Kezdődik egy éjszakai, enyhe, rossz megérzéssel. Valami nem jó. Reggelre konkretizálódik. A hideg verítékkel borított, remegő, mosdó fölé hajló fejben kérdések körvonalazódnak: vajon a gyömbéres csokitorta, a kéksajt vagy a tegnapi marha jön vissza?


A második fázis a kiterített lőtt nyúl póz: vagy inkább a macska, akin átment három úthenger, üres és lapos. A gyomor körvonalai égnek, inkább fájnak az ürességtől. Ezt a tapasztalatlan gasztroenteritiszben szenvedő éhségnek tudhatja be, de ekkor szól a vészharang, vigyázat, minden meggondolatlan lépés végzetes lehet. A szerv, amely pár órája még a torkon keresztül kívánt volna távozni a nagyvilágba, most téves jelzéseket ad, még két napig játszadozva a beteg türelmével. Ekkor még csak folyadékot szabad, kanalanként, ötperces szünetekkel. Cukros tea, mondja a háziorvos. Van marhahúsleves, mondja anyám, és vesztemre a marhát is bepottyantja a répák mellé. Na jó, a tapasztalt is hibázhat, egyszer, és visszalép az első és a második fázis közé.

Harmadik fázis, másnap: ordító éhség. A beteg, láztalanságán és gyomra újjáéledésének illúzióján felbuzdulva tejeskávéra, tojásra, húsra, kenyérre vágyik, a kiürült rendszer követeli az újratöltést. No, no, csak okosan, veti rá magát a háztartási kekszes dobozra, és éri víg ropogtatás közepette földöntúli boldogság. Gyerekkori gyomorrontások emlékének és a hirtelen jött energialöketnek köszönhetően hajnali kiselőadást tart az állandóságról, a megszokás univerzális hatalmáról, a receptekről, melyek egyek és megmásíthatatlanok, utánozhatatlanok, örökök, stb., stb., stb.

A harmadik szem után újra visszaesik az első fázis végére, émelyeg, oda a lelkesedés. Aha, a tojáspor, ühüm, tömegnövelő: ezért döntöttem én úgy, hogy nem ezt töröm a csecsemő almájába két hónapja, vesződtem inkább a zabpehellyel.

Zabkása kell ide: lassan felszívódó szénhidrát, sok rost, vitamin, ásványi anyag, de semmi más. Rengeteg energia, gyomorbarát felépítés. Életérzésre tejbegríz, csak több benne a konkrét érték: visszaad mindent, amit 36 órányi éhezés és a kemény gyomorbaj kivett.

Egy rész zabpehely, két rész víz, máskülönben tej, vagy vegyesen. Csipet só. Mehet utána mindenféle: fahéj, alma. Banán. Kakaó. Fagyasztott málna. Aszalt gyümölcs. Méz. Joghurt. Dió, mandula. Rotty, kész.

Mit esznek gyomorrontás után?