Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyé' szöcskét, mert éhenhalsz!

Vigyázat, a keretben sajtóközlemény!

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete olyan kampányt készít elő, amely az ehető rovarok fogyasztására ösztönöz.

Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, főleg azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal, számtalan ember mindennapi táplálkozáshoz hozzátartozik a rovarok fogyasztása. Thaiföldön például az emberek nyüveket, szöcskéket, csótányokat és egyéb rovarokat fogyasztanak rágcsálnivalóként, akár sör mellé is. Mivel világszerte egymilliárd ember éhezik, és pozitív hatásai is lennének az új táplálkozási kultúra elterjesztésének, a FAO kampányba kezdett, hogy népszerűsítse a mintegy ezer, ehető, fehérjében gazdag rovar fogyasztását.

A FAO elsősorban a régi tradíció felelevenítését próbálja népszerűsíteni: az emberek évezredek óta fogyasztanak rovarokat, manapság azonban a gasztronómiának ezt az ágát nevetségessé teszik, elavultnak és egészségtelennek nevezik.

Erdei rovarok élelmiszerként: az ember visszaharap - így hangzik a mottója annak a nemzetközi FAO-konferenciának, amelyet a thaiföldi Csiang Majban tartottak. A jövő év elejéig kell a résztvevőknek kidolgozniuk egy akciótervet, amely segítségével az érdekelt országokat, szervezeteket és magánkezdeményezéseket egy étvágygerjesztő kampány érdekében közös munkára ösztönzik. A FAO szerint az ehető rovarok nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, vasat, zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A szervezet már megalkotta az ázsiai, és csendes-óceáni térség legfontosabb ehető rovarjainak ranglistáját, amelyen szerepel például óriás vízipoloska, ganajtúróbogár, hangya és méh.

Ahhoz, hogy a nyugati embereknek is megjöjjön az étvágya a ropogós ízelt lábak fogyasztásához, még sok feldolgozási technikát kell kidolgozni - fejtette ki tanulmányában egy szakember.

Forrás: MTI

Egy ganajtúró 90%-a kitinpáncél, 10%-a hús, amíg rokonaival együtt eléri a vágósúlyát a 100 felzabált falevélből 90-et a kukába kerülő páncél növesztésére fordít. Ha valami nem fenntartható, ez az. Vagy a kitinpáncél, szárnyfedő, szárny, kemény kis lábak hasznosak az éhezőnek? És csontoztak már szöcskét? És mit szólnak a lelkiismereti vegák? 1000 lélek egy vacsiért?

A húsos hernyó nem lenne jobb irány? Vagy inkább az ún. növények, amik sokkal fenntarthatóbbak és adott földterületen nagyobb a hozamuk? Nem, rovar.

A portálon ma egy ennél sokkal szexibb téma:

Mi az a szorbet, hogyan készül?

És miért ne lehetne garnélacevichéből elkészíteni?

 

 

Sikerülhet rovarzabálással menteni életeket?

128 Tovább

Nem kérek pezsgőt. Ja, Dom Pérignon? Akkor igen.

Harminc évig állítottam, hogy a pezsgő nem jó. Aztán el kellett mennem kóstolni. Ittam annyi pezsgőt, amennyit még életemben összesen soha - kb két decit - és kiderült, hogy szeretem én, csak túl kifinomult az ízlésem, ugye. Csóróként - vagy átlagfizetésből élőként - Dom Pérignont csak kóstolón lehet inni, vagy kell egy raklapnyi, ami leesett a kamionról, vagy egy gazdag mecénás.

106 Tovább

Melyik a kedvenc energiaitaluk?

Ma ingyen nyalunk be a Kólának

Úristen, jól vagy? – rázogat a fekete hajú lány, hogyne, igyekszem a legbizalomgerjesztőbb pózban feküdni, csak tudnám, hogy kerültem ide. Mi nők, ha rosszul vagyunk, feltűnés nélkül, diszkréten a mosdóba igyekszünk, ha részegek, simán belerókázunk a ridikülbe. Ha a vécében fekvéstől nem lennénk jobban, jöhet a második számú gyógyír, a friss levegő.

Eljutok a kapuig, a fókamászás nem tesz jót a fehér selyemblúznak. A portaszolgálat munkatársai közösen próbálnak diagnózist felállítani, a süketséget egyértelműnek tekintik, mert ordítva kérdezgetik, menstruációs görcseim vannak-e, nemet intek, kicsit csalódottak, de pár perc múlva megállapítják, akkor vagy vakbelem van, vagy méhen kívüli terhes vagyok. Vacogok a hideg kövön, egyikük próbál hozzám érni, csak fel kell nyitnom a szemem, hátrahőköl. Orvost emlegetnek, nálam ez hívószó, igyekszem négykézláb menekülni. Az idősebb férfi győzködni kezd, nem arról van szó, hogy szirénázó mentővel száguldanak velem a kórházba, sokan rosszul lesznek vizsgák előtt, itt helyben ellátnak, nem kell félni, majd meglátom.

Pár perccel később szirénázó mentőautóval száguldanak velem a kórházba. Itt egy darabig még játszom a tököscsajt, dehogy kell ilyen izé, elmegyek gyalog a vizsgálatokra, három görcsoldó után, lefutom a maratont, hö. Nem találom a kijáratot, így elvetem a szökést, vért vesznek, nyomkodnak, hümmögnek. A hasi ultrahang előtt picsogok egy kicsit, majd órák múlva, két kiló negatív lelettel visszaténfergek a szimpatikus doktornőhöz, aki tanácstalanul pislog rám, majd a papírokra, végül Dr. Bubóhoz méltó diagnózissal nyugtatja meg magát: az általam elfogyasztott két Red Bull miatt van az egész, vigyázzak magamra és ne igyak ilyeneket.

Nem vagyok túl nyugodt, míg megmászom a négy emeletet és nemcsak amiatt, mert délután háromkor már nem szoktak véres ingű, friss tűszúrásokkal pompázó izzadt heroinistákat vizsgáztatni, inkább az aggaszt, az orvostudományba vetett hitem semmivé foszlott, ezek szerint Dr. House is kamu. Ennek ellenére energiaitalt jó ideig nem ittam, de volt annyi utóvizsga és jó könyv, hogy levegyek egy Red Bullt a polcról. És mást is.

Az energiaitalok tesztelését egyedül folytattam, mivel senkit sem bírtam rávenni a közös kóstolásra. Igyekeztem elfogulatlan lenni, egy esetben nem sikerült, de ezt jeleztem is. A tesztelt termékek közös vonása a hatásuk, a 30-32 mg/100 ml koffein teszi a dolgát, órákig fennáll, nem pörget be eszetlenül, nem okoz szívdobogást és kézremegést mint egy rossz kávé, inkább éberséget idéz elő, így ennek elemzésére külön nem tértem ki. A színükre sem, mert egytől-egyik a dehidratált szervezet által produkált pisiszínük van.

Az egészségi állapotom miatt ne aggódjanak, a fenti eset két éve történt, a saját magam által felálított diagnózist pedig úgy tudnám legkifejezőbben megfogalmazni: nemes egyszerűséggel szétbaszott az ideg.

HELL energy drink

250 ml Koffein és taurin tartalmú, vitaminozott szénsavas alkoholmentes ital. Hőkezelt. Magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, savanyúságot szabályozó anyagok, citromsav és nátrium-citrát, szén-dioxid (4,5 g/f), taurin (400 mg/100 ml) koffein aroma (32 mg/100 ml), aromák, színezék: karamell-ammóniás, vitaminok: niacin (PP), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12) Fogyasztása cukorbetegeknek, szívbetegeknek, koffeinérzékenyeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, szoptató és terhes anyáknak, gyermekeknek nem ajánlott. Hűtve fogyasztását ajánljuk. Forgalmazó: HELL Energy Magyarország Kft. 1078 Budapest, Károly krt. 1. Ár: 159.- Ft (leértékelve a Tescoban

Töltetlen savanyúcukor illat a szénsavas italokra jellemző üde pezsgés nélkül. A kellemes illatot kellemes műgyümölcsíz követi, némi műanyagos felhanggal. A második korty után a szénsav kimondottan hiányzik, emiatt állottnak tűnik az ital. A savanyúcukor íz uralkodó, de hamar eltűnik a szájból. Ha ilyen a pokol, Dante forog a sírjában és szó nincs gonosz vigyorú patás ördögökről tüzes vasvillával, meg forró vizes kondérokról. Összhatás: uncsi, mint egy rosszul sikerült házibuli megkeseredett, elvált harmincasokkal.

Don’t stop energiaital

250 ml Vitaminokat, taurint és koffeint tartalmazó vegyes gyümölcs ízű szénsavas üdítőital Magas koffeintartalom (30 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav (citromsav), szén-dioxid, taurin (0,4%), aroma (ebből koffein 0,03%), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát), inozit, színezőanyagok (ammóniás karamell, riboflavin), tartósítószer (nátrium-benzoát), vitaminok (niacin, pantoténsav, B6 vitamin, B12 vitamin) Fogyasztása cukorbetegeknek, gyermekeknek, terhes és szoptató anyáknak, koffein érzékenyeknek nem ajánlott. Fogyassza mértékkel. Jéghidegen fogyasztva a legjobb. Alkohol egyidejű fogyasztása nem javasolt. Forgalmazza: Pet-Pack Kft. 2120 Dunakeszi, Fő út 143/A. Származási hely: Nagy-Britannia Ár: 149.- Ft (Penny Market)

Jóleső pezsgés különösebb illat és íz nélkül. Határozottabb szagolgatás után felfedezzük az energiaitalokra jellemző gyerekpezsgő illatot, de nem domináns. Nem fektettek túl nagy energiát az élvezeti értékekbe, a termék azt tudja, amire gyártották: energiát ad. Jó választás egy rohanós, munkás napon a piros lámpánál felpattintani és húzóra meginni, de ha élvezettel akarunk energiaitalt kortyolgatni, ne ezt válasszuk. Összhatás: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.   

X act energy drink

0,5 l Magas koffeintartalmú (30 mg/100 ml), szénsavas üdítőital taurinnal Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav: citromsav, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag: trinátrium-citrát; taurin (0,38%), aroma: koffein, glükononolakton, aromák, tartósítószer: kálium-szorbát, színezék: karamell ammóniás, roboflavin, inozitol, nikotinsav-amid, pantoténsav, B6-vitamin, B12-vitamin. A magas konneintartalom miatt csak korlátozott mennyiségben fogyasztható. Fogyasztása koffeinre érzékeny személyeken, gyermekeknek, cukorbetegeknek és terheseknek nem ajánlott. Ne keverjük alkohollal. Forgalmazza: LIDL Magyarország Bt., Rádi árok 6. H-1037 Budapest Ár: 149 Ft

A jellegtelenségből hirtelen elővágódó konzum szaloncukor illat. Alig szénsavas, ez nálam súlyos mínusz pontokat jelent. A szaloncukor szag átvált dobozos almaital szagra, és előbukkan a műcukor íze is, a maga műanyag jellegével. Hiányzik a szénsav. Az üveg bumfordi, forog rajta a ráhúzott műanyag borítás, amin a feliratok vannak, nem praktikus. Összhatás: ha nincs ló, jó a szamár is.  

PLAYBOY energy drink

250 ml Vegyesgyümölcs ízű szénsavas energiaital Magas koffeintartalom: 32 mg/100 ml Összetevők: ivóvíz, fruktóz-glükóz szirup, étkezési sav (citromsav), széndioxid (min. 3,0 g/l) savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát) taurin, glükonolakton, színezék (ammóniás karamell) inozid, aromák, koffein, vitaminok, természetes ginzeng, damiana-schzandra aromakivonat, guarana kivonat, L-karnitin. Tartósítószert nem tartalmaz, hőkezelt. Gyermekeknek, terhes nőknek, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, koffeinérzékenyeknek nem ajánlott. Alkohollal együtt nem fogyasztható! Javasolt napi mennyiség: max. 2 doboz Hűtve fogyasztandó. Ár: 229 Ft

A kitöltött italban kergetik egymást a buborékok, örülök, jó jel. Nagyon intenzív műgyümölcs illat, félve kóstolok benne, de az íze nem tolakodó, nem gejl, nem túl édes. Könnyű, kellemes ital, nincs utóíze, ennek ellenére unalmas. Valószínűleg azért, mert a márkától mást vártam. Valami pluszt. A doboz is csalódás, elegánsnak akar tűnni, de nem sikerül, óaranynak tűnő, valójában terrakota nyúl fekete háttér előtt, aki ezt leveszi a polcról, csak azért teszi, mert Playboy. Ettől még lapos, közhelyes és a kérdés továbbra is kínoz: mi a frásznak a Playboynak energiaital?! Összhatás: Öltönyös, elfoglaltnak látszó huszonéves wannabe-menedzser fáradtnak akar tűnni, ezért megveszi a benzinkúton, de nem issza meg.

BURN energy drink

250 ml szénsavas vegyesgyümölcs ízű ital. B vitaminokkal, taurinnal,glükonolaktonnal, koffeinnel, inozitollal és guarana kivonattal. Magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, taurin, glükonolakton, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, színezék: szulfitos-ammóniás karamell, aroma, koffein, tartósítószer: kálium-szorbát, inozitol, vitaminok: niacin, pantoténsav, B6 és B12 guarana kivonat, antioxidáns: aszkorbinsav. A termék fogyasztása 14 éven aluli gyerekek, terhes nők és szoptatós anyák, koffein érzékenyek, szív és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott. Kisgyermekektől elzárva tartandó. Ajánlott napi maximális adag: 2 doboz. A megjelölt ajánlott napi adagot nem szabad túllépni. Forgalmazza: Coca-Cola HBC Magyarország Kft. 2330 Dunaharaszti, Némedi út 104. A The Coca-Cola Company engedélyével. Ár: 169 Ft

A kedvenc energiaitalom, vakteszten is kiválasztanám, száz közül is. Elfogultan állítom, hogy a legegyedibb illattal és ízvilággal rendelkezik, intenzív, műgyümölcsillat, annyira valódi, mint egy precízen megtervezett japán kert, de ugyanolyan lenyűgöző. Hosszan a szájban maradó íz, élénk pezsgés. A legszebb doboz: vörös lángnyelvek fekete háttérben. Különösen tetszik az a megoldás, hogy az összetevőket is lángot formázva tüntették fel. Összhatás: telitalálat, a legjobb, így kell kinéznie egy energiaitalnak, így kell pezsegnie és ilyen műgyümölcsízűnek kell lennie.

WATT Sunrise Energy drink

250 ml Tutti-frutti ízű szénsavas energiaital. Magas koffeintartalom: 32 mg/100 ml Öszetevők: ásványvíz, fruktóz-glükóz szirup, étkezési sav (E330), taurin, szén-dioxid (min. 3,0 g/l), savanyúságot szabályozó anyag (E331), aromák, koffein, színezék (E150), vitaminok, tartósítószer (E211) Fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, koffeinérzékeny személyeknek nem ajánlott. Alkohollal együtt nem fogyasztható! Gyártja: BUSZESZ Zrt. H-1033 Budapest, Sorompó u. 1. Ár: 159 Ft

Az első meglepetés maga a doboz. Felkelő napot formázó sárga-bordó gömbben hatalmas duplavé, alatta fekete háttérben tizennyolcas karika. Számomra ez inkább riasztó, mint figyelemfelkeltő, de ők tudják. Kellemes, már-már geil illat, hosszan a szájban maradó túl édes íz. Kitöltve nem pezseg, nem futkároznak a buborékok, ennek ellenére megfelelően szénsavas. Hosszas kortyok után megtalálom az ide illő szavakat: simulékony, diplomatikus, szerény. Kellemes meglepetés. Összhatás: a rút külső nemes lelket takar, ill. az igazi szépség belülről fakad, meg ilyenek. (Pluszpont a tutti-frutti szóért!)

RED BULL energy drink – fokozott szellemi és fizikai igénybevitel idejére kifejlesztett ital

 250 ml Koffein és taurin tartalmú ital – magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, szacharóz, glükóz, savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-citrátok, magnézium-karbonátok) szénsav, étkezési sav (citromsav)0,4% taurin, 0,03% koffein, 0,024 glükononolakton, 0,02% inozit, vitaminok (niacin, pantoténsav, B6, B12, B2), aroma, színezék (karamell) Hőkezelt Gyártja: Red Bull GmbH, 5330 Fuschl am See, Austria Ár: 319 Ft

A klasszikus. Annyira, hogy nem is fordít energiát a figyelmeztetésekre, a dobozon csak a legszükségesebb tudnivalók vannak felsorolva. Az egymásnak feszülő állatoktól már a U2 videoklip idején is a falnak mentem, mindez piros bikákkal, sárga napkorong (?) előtt túl van minden határon, de ízlések és pofonok. Az italról egyetlen szó jut eszembe: visszafogottság. Visszafogott illat, visszafogott íz. Távol áll tőle minden harsányság, minden magamutogatás, ennek ellenére a szám ezt az ízt őrzi legtovább. Pontosan ez tetszik benne, ebben a visszafogottságban van az ereje. Összhatás: az energiaitalok Audrey Hepburnje abban a bizonyos kis feketében.

MIXXED UP energy drink classic 100% pure power

250 ml Magas koffeintartalmú (30 mg/100 ml) szénsavas üdítőital taurinnal. Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav: citromsav, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, nátrium-citrát, taurin (0,38%), inozit, niacin, pantoténsav, B6 vitamin, B12 vitamin. Fogyasztása gyermekeknek és koffeinre érzékeny személyeknek nem ajánlott. Forgalmazza: LIDL Magyarország Bt. Rádi árok 6. H-1037 Budapest Ár: 99 Ft

Közepesen szénsavas, enyhe gumicukor illat. Nyelés után tolakodó műcukor íz a szájban, ami átvált folyékony nikotinra. A restiszag felkúszik az orromba és ottmarad, Fecske és Munkás után kiáltok. Meg füstszűrőért. Kár érte, mert akár lehetne jó is, de valami sok benne. Ezt kóstolom meg legtöbbször, mindig adok neki egy esélyt, de nem ízlik. Összhatás: fényesre kinyalt hamutartó.

MONSTER Energy (zöld feliratos)

500 ml Szénsavas ital taurinnal, panax gyökér kivonattal, L-karnitin-L-tartaráttal, koffeinnel, B-vitaminokkal, glükuronolaktonnal, inozitollal, guaranamag kivonattal. Összetevők: víz, cukor glükózszirup, savanyúságot szabályozó anyagok: citromsav és nátrium-citrát, aromák, koffein, szén-dioxid, taurin, színezék: antociánok, panax ginseng gyökér kivonat, L-karnitin-L-tartarát, tartósítószerek: kálium-szorbát és nátrium-benzoát, vitaminok: B3, B6, B2, B12 étkezési só, glükononolakton, inozitol, guaramag kivonat, maltodextrin Magas koffeintartalom 32 mg/100 ml A termék fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek és szoptató anyáknak, koffeinérzékenyeknek, szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott. Fogyasztása alkohollal nem ajánlott. Ajánlott napi maximális adag: 1 doboz A megjelölt napi maximális adagot nem szabad túllépni. Forgalmazza: Coca-Cola HBC Magyarország Kftl, 2033 dunaharaszti, Némedi út 104. A Monster Energy Limited engedélyével. Az EU-ban gyártva. Ár: 299 Ft

Nem értem a dobozt, a célközönség mintha a hedonistákat (nagyság) és a dark ill. a gothic stílus fanatikus rajongóit akarná egyszerre megcélozni (horrorisztikus M betű) de utóbbiak miért akarnának felpörögni? Az ismerős műszag után kellemes gyümölcsíz, ami átvált egy meghatározhatatlan ízbe. Az igazán kellemetlen nem ez, hanem az, ahogy rátelepszik a nyelvemre és a szájüregemre, az avas zsír kellemetlen ragaszkodása jut eszembe. Nyomokban gyümölcsszappan íz és illat kevereg körülöttem, émelyítő, aztán bevillan a gyerekkoromban tubusszámra fogyasztott Gabi fogkrém, igen határozottan erre emlékeztet. Harsány, lerohanós, levakarhatatlan. Összhatás: Prosti, erős sminkkel, vérvörös, elkenődött rúzzsal.

+1 BOMBA!

250 ml Koffein tartalmú, tutti-frutti ízű szénsavas energiaital Összetevők: víz, cukor, szén-dioxid (6 g/l), étkezési sav (citromsav), taurin (400 mg/100ml) koffein (15 mg/100 ml) aroma, színezék, kartaminkivonat (E150d), vitaminok: C vitamin, pantothen sav, B6 vitamin, biotin, tartósítószer (E211), habzásgátló (E900), nedvesítőszer (1520) felhasználásával Származási hely: Ausztria Gyártja: Mineralwasservertriebsges m.b.H. Juvina A-7301 Deutschkreuz Forgalmazza: Büki Üdítő Kft. 1221 Budapest, Naprét u. 4. Fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek és koffein érzékeny személyeknek nem ajánlott. Alkohollal nem keverhető! Ár: 329 Ft

Erjedésnek indult szőlőillat, reményt keltő pezsgés, amiről pillanatok alatt kiderül, nagyobb a füstje mint a lángja. Tutti-fruttí helyett szőlőmárkára emlékeztető, halvány, mustosan lecsengő íz, a túlhájpolt terméktől többet vártam. Karakter nélküli ital, hiányzik belőle a már megszokott műgyümölcsösség. Fogyasztás után a pohárban enyhe gumicukor illat. Személyes sértésként élem meg, hogy üveges változatban is piacra dobják, paradicsomlének kevés, pálinkának kényelmetlen. Összhatás: sok hűhó semmiért.

A portálon Hajnalka gyűlölt ellenségei: sós, olajos ropogtatnivalók.

"A sós mogyorótól kiver a ragya, így hanyagolom és inkább füstölt húsokat eszem helyette, azoktól is kiver, de legalább megvan az illúzió, hogy van alternatívám."

Melyiket veszik?

201 Tovább

Csórón enni

Gyerekként, szüleimmel, egy sikeresen és teljesen lepattantan szerzett polgári lakásban hédereltünk, ezért budai úrigyereknek hitt mindenki, pedig szegények voltunk. A legsötétebb időszakokban a szülők lepasszoltak a nagyszülőkhöz, akár hónapokra, de ez csak a legritkább esetekben fordult elő, inkább spóroltak mindenen, az ételen is.

116 Tovább

Hogyan válasszunk útszéli vendéglőt?

Bár mostanában MAN-ből adják el a legtöbbet, de ha kamion, akkor SCANIA.
Remélem, mindenkinek tiszta.

Izgatottan lépek be a női mosdóba, egyik kezemben a tűsarkú, másikban a tisztítóból előző nap hazahozott bizniszvumen kosztüm, pillantás a tükörbe, a hajam oké, huhh, na gyerünk. Pár perccel később ugyanennek a női mosdónak a közepén állok csatakosra izzadva, a bokámnál tekergőző szoknyával, közelít az első pánikroham, kapkodva szedem a levegőt.

107 Tovább

Beállva főzni

Nem mindenhol esik útba egy meki, giroszos, hambis, vagy még nem nyitott ki a piac egy lángosra, ilyenkor a bulimiás rohammal saját kezűleg kell megküzdeni. A végeredmény mindig megfelel a célnak, de a rombolás elkerülhetetlen.

53 Tovább

A kutya, amelyik kiássa a pénzt

Amikor egy szelesnek tűnő kutyán múlik a világ egyik legdrágább gombája, a mutatványt mindenki látni akarja.

A mentő és kábítószerkereső kutyák munkáját kicsit nehezebb készpénzre váltani, mint a szarvasgombakereső Mokkáét. Mokka, bár elsőre egy erőteljes testalkatú, fekete vizslának tűnik, egy munkavérvonalú labrador, profi szarvasgombász. Munkahelye az erdő, főnöke Bagi István, szintén szarvasgombász.

23 Tovább

Mit ettek a mamáék ötvenhatban?

Mama, izé, itt volt ötvenhat? Úgy értem, itt, Lakhandiban volt forradalom? Nem. Ó, és a papa se ment sehova harcolni? Ehh, ördögözött. Itt vótak, bezörögtek érte, hítták, gyere Pista, mögnízzük, mi van Baján, de az csak aludt, mámeg nem vót maga.

Hm. Ezek szerint van annyi vörösbor, amitől a szabadság, haza, forradalom szavak jelentéktelenné törpülnek. És a többiek mit csináltak? Hát, úgy meséték, bementek lovaskocsiva’ az ötkörzetbe, letípték a fejesek képit a falról oszt hazajöttek. Zanzaforradalom.

És mit ettetek, amíg tartott, kérdezem tele szájjal. Azt a keveset, amit addig, néz rám a mama, ilyenkor elszégyellem magam, sokszor hallottam már, mikor arról panaszkodott, lánykorába’, napszámba menet hányszor indult neki a határnak éhgyomorral.

A forradalom az étkezési szokásokon a falun, tanyákon mit sem változtatott. Nagyanyáink rutinosnak számítottak, a világháborút megélt anyák megtanították őket a semmiből főzni. A háborús viszonyok között kialakított beszolgáltatási rendszert nem törölték el az országban, ez kötelező terményszolgáltatást jelentett, kaptak ugyan ellentételezést, de az a piaci árnál jóval alacsonyabb volt. Gabonát, burgonyát, olajos magvakat és élőállatot kellett beszolgáltatni. Aki ezt a kötelezettséget nem teljesítette, az számíthatott az ún. padláslesöprésre, azaz a minisztérium a saját háztartási szükségletre való tekintet nélkül terményelkobzást rendelhetett el.

1947-től kötelezővé tették a zsírbeszolgáltatást. Először azoktól, akik több sertéssel rendelkeztek, majd a kuláknak minősített parasztoktól. A parasztokat nemcsak a politikai rendszer, sokszor az időjárás is kiszolgáltatott helyzetbe hozta. Jani bátyám mesélte, a forradalom utáni években elfagyott minden, nemhogy nekik, az állatoknak sem volt mit enni adni, az asszonyok a konyhában sírtak, mert nem bírták hallgatni a disznók visítását, inkább nem mentek az ólak felé, ne lássák, ahogy a jószág szenved. Végül, kegyelemdöfésként jött a téeszesítés, mindent a közösbe. Kötelező volt, és nem oldott meg semmit, sem a terményhiányt, sem hazánk mezőgazdasági problémáit, évtizedekig importálni kellett a húst és egyéb alapanyagokat.

Mama a téesznek köszönheti a priuszát is, míg ő a városban volt, ledobtak egy zsák kukoricát a portára, úgy, ahogy most is leesik a kamionról ez-az, jóakaró meglátta, ő meg mehetett a bíróságra, megúszta felfüggesztettel, az elvtársak kegyesek voltak, akár be is börtönözhették volna. Mama, nem sírtál, mikor elvitték az állatokat? Nem, mit sírjak, vót má' nagyobb baj is itt a tanyán.

A városiak sem voltak jobb helyzetben, a háború utáni hónapokban óriási készlethiány volt, az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás tápértéke1700-1800 kalória volt, az élettanilag szükségesnek kevesebb, mit kétharmada. Az 1950-es években elterjedt a nagyüzemi étkeztetés és megszervezték az országos gyermekétkeztetést is, ez nem sokat változtatott, Magyarországot továbbra is az alultápláltság jellemezte. A feltét nélküli főzelék, a krumplileves, a rántással készült ételek virágkorukat élték, a húst, halat, tejterméket fogyasztó emberek száma elenyésző volt.

Mind falun, mind a városban ekkor honosodott meg az ún. készletezés szokása: a hiánytól tartva az asszonyok elkezdték felhalmozni a zsírt, lisztet, cukrot. Mama még mindig tart otthon 20-30 csomag gyufát, sose lehet tudni és ma sem iszik tejet, bár fiatalasszonyként gyalog vitte Bajára üvegekben kimérve polgári családokhoz, volt, de akkor sem ittak, mert a tej a megélhetést biztosította, nem fogyasztási cikknek számított. Mikor hosszas könyörgésre főzött nekünk málét, nem evett belőle, pedig boltban vett kukoricalisztből készült, nem neki kellett a darálóból sokszor átszitálni, hogy kellően finom legyen, mert rá bőséggel zsíron, fűszerpaprikával pirított hagymát, nézte ahogy esszük, mama, ez nem is olyan rossz, nem kérsz? Lány, én annyit ettem ilyet, én nem eszek, olyan jó, hogy most van minden.

Pár recept, hogy értékeljük, most van minden.

  • puliszka: 50 dkg kukoricalisztet vízben vagy tejben megfőzünk. A vizet apránként adagoljuk hozzá, míg galuskasűrűségű tésztát kapunk. (Ugyanezt hat-hét óra meleg helyen való pihentetés után tepsibe öntve közepes tűzön megsütve málét kapunk. A pihentetés alatt a keményítő cukorrá bomlik, édes lesz a málénk.)
  • rántott leves: Rántást készítünk, zsírral, liszttel, fűszerpaprikával és felöntjük vízzel. Aki szereti, köménymagot is tehet bele.
  • Répafőzelék: Kb. fél kiló répát megdinsztelünk majd puhára főzünk, sózzuk. Ha megfőtt, összetörjük, majd zsírból és lisztből készült rántással besűrítjük.
  • Csalánfőzelék: Kb. fél kiló csalánlevelet forró sós vízbe dobunk, öt percig főzünk. Lecsepegtetjük, jól áttörjük, majd világos rántásra dobva összeforraljuk.

Közben a .hu-n a másik oldalnak, orosz ivási szokásoknak néztünk utána. Igyunk oroszul, mert az a helyzet, hogy az oroszok nem isznak az ételhez, hanem esznek a vodkához.

Tudják, mit csináltak a nagyszüleik ötvenhatban?

 

65 Tovább

Édesanyám, hát pálinkát!

A tyúkon kívül már mindenből főznek pálinkát, de miért olyan drágák ezek a különlegességek? Csupán szeszélyből? Villáminterjú az elegáns pálinkák mesterével, Pelle Lászlóval, a Pelle Párlatok készítőjével.

Hogyan lehet pálinkát készíteni, például spárgából?

Pálinkát sehogy, az párlat. A pálinka a 2002-es törvény óta csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, semmi másból. Párlatot egyszerűen, a lágyszárú növényeknek is van keményítőtartalma, elég csak a gabonákra, és az azokból készített vodkára, whiskeykre gondolni. Mindenből lehet alkoholt kinyerni, amiben van keményitő, vagy cukor. Ausztriában készül a zöldségpárlatokhoz hasonló termék, a geist, ami párlatba áztatott zöldségekből, például vargányából, mákból készül, az alkohol nagyon szépen összegyűjti ezek aromáit, de ilyenek az olasz aromatizált grappák is, például a rutás. Így lehet a teljesen cukormentes, de kellemes, erőteljes aromájú alapanyagok ízét átvinni alkoholba.

173 Tovább

Első házi szőttesem

Egy húszéves első pálinkája,
dacolva a vidéki kisváros összes jótanácsával

"Ne csináld! Mit fognak gondolni? Minek az? Kinek adod el? Olyan akarsz lenni, mint azok a lerobbantak?"

Már régóta terveztem, hogy főzök, pontosabban főzetek pálinkát. Először a közvetlen családtól jöttek az óva intések, látszik, évi két sör ha lecsúszik kettejüknél, bezzeg nálam, de ezt most inkább hagyjuk.

44 Tovább

Bucsu, szigorúan rövid u-val

- Ez a vég. Ennél lejjebb nincs - ismételgeti Zoli reményvesztetten, fejét lehorgasztva a szitáló novemberi esőben, de csak azért, mert nem tudja: az, hogy kiálltam a Lakhandi (Mártonszállás, mamáék tanyáját itt úgy híjják, hogy a Csücsök, tiszta Gyűrűk Ura) búcsúba, a mama szülinapjára vásárolt teszkós műanyag kerti asztalon árusítani, az csak óvatos felvezetése annak, hogy két év múlva elhelyezkedjek a helyi MÉH-telepen, ahol a romák kasszásnőnek, rosszabb esetben drága életemnek fognak szólítani.

66 Tovább

Bélben az igazság

A Bélben az igazság és az XXL Catering a 2010. október 7-október 10.-ig tartott Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválra is kisütött valamit, főleg kolbászt.

A Bélben az igazság vezető magyar séfek és a legolvasottabb magyar gasztroblog együttműködéséből született alkalmi formáció. Takács Lajos, az Olimpia séfje, Kerekes Sándor, a novemberben nyíló Hold Bisztró séfje, a Gold Bisztró konyhafőnöke, Litauszki Zsolt, a 21 kreatív séfje és Bernát Dániel, az U26 séfje először a 2010. évi Borfesztiválon állt össze A csirke osztrigája néven.

A kezdeményezés célja, hogy a fesztiválok ételkínálatában is kiváló minőséget mutassanak fel, őszinte stílusban. A csapathoz most Péter Anna, a Malackaraj.hu alapítója csatlakozik, hogy együtt meggyőzzék a fesztivál látogatóit: nem a paprika teszi a kolbászt.

Menü: A Bélben az igazság standján kapható sült kolbászok:

  • Narancsos, diós vaddisznókolbász áfonyás mustárral – Bernát Dániel
  • Pacalos, csülkös kolbász füstölt mustárral – Kerekes Sándor+Takács Lajos
  • Törkölypálinkás, mazsolás véreshurka fügemustárral – Kerekes Sándor
  • Pink báránykolbász céklával és sütőtökös tormával – Péter Anna
  • Szárnyaskolbász erdei gombákkal, és wasabis mustárral– Takács Lajos, Olimpia

és klasszikusok mangalicából az XXL Catering Mangal Ica pultjából:

  • Enyhén füstölt paprikás-fokhagymás kolbász
  • Petrezselymes fehérkolbász
  • Bajor kolbász
  • Májas hurka
  • Véres hurka

Mindenkit sok szeretettel várunk!

2 Tovább

Bud Spencer hagymás babja

Kész, végem van, gondoltam, mikor a tenyerébe temette az arcát, majd lassú mozdulatokkal masszírozni kezdte a homlokát. Nem merek felnézni, az asztalt kapargatom a körmömmel, a súlyos csendbe pengeként hasít bele a néhányszor elsuttogott atyaisten. Felpillantok, alulról, a kivert kutyák néznek így. N.Z. Tanár Úr - akit egyébként eltiltanék a vizsgáztatástól, mert a tízes skálán erős nyolcas, ki tud így európai magánjogból vizsgázni?! - még nem nyerte vissza a lélekjelenlétét. Még egyet sóhajt, és megszólal: Sándor, maga kizárólag azért kap közepes érdemjegyet, mert a féllábúak versenyfutásán képviselte a paralíziseseket. A többiek elégséges, viszontlátásra.

Csak az épület előtt merek röhögni, a mondat szállóigévé vált itthon. N. Z. Tanár Úrnak részben igaza lett: az európa jog záróvizsgát sikerült teljesítenem, polgári jogból viszont elhasaltam, a kollégák, tessék megtanulni a polgári jogot mondaton meg nincs min vihogni.

A vizsgák utáni forgatókönyv mindig ugyanaz, két napig ténfergek agyműködés nélkül, aludni nem tudok a szervezetemben felhalmozott koffeintől, a kezem remeg, és úgy érzem magam, mint aki egy kőbányában melózott évekig. Ugyanahhoz a két emberhez fordulok segítségért, nézem őket, röhögök, előre mondom a poénokat és este hagymás babot csinálok vacsorára. Bud Spencer, Terence Hill, hatalmas pofonok és a még hatalmabb zabálások. 
Emlékeznek erre? 

Tegye fel a kezét, aki nem osztotta még ki ezzel a lábatlankodó félrészeg hülyét, aki ön- és közveszélyesen ugrált a bogrács körül, és hülyeségeket kérdezett: Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal.

Még mindig bab, Bunyó karácsonyig. Az angyalkák is pukiznak? 

Nem, nincs olyan ember, aki még nem vett részt sör-virsli versenyben. Én például nyertem is ilyet. 

 

Éttermi jelenetek következnek, először a Doktor Úr. Mit hozhatok második fogásnak? 

Hozzál valamit enni, meg egy dupla viszkit!

 

Bírod az italt? Metált birod? Csöngetett mádmázell, kérdi a Pingvin.

Desszert. Mondd, te süket vagy? Csokoládé nem is volt, a pisztácia kifogyott! 

Végül a kedvenc jelenetem, amiben nem szerepel sem étel, sem Anulu. Lálálálálállá. 3.16-tól. 

A hagymás bab receptje Balázstól, aki ma délután rám hagyta összes kopirájtos receptjét, de nem csak ezért imádom. Például azért is, mert használja az "oszt" kifejezést. Receptben.

Minimál hagymás bab:  

Hozzávalók 1 személyre: zsiradék - ha van szalonna, akkor abból, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló fejtett bab előfőzve (tehát konzerv is jó, a filmekben nincs idő előző nap beáztatni).
Meglepő módon a zsírban megpirítjuk a hagymát (karikára vágva), oszt hozzáadjuk a babot, összerotyogtatjuk. Ha van kéznél só, bors, egyéb fűszer, lehet fűszerezni is. Nagykanállal belapátoljuk, a rossz fiúkat pedig leütjük a serpenyővel.

Hagymás bab lótolvaj módra: 

Hozzávalók 1 személyre: ezúttal kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab mint fent. Én az előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom másoknak is. A www.budterence.tk például borókabogyót és szerecsendiót javasol.
Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjuk a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a lopott húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a fedőt (vagy ráteszünk egy fedőt, az én serpenyőmnek nincs saját fedője) és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk. Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.

Szeretik a Bud Spencer-Terence Hill filmeket?

135 Tovább

Gulyásleves, Red Bullal

Furcsán édes volt, rákérdeztek, miért. Mert Red Bullal főztük. Bikának az is bika, de a taurin nem lábszár.

101 Tovább

A zsíros kenyér filozófiája

Ugyan, ne gyerekeskedj! – feszítik le a kezem a kerítésről, amibe végső elkeseredésemben kapaszkodtam bele a bundás, egyujjas kesztyűben. Az utca végéről még megpróbálok visszaszaladni, de elkapnak. Én vagyok a gyerekes, dühöngök, február közepe van, mínusz tíz fok, jeges szél fúj, normális ember ki sem mozdul, mi meg túrázni indulunk a Csertapartra. Majd meglátom, milyen szép, hogyne, őzikehúgyban, vaddisznószarban mászkálhatok a térdig érő hóban, míg rám nem esteledik. Laci hátizsákjából a Duna híd után előkerül az üveg, ünnepélyesen közli, az első etapot teljesítettük, ihatunk egyet.

A második etap és harmadik pálinka után vihogva fényképezkedünk, angyalkát csinálok a hóba, hógolyózunk, kisrakás-nagyrakást játszunk. A havas erdő gyönyörű, mellettünk kanyarog a Duna, és ha nem visítanánk a röhögéstől, mert Éva egy rossz lépés után belecsúszik és derékig eltűnik egy árokban, talán vadat is látnánk. Egy hét múlva én telefonálok körbe mindenkit, na, megyünk vasárnap? Tavaszra elvetemült túrázó leszek, ha senki nem ér rá, elindulok egyedül is. Egy dolog biztos, a túra után zsíros kenyér a vacsora.

A zsíros kenyér csúcsgasztronómia, és van receptje is.

Kell hozzá jó fehér kenyér. A sokmagvas, rostban gazdag csodákat hagyják máskorra, a zsíros kenyér fehér kenyérrel mutatja meg magát igazán. Fontos, hogy egész karéjt vágjunk, jó másfél ujjnyi vastagot, a ropogós héjú, puha belű kenyér úgy az igazi, van még valaki, aki keresztet rajzol a kenyérre a késsel, mielőtt megkezdi?

A zsír ne legyen folyós, mert nem tudjuk fél kézzel az ablakon kibámulva enni, közben dohogni mert esik és fúj, vagy örülni, mert havazik. A zsír szinte mindegy, csak házi legyen, csóróbb napokon sima sertészsírt kenjünk, tele bukszával libazsírt, szerelmesen kacsazsírt, az élet császáraként pecsenyezsírt. Ne egyenletesen kenjük a kenyérre, vessen hullámokat, így egyszer a kenyér kerekedik felül, egyszer a zsír, a zsíros kenyér filozófia, maga az élet, egyszer fenn, egyszer lenn, egyszer kopp, másszor hopp.

A házi zsírral megkent kenyér önmagában is megáll, de szórhatunk rá némi sót. Ha sózzuk, azt kézzel, három ujjunkat összecsippentve, körkörös mozdulatokkal szórjuk, lassan. Gyerekkoromban mama sózta és csipetnyi fűszerpaprikát is szórt rá. Karikázzunk rá leheletvékony lila hagyma szeleteket, ekkor utólag sózzuk, hogy a hagyma levet engedjen. Tavasszal a szabadföldi, nyamvadtka újhagymát vagy retket harapjuk hozzá, nyáron paradicsomot, paprikát, ősszel és télen fekete retket vagy nyers céklát.

Soha ne kenjünk meg egyszerre több szeletet, a zsíros kenyér elkészítése ugyanolyan élvezet, mint maga az étel.

A zsíros kenyér után ősszel és télen (boros)tea, nyáron fröccs vagy sört illik, szörp, kóla, egyéb lónyálak nem valók hozzá. És ne hívják zsíros deszkának, az megalázó.

Hogy eszik a zsíros kenyeret?

113 Tovább

Remélem Karcsibá fog zenélni a lagzimban!

Hajnalka ámokfut

Zenei kiművelésem a Dinamit Tinédzserdal c. számával kezdődött, és a nagybátyámhoz köthető. Hosszú kitérő után a rockzenei továbbképzést a kilencvenes évek végétől a férjem fáradhatatlanul, hihetetlen energiákat megmozgatva folytatta. A tanulási folyamat végére a Rainbowtól a Dire Straits-en keresztül Axel Rudi Pellen át a Metallicáig mindenevő lettem. Az örök kedvenc úgyis az AC/DC marad.

Van egy terület, amiről Zolinak fogalma sincs, itt mindig is én csillogtam.

A papám évtizedekig vőfély volt, megszámlálhatatlanul sok lakodalomban voltam, a magyar nóta és a cigányzene szeretetét genetikusan is hordozom. A Szívküldi, a Jó ebédhez szól a nóta és a Nótaszó c. műsorokon nőttem fel, és csodálkoztam, hogy nem lehet ismerni a Jegenyefán fészket rak a csóka kezdetű örökzöldet, de mikor szóvá tettem, Zoli ezzal torkolt le, hogy ’97-ben még azt hittem, a Manowar egy rajzfilm. A műveltségi területeken azóta is osztozunk: ő tudja, hol van Manila, én meg azt, melyik vállfán lóg a szekrényben a szürke csíkos ing.

A szüreti bálok, bornapok és egyéb vigasságok idején nem maradt más, mint hogy összegyűjtsük azokat a nótákat, amikben étel szerepel, mert mulatni is csak tele hassal jó.

Mindenekelőtt terítsünk meg (A szöveg 0:36-nál kezdődik, ne ijedjenek meg. Utána se.):

A blog témaköréhez igazodva kezdjük az alapanyagokkal:

Jöhetnek a fűszerek, Horváth Pista tolmácsolásában (ez igen jó darálós, ha különböző, érthető okokból csak egybe képesek belehallgatni, ez legyen az):

Mindenképpen valami magyarosat készítsünk (Hajnalka, azt hiszed itt mindent lehet?):

Egytálétel, Kovács Apollóniától (ez cuki, van benne citera is):

Bizonyítékul, hogy régen tényleg volt folyami rák Magyarországon:

Vegetáriánusoknak sok szeretettel, Kadlott Karcsitól. Kukorica, még egyszer kukorica és némi tök (A BORÍTÓ):

A Malackaraj blog keményvonalas olvasóinak és kommentelőinek:

Végül a desszert, ill. annak visszautasítása súlyos anyakomplexus miatt (különösen kifejező képi világ, hangszórók nélkül is értelmezhető mondanivaló, mondhatni WTF?):

Levezetésül, saláta, gyümölccsel (Ez már ilyen modern teknós, tényleg, volt ilyen hogy tekknő, ez olyasmi. Nem jó.):

+1 Ebben nincs kaja, ez a kedvenc nótám, a stílus legjobb férfi előadójától:

Van kedvenc nótájuk?

71 Tovább

Kutyatápokat kóstoltunk

Ennek bekövetkeztét mindenki sejthette

Nyugodjak meg, dohogok, hogy nyugodnék meg, mikor két napja nem eszik? Mert szerelmes a Mázliba, mert tüzel. De a Mázli fiú! És?! Hát, vonom meg a vállam, végülis, de az lehetetlen, hogy nem érzi a szagán, hogy kan. Majd eszik, ha éhes lesz, nincs semmi baja, szól vissza az ajtóból, mennek sétálni. És ha valami visszafordíthatatlan fogínysorvadása van, ami gyógyíthatatlan, kérdezem a becsukódó ajtótól hisztérikusba forduló hangon, ehh, a falnak is beszélhetnék, kosztümös filmekben ilyenkor szoktak elájulni az agyonfűzött nők repülősóért kiáltva, én inkább bontok egy sört és tanácstalanul nézem az érintetlen szárazeledelt a tálban. Biobazmeg. Biobárány vagy mi, és hozzá sem nyúl.

A száraztáp a fogkövesedés miatt került haza, nem jó, ha nem rág a kutya. Nem kapott mostanában nagy csontokat, igaz, de csirkenyakat kap, az jó a fogaknak, micsoda felelőtlen gazdi vagyok, persze kérek olyan bioizét, mennyi?!

És nem eszi. Leöntöttem olívaolajjal, összekevertem hússal, rizzsel, zöldségekkel. Lenyalta, kiette, a száraztáp ott maradt. Úgy csináltam, mintha mi is azt ennénk, úgy se kellett. Kifogytam az ötletekből, reménytelen, húzom meg az üveget, aztán megvilágosodom. Feltépem a kamraajtót, kihozom a zsákot, és belemarkolok. Egy óra múlva feldúltan ölelgetem Pötyit, hát ilyen hülye gazdád van, Ákoskám (Pötyi igazi neve Özv. Zimonyi Ákos) hogy erre nem jött rá előbb! Zoli gyanakodva néz, igen, ettem belőle. Hát nem lehet elrágni, betonkemény, azért nem eszik ez a szerencsétlen! Biolófasz, na de ilyen többet nem lesz! Ezentúl megkóstolok mindent, amit veszünk neki. Ugye, Kiskutyám, te meg mit röhögsz, Anna tudja, persze, hogy megírom!

85 Tovább

Jó párizsit? Aztán hol?

Sokan szégyellik, titkolják vonzalmukat, de a párizsiból akkor is tonnaszám fogy, 2009-es adatok szerint évente, fejenként 4 kg vörösárut (párizsi, virsli) fogyasztunk, többet, mint halat.

A párizsi alapvetően nem ördögtől való, ha elolvassák ezt a századeleji leírást -mert a párizsi nem új találmány, nem szockó förmedvény - egy jó minőségű termékről van szó, színhúsból, szükséges, de nem sok vízzel, bikahúsból.

 A vörös kolbászok csoportjába a tormás, a bécsi, a frankfurti tormás, a párisi, a krinolin, a knakk, a szafaládé, az augsburgi stb. tartoznak. Minőségük nagymértékben függ a húspép (prád, brét) elkészítésétől... A húspép készítése. Legalkalmasabb hozzá a kétéves tarka bika, melynek húsát levágás után rögtön kicsontozzuk. A vastag húsokat rögtön szét kell bontani és az inakat és a faggyút kivágni. Ezután a tiszta húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, jól átsózzuk és a finomdaráló finomkorongján ledaráljuk. Ha ez megtörtént, megfelelő sót és salétromot adunk hozzá, vízzel jól átdagasztjuk és folytonos dagasztás közben annyi vizet öntünk hozzá, míg a pép a folyékonyságig híg lesz. Ezt a híg pépet tartályokba helyezzük, másnapig hűvös helyen tartjuk, amikor már a különböző vörös kolbászfélék készítéséhez használhatjuk, mert akkorra már egészen megsűrűsödik. Megjegyzem, hogy a feldolgozásnál mindig először a   jobb húsrészek kerülnek sorra. Úgymint: comb, lapocka, hátszín, tarja, oldalas.       Bittner János: Finom hentesáruk könyve 1929

 

Régen a párizsi is jobb volt, és ez kivételesen tényleg igaz. A minőségromlást az új Magyar Élelmiszerkönyv változásait kilobbizó gyártók segítették elő, őket a kilencvenes években beáramló ócska, de olcsó külföldi vörösáru, húsipari termékek kényszerítették a nyomulásra, a szabályok, összetevők enyhítésérének kibulizására. Végeredményben az árra okkal, vagy ok nélkül kereső fogyasztók vezették ide a párizsit.

Vörösáru: Különböző átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött, marha (A.2.) és/vagy borjú (A.3.) és/vagy sertés (A.4.) és/vagy baromfi (A.5.), valamint egyéb vágóállatok (A.6.) különböző zsírtartalmú hús alapanyagából, zsírszöveteiből (A.7.), esetleg melléktermékekből (A.8.3.és/vagy A.8.4)és/vagy a termék jellegének megfelelő finom szemcseméretre aprított adalék-, jelleg- és ízkialakító anyagokból (A.9.) , az A.10. pontban előírtaknak megfelelően készült, homogén metszéslapú, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen húskészítmények.
Párizsi: Homogén metszéslapú, marha- és sertéshúsból, gyártási szalonna alapanyagból, esetleg sertés- és marhavágás melléktermékeiből készült húspépet tartalmazó, nagy átmérőjű, természetes vagy vízgőzt áteresztő, vagy át nem eresztő műbélbe töltött, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető húskészítmény. Ízének jellegét a fehérbors adja.
Hústartalom: min. 40% A hús az ME szerint legfeljebb 25% kötőszövetet és 25% zsírt tartalmazhat.

A piacon pár éve megjelent pár gyártó és manufaktúra, az eredeti elképzeléshez közelítő párizsival. Azok nem 199 forintba kerülnek, de a vajas-párizsis zsömle, akár fogak nélkül is feldolgozható élményének előídézésére, és emberi fogyasztásra legalább alkalmasak. Itt egy kis segítség a jó párizsit keresőknek, bár ennyi erővel lesüthetnének egy karajt, és azt szeletelhetnék, de az nem párizsi, tudom, azt rágni kell, és itt minden eldől. A párizsi bébipapi állagát nem tudja a karaj.

  • Czimer és fiai húsüzem, Biatorbágy, Nagy u. 65., 23 310 302 12:00-15:00-ig ebédszünet! Itt a párizsin túl vannak egészen súlyos húskenyerek is, aki szereti a párizsit, biztosan bukik az ilyesmire
  • Ha már húskenyér, a Fény utcai piacon az emeleten, a kávézó mellett van egy kis húskenyeres, jó cuccal. Ugyan nem párizsi, de hasonló karakterű, nyammogi termék.
  • HU-FI húsbolt, Budakalász, József Attila u. 43., 26 341 789., Pomáz, Beniczky út 1., Budapest III. Jendrassik u. 1. 1 244 1049. Itt is saját töltelékárut tartanak, a párizsi húsízű, nem süt át rajta gyanús higító, sűrítő.
  • A Pásztor Hús párizsija is kellőképpen húsos, saját üzleteik Heves megyében vannak, de itt-ott felbukkan a termék Budapesten, Gál Józsi is tart néha belőle, szép vaskos darab. Fővám téri Vásárcsarnok, földszint C-VI/4 Budapest Fővám tér 1. 20 57 157 58.
  • Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközép tanműhelyének mintaboltja. 1106 Maglódi út 2/b. 1 260 7260. Az indexvideóval forgattunk ott, minden egyes fázist végignéztünk, kóstoltuk forrón is.

Milyen párizsit vesznek?

127 Tovább

Szemtől szemben a gyilkossal

Sekély vízmosáshoz érünk, a kutya már szügyig örül benne, ember megy utána, csúszik. Kaján vigyorral hátranéz, amilyen ügyetlen vagy, itt majd nagyon vigyáááááááá. Bokáig süllyed a sárban, lerántja a kutyát, egy leszúrt Rittbergerrel ússza meg a pofára esést, a kutya az arcába rázza a vizet. Könnyedén, a röhögést visszafojtva ellépdelek mellettük a köveken.

Megállok az első fa tövében, feldőlt, kicsi fehér gomba, tönkje bocskoros, zöldes árnyalatú a kalapja, még csak a napokban nyújtózik ki kerek kölyökkorából. Gyilkos galóca, szevasz, te itt maradsz.

103 Tovább

Hogyan aranyozzunk galuskát?

Somlói galuskával bármikor le tudnak venni a lábamról. Ha mindezt úgy tálalják, hogy a tányéron sminkecsettel húznak aranyport, elvesztem. Baracskay Angéla újragondolt somlóija nemcsak ezért volt különleges.

99 Tovább

A Pöttyös az Isten?

Túrórudikat, pontosabban azoknak látszó tárgyakat teszteltünk, hogy kiderüljön, a Pöttyös mítosz vagy valóság?cvbfdngbn

203 Tovább

Teszt: a legdrágább csokijégkrémek

Ó hogyne, a Ben & Jerry's-t jobban szeretem. A Haagen-Dazs a legjobb dobozos fagylalt. Kóstoltad már a Mövenpicket? Hülyék vagytok, mert van ez az organikus fagylalt és az a valami. Mától az ilyen kijelentések érvényüket vesztik, kipróbáltuk a prémiumfagylaltokat, hogy segítsünk az ésszerű választásban. Az első tesztíz a legegyszerűbb csokoládé.

98 Tovább

Szívlapátolás a konyhában

Van, mikor a praktikum és az ésszerűség győz a hagyomány felett, így nálunk sűrűn előfordul, hogy a halászlé után kínált túrós csusza nem illendő csuszatésztából, hanem gyufatésztából készül. Nekem már nem furcsa, akit kínáltam, a második falatnál elfeledkezett az alaki hibáról, a mama gyúrta nyolctojásos tészta feledteti az évtizedes berögződéseket.

Van, mikor a kényelem, a lustaság és a nemtörődömség miatt olyan tárgyak születnek, amiket ugyan megeszünk, mert szívesen kínálják, de semmi másért. Tomával összegyűjtöttük ezeket.

265 Tovább

A palacsinta vége

Nem akkor fordultunk be az elidegenedés kapitalista utcájába, amikor a munkahelyeken megszűnt a havi fizetés pénztárosJucika által gyöngybetűkkel kitöltött kockás papíron való átvétele, ahol az anyagraktárosBözsike volt olyan bagzómacskaszemű, hogy egyetlen pillantással átfutott a nevek melletti számokon, aztán a dohányzóban fröcsögve szitkozódott, hogy az adminisztrátorMari, az a kis kurva, két éve sincs itt és majdnem annyit keres, mint ő, majd lecsapott a belépő szakszervezetisBélára, Bélám, csinálj valamit, hallod, mert én rég vagyok itt, tudom, amit tudok, de szakszervezetisBéla baszott az alkotmányra és Bözsikére is, mert egész délelőtt azon tépelődött, hogyan fogják a téemkásJocigyerekkel kivinni a hobbiba azt a fél ifányi zártszelvényt ami az üzemből úgyse fog hiányozni senkinek, hanem akkor, mikor a palacsintából annyit kezdtünk sütni, amennyit a család elfogyasztott. A palacsinta ugyanis nemcsak desszert, hanem a magyar nép utolsó nagy közösségi élménye volt.

132 Tovább

Gasztronómiai útmutató Hvar-szigeti nyaraláshoz

Visszük a zebrát meg a vak pandamacit, a letépett fejű nyulat nem, hatszor annyi ruhát, amennyi szükséges és a hajvasalót. Hátradőlök, intek a kutasnak, behunyom a szemem, bevackolom magam Tunyogi ölébe, az első versszakot még hallom, aztán elalszom. A Neretva-völgyében ébredek, kávéért hörgök, aztán azért, mert átaludtam az áfonyás kölyköket és Zoli nem ébresztett fel. Ne sajnálják tőlük azt a pár eurót és vigyenek műanyag tálat, a befőttes üveget nem adják oda, az ajándék chipsnek és csokinak nagyon örülnek, cserébe egész Boszniában lila a nyelvünk a gyümölcstől.

42 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek