Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vasárnapi süti Karival

Ezzel a sorozatunkkal a konyhában újaknak szeretnénk segíteni, Kari süt, Anna beledumál

Semmi közöm a konyhához. A főzéshez sem sok, sőt, ahhoz van a legkevesebb. Műszaki végzettséggel nem értem az olyan dolgokat, hogy csipetnyi só, meg ízlés szerint, egy kevés tej, és kicsit besűrítjük, mégis rákattantam a hétvégenkénti süteménykészítésre. Így, ha jól sikerül, hétfőn tudok vinni a haveroknak kóstolót, ha meg nem jó, akkor is viszek.

68 Tovább

Ne higgyenek a parasztvakításnak!

Ha kettőnél több ismeretlen, vagy egymást látásból ismerő nő verődik össze olyan helyen, ahol fél óránál többet kell egymás társaságában eltölteniük, a csevegés ötödik percétől vagy szülni kezdenek vagy sütni. Szülni nem szültem, a nem, még nincs után arra már senki nem kíváncsi, sütni tudok-e.

63 Tovább

A kocsonyavendég kiválasztása

Eoghan közel két méter, lehajolva tud csak bejönni anyámék földszinti konyhájába. A puli az udvaron meg akarta ölni, de egy puli csak motivált, sohasem céltudatos. Karácsony este van, ő az ünnepekre látogatott hozzánk, egy vad írrel könnyen barátkozik a vad magyar, a rendet a csapatban az ezüstanáltetkós mexikói tartja. Eoghan bejárta a fél világot, aludt Egyiptomban sivatagban, volt punk Londonban (akkor, bizony), hogy végül egy vizes falú, de gyönyörű házban lakjunk együtt hármasban Olaszországban. Aki már éhezett, mindent megeszik, nem problémás vendég, gondoltam.

128 Tovább

A kedvenc pörköltem

Úristen, hogy bűzlik az ágy, faggyúszaga van, mennyi birkát ettünk tegnap? Apád egy fél birkát legalább feldolgozott, és szerintem mind megettük, és voltak ott valami vörösborok is, fáj a fejem és félek, új matracot kell vennünk, mert ez birkaszagú. Áááá, nem fogod elhinni, birkásat pisilek.

87 Tovább

Bonbongyár a konyhában

Nem vagyok hajlandó több csokoládét a számba venni. Oké Vanda, senki sem várja el. Azt gondolták, csokoládéból soha sem elég? Egyszer készítsenek pralinét, majd megtudják.

49 Tovább

Harc a vajjal

A tészták sokkal gonoszabbak a húsoknál, de egy mérleggel és rengeteg anyázással kordában tarthatók. Egy szték, salátával, húsz perc alatt ott van az asztalon, csak egy serpenyőt kell utána elmosogatni. Egy húsos pite deszkát, tálat, formát, serpenyőt koszol, száll a liszt, vajas a kéz, hagymát kell vágni, pirítani. Gyűlöletes szerelem a jó tészta, sajnos nem lehet mindig natúr sülteket enni.

55 Tovább

Malackaszezon van!

A szopós malac cukibb, vagy finomabb?

  Megjelentek a Nagycsarnok hentespultjaiban a kocsonyának való fülek, farkak, orrok, feltekert bőrök és a téli bónusz: kismalacok! A kis drágák magukkal hozzák a méretproblémákat, amivel minden panelkonyhás küzd, kicsi a sütő. Az átlagos sütőkbe csak a legkisebb malacok férnek be, érdemes centivel vásárolni, vagy felállítani a grillt.

Fotó: Fűszeres Eszter

  Ha minden kínlódás reménytelennek bizonyul, pékségek néha elvállalják a malacsütést, ami biztosan nem HACCP-kompatibilis művelet, ezért nem árt hozzá némi ismeretség, de pénz biztosan kell. A minőségbiztosítási rendszerek kialakítói nem tudják, a kenyérrel egy térben sülő malac finomabb pékárut ad.

Szopós malac - a 4.-6. hétig számít annak a sertés, 4-5 kiló körülit érdemes venni, azon már van anyag, de a legfontosabb, hogy beférjen a sütőbe

  Ne vegyenek fagyasztott malacot, a bőre sose lesz ropogós, ami tekintve a kis sovány állatkák bőrének teljes testtömeghez viszonyított arányát, elég baj.
  A malacsütés nem melós, és nagyon látványos és kiváló a végeredmény. A végeredmény látványa érzékeny lelkeket rosszul érinthet, szólok, csak hogy tudják, lehetnek álszent húsevők a barátaink között is. A malac húsa gyönge, még nyoma sincs benne a sertéshúsra jellemző állati íznek, egy ideális világban ilyen lenne a csirkehús.
  Az esetleges szőrmaradványoktól megpucolt állat lábízületeit egy éles késsel át kell vágni, különben sütés közben az összeugró inak eltorzítják a sültet, ennyi volt a hús előkészítése.
  A malaccal pont az a baj, ami a bőrös karajjal. A bőrnek ropogósra kell sülnie, de közben nem veszíthetünk el egy cseppet sem a hús nedveiből. Ehhez egy kicsit trükközni kell, pont, mint a grillcsirkével, aminek ugyanez a nehezen összehozható kettős igény a baja.
  Előző nap alaposan körbesózom a malacot és egy rácsra rakom a hűtőbe. Száraz bőr kell a ropogósra sütéshez, ezt a folyamatot nem szabad elkummantani, és ugyanezért nem kell a malacot pácolni sem, legfeljebb a sóhoz kevert zöldfűszerekkel ízesíteni.
  Másnap, ha van erre igény, készülhet töltelék a malacba, hely éppenséggel van benne. Egy példa, a Beyond nose to tail nyomán: Négy lilahagymát fonnyasztok, felöntöm négy deci vörösborral, hagyom elpárologni, hozzáadom a malacból kiszedett, feldarabolt veséket, két kiló felkockázott pirított kenyeret, összefőzöm, fokhagymával, sóval, borssal és friss zsályával ízesítem. Beletuszkolom a malacba és természetes szálú cérnával összevarrom.
  A sütőt előmelegítem 160 fokra, nem légkeverek benne, arra most nincs szükség, csak szárítana.
  Fülét-farkát beborítom alufóliával, ha valakinek az a barbár ötlete támadna, hogy a kész malac szájába citromot rak, akkor még a sütés előtt tömje ki a száját egy alufóliából gyúrt galacsinnal és nagyon szégyellje magát.
  Mérettől függően általában három és fél-négy óra sütésre van szüksége. Ha a combjába szúrva színtelen levet ereszt, akkor biztosan készen van, ezt három óra után érdemes már leellenőrizni. A sütés végén el lehet távolítani az alufóliákat és készre pirulhat az egész.
  Szeletelés előtt legalább húsz percet kell pihentetni akár a kikapcsolt sütőben, így lesz könnyen szeletelhető.

Sütöttek már egyben malacot?

82 Tovább

Nekiállunk halat tekerni

Jobb helyeken a rizst se moshatnám, de mivel nem kéne havonta egy minimálbért elszusiznunk, volt pofám otthon nekiállni.

83 Tovább

Baktériumtenyésztés otthon

A baktériumok és a gombák az ínyenc legjobb barátai. Nem minden fajtájuk, de a jó sajtokat, tejtermékeket ezek a néha igencsak kártékony élőlények készítik.

117 Tovább

Birkózás a legdrágább csonttal

Van az a vastagság, amit nem lehet sütő nélkül kezelni. Ha csontos is, egyenesen reménytelen.

34 Tovább
123
»

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek