nemes babér
Latin név Laurus nobilis
Származás Ázsiai eredetű, de mára az egész Mediterráneumban elterjedt
Felhasznált részek levél
Felhasználási terület Levesek, raguk, mártások fűszere, frissen harsányabb, szárítva teltebb az íze. Fogyasztás előtt jobb eltávolítani az ételből, nem akkora élmény ráharapni, mint egy agyonfőtt egészborsra a húsos káposztában
Karakter összetett, valóban nemes ízű fűszer, kicsit fás, és még frissen sem zöld ízű. gyönyörű, örökzöld növény, megéri beszerezni egyet
Receptek tengeri halak, hallevesek, krumplifőzelék, savanyúkáposztás ételek, savanyú vetrece, tüdőleves, szalontüdő, savanyúra hangolt húsos ételek, bármilyen korhelyleves, főleg a korhely halászlé, a vadmadarak és a gyöngytyúk különösen szeretik. Ha halas, vagy tenger gyümölcseivel készítenek tésztát, tegyenek egyszer a főzővizbe pár babérlevelet, meglepetés. Kedvenc babérleveles receptem a tökfőzelék mellett ez a panna cotta, igen, babérlevéllel illatosított édesség. Az egyik kedvenc fűszerem.