Múlt héten a Gundelben életem legjobb túrós rétesét ettem. Jó, nem maguktól jöttek elő vele, kellett hozzá egy Cserna-Szabó András, és Fehér Bélával közös könyvük, az Ede a levesben, az idei év legizgalmasabb gasztronómiai tematikájú könyve.

Az Ede a levesben mögött egy gasztrokrimi van, de mielőtt bárki elfordulna, nem kell megijedni, nem szépirodalom. Illetve nem olyan szépirodalom. Ez pedig a rétes.:

A szerzők, ahogy itt az olvasók többsége, tudni akarták a válaszokat a magyar gasztronómia Végső Kérdéseire, és elkezdtek nyomozni, innen a műfaj, a gasztrokrimi. A nyomozást ortodox módszerekkel, ún. könyvek és könyvtárak segítségével végezték, így az Edében található ismereteket nem lehet felületesen összekattintani, hiánypótló mű született.

Edéből megtudhatjuk, hova lett a réti csík, de ha mégis megtalálnánk, innen kapunk hozzá recepteket, mint a csíkos káposzta. Ki volt igazából az Ínyesmester, Magyar Elek? A Dobos-torta akkor hogy is született? Mi az a tokány? És az Esterházy-rostélyos? Hogy került a paprika a konyhánkban? És a pacalpörkölt? Ugye mekkora problémák ezek?

És még megannyi kínzó kérdés, amikre végre választ kapunk, rengeteg hangulatos képpel illusztrálva, a szerzők sajátos stílusában megírva, akik a legkomolyabb kérdésekről nyilatkozva, évszámok és hivatkozások tömegén átírva képesek fuldokló röhögésbe fojtani.

Bandi, szeretünk, téged és a pacalt is, ezért közzétesszük kérésed. Idézet a könyv pacalos fejezetéből.:

"Ui: Jómagam egy magányos, decemberi, már-már apokaliptikus hangulatú kocsonyafőzésem alkalmával, a disznófarkak mosása közben döbbentem rá a "farkas pacal" létjogosultságára. Dinamitként robbant elmémben a kérdés: milyen lehet a pacal, ha nem körömmel, hanem farokkal főzzük? (Szeretném, ha ez az étel Cserna-pacalként vonulna be a nemzeti emlékezet aranykönyvébe.)" 

Ám legyen!

A másik oldalon folytatjuk a grúz recepteket, két egyszerű és finom szósz húsok mellé, koriender és feketeszeder.