak House II., Mammut I., 3. emelet, Lövőház u. 2-6.

Hogyan? Cézár saláta

 

A portálon: A világ legjobb hamburgere és sztékje, pontosabban annak pontatlan koordinátái.

Köves Gábor írása

 

Melyik a kedvenc salátájuk?