Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi legyen a tengeri sütőhallal?

Szeretem a halat, ezért nem veszek fagyasztott haltörzset. Mások meg azt szeretik, amit az életben nem fogok megérteni, mert csak halíze nincs. Lássuk, hogyan lehet ezt a terméket a legokosabban vásárolni és elkészíteni? sehogy Szigorúan közszolgálati szerda.

239 Tovább

Hol eszünk hekket idén nyáron?

Január, február, itt a nyár!

Sokszor balatoni hekket keresnek a vásárlók, mert nem mindenki tudja, hogy a hekk tengeri hal, egy tőkehalfajta – mutatja be a hekk ismeretlen oldalát a halas, Nusszer István.

A tavasz talán idén is elmarad, itt a nyár, vele együtt a hekk, az egyetlen, hazánkban népszerű hal szezonja.

 A csacsihal szerencséje és egyben veszte is lett a tóparti rántott hal szerep. A keszegre és a pontyra rálicitáló olcsósága miatt válhatott egy tengerparttal nem rendelkező ország legismertebb halfajtájává, és ugyanezért zárja ki az egyszeri fogyasztó a létező élőlények sorából. Szegény csacsihal fagyasztott lapokká, névtelen tengeri sütőhallá aljasult az elmúlt évtizedekben, még az összehasonlíthatatlanul rosszabb, sőt, a létező legrosszabb minőségű húsú busát is többre tartja az átlag fogyasztó.

A saját üzletekkel rendelkező és éttermekbe is szállító Nusszer István kétféle kiszerelésben árulja a csacsihalat. Hekknek az Argentínából érkező, tömbbe fagyasztott filét, tőkehalnak az Olaszországból, vagy Dániából frissen szállított, egész halat. Utóbbit elsősorban éttermekbe viszi –félreértés ne essék, fine dining éttermekbe, nem halsütödékbe-, mert a vásárlók nem ismerik fel a hekket ebben a formában

“Fagyasztott filéje népszerű termék, a fogyasztók keresik, ebben sokat számíthat az ára, a fagyasztott hekkfilé feleannyiba kerül, mint a friss egész. Kevesen ismerik magát a halfajtát, de ez az egész halakra rácsodálkozás nem szokatlan üzleteinkben, sokan meglepődnek az egész lazacok látványától, mert csak a lazachús jellegzetes színét ismerik. Az éttermek viszont értékelik a friss tőkehalat, sokféleképpen felhasználható, jó szerkezetű, zsíros, ízletes alapanyag, én is kedvelem” - meséli István. A rántott tőkehal nem hungarikum, karakteres húsa miatt ez a halfajta az angol fish&chips elsődleges alapanyaga is. Tömör állaga és finom íze miatt tökéletesen megfelel ennek a technológiának, odafigyeléssel jó rántott halat lehet belőle készíteni.

Jó hekket mégis nehéz kifogni, de a baj nem az alapanyag, nem is a választott technológia, hanem a szakszerűtlen és igénytelen munka, amit sajnos a legtöbb halsütöde művel. Néha mégis egészen elfogadható a rántott hekk, egy kevés ráfordítással kifejezetten finom lehetne, a strandokon kapható sült kolbásznál még így is kevésbé kockázatos választás.  

A parton sorakozó büfék közül melyiket érdemes választani?

  • Sokan vannak előtte, akár sor. A rántott halnak, legyen az akár pisztráng, vagy hekk, az idő a legnagyobb ellensége. Frissen sütve az agyonszárított hekk is sokkal jobb, mint az a bepunnyadt bundás, amit ugyan egyben sütöttek, de órákkal a fogyasztás előtt
  • A lakókocsi körül nem terjeng égett olaj keserű bűze. A bundára tapadó széndarabkákat jobb elkerülni.
  • Ha meg lehet nézni a halat, lehetőleg nem sötétvörös a paprikától, hanem aranybarna, és nincs végig beirdalva, lehetőség szerint egyáltalán nincs beirdalva
  • Azt mondják, jó, esetleg, mint a mesékben, házi az almapaprika. Egy jó ecetes almapaprika átlendít minden nehézségen, puha és égett paníron.

Házilag hogyan készül?

Ideális esetben a fagyasztott filé helyett lefejezett, friss tőkehalból készül. Ha ez nem megoldható, a fagyasztott filét a lehető legkíméletesebben, a hűtőszekrényben kell kiolvasztani egy éjszaka alatt, nem a csapban, forró viz alá tartva. Egy mély serpenyőben, egész hal esetén bő háromujjnyi, filéknek kétujjnyi olajat kell hevíteni, közben a besózott haltörzseket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatni, majd a tűzforró olajban mindkét felét aranybarnára sütni. Nem kell beirdalni, nem kell izgulni, át fog sülni. Ennyi az egész, semmi több.

Friss tőkehalforrások:

A halas Fagyasztott filé mindig, egész tőkehal rendszeresen van a választékban IX., Vámház krt., 1-3., Nagyvásárcsarnok, alagsor, P/15., 217-6968

Halbolt A pici üzletben fagyasztott és egész tőkehal is szokott lenni II., Szilágyi Erzsébet fasor 121., Budagyöngye Bevásárlóközpont, -1 szint, 16A., 275-0558

Fagyasztott szinte minden nagyobb hűtőpultban található

A rántott hekk Balaton, és a Velencei tó mellett legjellemzőbb előfordulási helye a Római part és a Szúnyog sziget, vagy Népsziget. Előbbi kultikus hekkezővé vált az évek során, mert ezt a halat csakis vízparton lehet fogyasztani, a két fogalom szétválaszthatatlanul összenőtt a fejünkben, hiába árulják piacokon is, úgy nem az igazi. Alábbi helyek nyitvatartása általában szezonális, márciustól, áprilistól októberig üzemelnek, de szezonban végig, szünnap nélkül.

Evezős sörkert A hekk mellett keszeget, pisztrángot és süllőt is sütnek III., Római part 34., 367-2933

Jancsi büfé A hekket óriási, dunaparti teraszon lehet elfogyasztani III., Római part 26. Nyárfás A rántott hekk mellett pizza és brassói is van III., Római part 26., 242-4399

Platán A szomszédos csónakház biztosítja a látnivalót a hekk mellé III., Római part 18.

Mosquito A part egyik trendibe hajló helye, hekk itt is van III., Római part 43., 242-5692

Sziget Büfé Sörkert A rómaihoz hasonlóan szezonális nyitvatartás márciustól október közepéig XIII., Népsziget, Zsilip utca, befelé a Tungsram üdülőig, 20-922-3183

Partizán Bisztró A hekk mellé igényes sör és pálinkafelhozatal jár XIII., Népsziget, Zsilip utca, befelé egy partra vetett hajóig, 20-414-2094

Budafok, Gyár u. és Fékező u. Y-ban van a víz felé a bozótosban

 

A másik oldalon ismét Cserna és Darida randalíroznak, most egy mangalicafejre szabadultak rá.

Tudnak még jó hekkezőt?

246 Tovább

A hekk feje

Íme a hekk, csacsihal, a tőkehalak egyik alfaja, a szürke, vagy földközi-tengeri tőkehal, a Merluccius vulgaris. Így néz ki igazából. Ismerjük meg, mi van a papírtányéron sorozat.

Pistivel játszunk az étellel. Balra  a közismert hekktörzs, az előpanírozott filé a pultban maradt.

 

Az akár méteres hosszt elérő, falánk ragadozóhal nem elegáns, aránytalanul nagy fejével sose állna meg egy gyönyörű fogas mellett, ez egy halfarokra hegesztett, kopoltyús bullterrier. Nagy a feje, hogy nagy legyen a szája, ezt tolja kékes farkával a zsákmányra. Nincs törzse, hiába árulják hekktörzs néven. Cserébe íze nem marad el az óceáni tőkehalak kedvelt húsától, karakteres, finom, tényleg.

Rántsák csak ki, mit bánom én, de ez itt a képen egy illatos halragu, hekkből.

  • 2 db egész hekk feldarabolva
  • 1 édesköménygumó fél centisre szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma felszeletelve
  • 2 babérlevél
  • egy csokor petrezselyem
  • 10 dkg mandula szárazon megpirítva és durvára törve
  • 1 dl ánizslikőr
  • >olívaolaj, só, bors

Az olajon megpirítom a hagymákat, rádobom az édesköményt 10 percig főzöm lefedve, közepes lángon. Fedő nélkül elforralom a levét, ráöntöm a likőrt, hagyom elpárologni, hozzáadom a halat, fűszereket, egészen kevés halalaplével (a fejből főzöttel akár) felöntöm és 10 perc alatt készre főzöm. Apróra vágott, friss petrezselyemmel tálalom.

 

Tavaszi hekk

  • 2 db egész hekk feldarabolva
  • 30 dkg spenótlevél
  • egy fej újfokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 dl tejszín
  • 4-5 db koktélparadicsom
  • olívaolaj, só, bors, csipetnyi őrölt szerencsendió, csipetnyi fahéj

A feldarabolt halakat és a nagyobb darabokra vágott újfokhagymát (ha csak régi van, elég egy fél fej) egy kevés olajon pár percig pirítom, hozzáadom a megmosott, összetépett spenótleveleket, babért, fűszereket és fedő alatt 10 percig párolom, néha megkeverem. Hozzáöntöm a tejszínt, öt perc alatt összefőzöm.

A két recept bármilyen tőkehalból, ördöghalból, harcsából is elkészíthető.

Idén voltak már hekkezni?

90 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek