A pastrami nem volt mindig menő, csak egy tartósított hús. De pár jóínyű zsidó befuttatta.

 

Fotók:The PIG/Lukács Dávid

  A pastramit, mint annyi másik ízfokozó technológiát, a hűtőszekrény hiányának köszönhetjük.
  A pastrami szárazon, vastagon fűszerezve (koriandermag, paprika, feketebors, mustármag, fokhagyma, szegfűszeg, cukor, só) pácolt,és füstölt, majd szárított hús, amit gőzben párolnak puhára. A legenda szerint a receptet, bőröndjeinek tárolásáért cserébe egy román férfi adta a Litvániából bevándorló Reb Sussmannak, aki elkezdte new yorki hentesüzletében árulni. Először csak a pácolt húsdarabokat, majd szeletben, rozskenyér között, mustárral és uborkával. Így született, egy kóser hentesből kinőve, az első deli, és a pastrami. A név olaszosabb csengése miatt változott át a pastrama-ból. A recepten az elmúlt kétszáz évben mit sem változtattak.
  A kevésbé legendás, és személytelen történet szerint a pastrami a 19. században, romániai zsidó bevándorlókkal együtt érkezett az Egyesült Államokba. A pastrami származásában még több legendával találkozhatunk, de az étel valószínűleg török és örmény eredetű, Romániában (pastrama), Törökországban (pastirma), Grúziában (basturma), Bulgáriában (pasturma) a mai napig készítik.
  Az Egyesült Államok delijeiben csak szarvasmarha -főleg jó zsíros, szaftos szegy- a pastrami alapanyaga, de az őshazákban szinte bármilyen patás húsából készülhet, és tányéron tálalt fogásként jelenik meg. Ha a fenti országokban járnak, feltétlenül keressék a lehetőséget egy próbára, New Yorkban pedig próbálják ki a kultikus Katz's deli szendvicsét. Dávid is ott járt a múlt héten:

A nagyon amerikai hangulatú hodályban egy hosszú pult mögött srácok darabolják a húsokat. Nagy, gőzölgő üstökből kapják elő a marhahúst, lenagyolják róla a fűszeres kérget és vékony szeletekre metélik. A hely nem kimondottan olcsó, egy Pastrami, vagy egy Rueben szendvics 15 dollár, de jól lehet vele lakni. A Ruebenben a corned beefre savanyú káposzta, sajt és majonézes szósz kerül, mellé sós-vizes típusú, vagy egy érettebb uborkát adnak. A hús rettenetesen omlós és a finoman pikáns.

corned beef- nedves, sós pácban tartósított hús, elsősorban szegy. A másfél évezredes, ír eredetű eljárásnak semmi köze a kukoricához, az elnevezés a pácoláshoz használt sókristályokra utal, házilag is könnyedén elkészíthető