Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hol szusizzunk?

Japánban, hol? És a közelben?

A szusi nem kimondottan a magyarok eledele, mégis úgy alakult, hogy Budapesten több helyen lehet szusit enni, mint egy rendesen odarakott pacalpörköltet. Lehet ezen nevetni, csak fáj. Marhánk például van kéznél elég, mégis előbb kapok friss lazacot, mint a pacal legjobb részét, a finom fodros százrejtekűt. Százrejtekűből készült csípősért pedig a kínai piacra kell járni.

75 Tovább

Csülkös pacal, bélbe töltve

A várban megrendezett pálinkafesztiválon néhány betyár séf, egy még betyárabb catering-cég és mi töltöttük kolbászokat. Betyárok lettek. A recepteket megszereztük, és egyenként publikálni fogjuk, a pinket már megosztottuk.

13 Tovább

A csirke osztrigája

Szerelmünk és néha szakmai segítőnk, Takács Lajos (Olimpia) és mások szerelmei, szakmai segítői,

  • Litauszki Zsolt (21 Magyar Vendéglő)
  • Kerekes Sándor (Gold Bisztró)
  • Kiss Zoltán (XXL Catering)
  • Szabó László (XXL Catering)

az ötletgazdái a 2010. évi Budavári Borfesztivál Kiállítás és Vásáron, az XXL Catering Kft. szervezésében bemutatkozó A Csirke Osztrigájának. Céluk a Kárpát-medence ételeinek, jellemző vagy elfeledett szezonális alapanyagainak szubjektív bemutatása, elismert séfek tolmácsolásában. A fesztivál látogatóinak szeretnének lehetőséget teremtenki, hogy méltó társat találjanak egy-egy kimagasló minőségű Kárpát-medencei bornak, egy kreatívan értelmezett, kiválóan elkészített ételben.

"Tudjuk, ez általában fordítva történik, egy adott ételhez választunk bort, de a fesztiválon fellehető finom borok sokasága miatt, jó néha megpihenni, az addig kóstolt borokhoz szakavatott kezek művét, ételeit kóstolni, őszinte konyhánkat tesztelni. A Csirke Osztrigája természetesen nem egy sok csillagos, maximális pontszámmal bíró étterem, séfeink reakciója, konyhájuk adaptációja a legnagyobb borfesztivál keretein belül."

Részletek a Borfesztivállal kapcsolatban itt, napi belépő 2300 Ft, majd én is kimegyek megnézni, mit főznek az urak.

A csirke osztrigája

A csirke farhátán, pontosabban farán, kétoldalt található, kerek, vaskos húsfalat.  Franciául sot l'y laisse - bolond, aki otthagyja.

Délutánra lesz recept is ehhez a szaftos kis falathoz, de most elmegyek csirke farhátért.

18 Tovább

Mondjon egy jó kínait!

Budapest legjobb kínaija csak azt az elméletet igazolja, hogy két étteremben valószínűsíthető a legjobban az élvezet. Amit a menő kalauzok ajánlanak, és ahova félve lépek be.

45 Tovább

Ki a legény a gáton?

Egy szárny az ötből. Nekem ennyire tellett, pedig szeretem és bírom a csípőset.

A merednemmered játék egyik népszerű, főleg Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika turistáit vonzó fajtája az ehetetlenre csípősözött csirkeszárny, curry, vagy nyers habanero-verseny. Ez a lehetőség végre adott a budapestieknek is, mi már kipróbáltuk, veszítettünk.

A tét a csirkeszárny Kill Bill módra, 5 darab, kettévágott csirkeszárny, természetes, chipotle-alapú Painkillerrel feldíszítve. Aki időre megcsinálja, a ház vendége, és felkerül a dicsőségfalunkra. A Mangában egyenlőek a feltételek, mindenki kipróbálhatja magát, de a dicsőséglistára kevesen fognak felkerülni, eddig csak négy pasasnak sikerült.

114 Tovább

Új olasz a belvárosban

Két vega, a rántotthús-krumpli típusú finnyás, egy gasztronáci és két mindenevő közös, mindenkinek örömet hozó vacsorája egy jó olasz étteremben a legvalószínűbb.

33 Tovább

Hol együnk Berlinben?

Berlin a kéteurós kebabtól a két michelincsillagig minden árkategóriát tud, de mik a legjobb ár-érték arányú helyek?

Reggeli

Ha a szállodában 10 eurós a svédasztalos zaba, csak a bélpoklosok vegyenek rá jegyet. A kávé mindenhol megbízhatóan jó (a halpiacon futottam bele egyedül egy borzalomba, de azt is szívvel adták, termoszból), egy almás, vagy rebarbarás süteménnyel, szendviccsel, frissen facsart gyümölcslével, vagy smoothieval a belvárosban is kijön 5-6 euróból.

Az olcsó ebéd

A currywurst nem a zsíros értelemben vett kolbász, sokkal közelebb áll a virslihez, így hiába a zseniális, currys ketchup, valami hiányzik, például a fokhagyma, az anyag, a zsír, a fűszer. De ezek hiánya lehet előny is, például buszon zötykölődve, a Spree-n hajózva senkinek sem hiányzik egy fej felintegető fokhagyma. Egy currywurst sült krumplival 2-3 Euro, de kettő kell. A város minden pontján kapható, minősége a lepukkant saroktól az étteremig nagyjából ugyanaz.

Aki az ízeket, pláne a ruszlit szereti, currywurst helyett keressen bismarckos, matjeses, vagy ha szerencséje van, füstölt angolnás szendvicset. A baguett a vasútállomáson elvállalt halas szendvicsben is finom, a salátalevél ropog, a halak minősége messze veri az itthoni konfekciót. 2-3 euró darabja, két szendvics egy pohár korsó Berliner Pilsnerrel biztosítja a délutáni lehelletet. Minősége a vasútállomáson és a halpiacon tökéletesen egyforma.

Egy jó kebabért, vagy schwarmáért, esetleg lahmacunért nem árt elmenni Kreuzbergbe (Kottbusser Tor megálló). A negyed lepukkant romantikája miatt a török ebédtől függetlenül is érdekes, itt van a török piac is (Maybachufer, kedd-szombatig). A török büfék más választékkal dolgoznak, mint a mi giroszosaink, elmarad az örök csípős, cserébe friss a zöldség, finom, levegős a pita, sokkoló az édesség-választék, és a birka bizony birka. A kebapok, lahmacunok 2-2.5 Euro között mennek, egy 1 Eurós török édességgel elég is ennyi.

Az étkezdék

A csülkös, kolbászos krumplifalodák ár-érték aránya a leggyengébb. 7-8 Euróért ott marad a csülök nyúlós bőre, a krumpli ugyan kiváló, de túl sok, nehéz, brutál, és nem ér ennyi pénzt.

Üzleti ebéd

A büfé után az első jó választás. A Voxban akartuk kipróbálni, de az egy rendezvény miatt zárva volt, maradt a Hyatt másik étterme, a Mesa ebédmenüje, mert megtetszett a kirakott étlap. 3 fogás 12,5, 4 fogás 16,5. Az adagokkal nem spórolnak, három fogás bőven elég, palack víz, kávé benne van az árban. Ahogy már Budapesten is, az estére fine diningba forduló éttermek délben olcsó menüvel várják a vendégeket.

Szték

Berlin tele van sztékházakkal, az Alexanderplatzon elkapott illatot követve bátran bementünk ebbe a lakótelep alá épített argentín étterembe. A belső dekor egy Latin-Amerikai hacienda rémálom volt műpatakkal, és terméskővel, átbotorkáltunk a fahídon és leültünk az egyik sarokba, Argentín és USDA Prime húsokból választhattunk, tökéletesek, pontosan a kért elkészültségi fokon érkeznek, és itt zúgtunk bele a rote grützébe. A szték itt sem olcsó, előétellel, desszerttel, palack borral 80 Euró körül jár egy vacsora két főre.

A nagyok

A Fischer Fritz idén harmadszor kapott kétcsillagos minősítést a Michelin-kalauztól, elsősorban halakra koncentráló menüje vonzó, árai magasak, de nem magasabbak a budapesti Costesnél. Vele szemben található az Aigner, a helyi alapanyagokat, a német konyha jellegzetességeit ötvöző étterem. Az adagokkal ők sem viccelnek, a mustárkérges fartő, a négyféleképpen pácolt hering, a créme caramell és a vicces svájci sajt, a Téte de Moine köré tálalt fügelekvár mind tökéletes. Hasonló élményekre lehet számítani az elképesztő tetőterasszal rendelkező Felixben, a VAU-ban, a zabálnivaló, különálló házikóban berendezett Paris-Moskauban, és még sok étteremben, itt található egy egészen komplett lista.

A kiszolgálás minden árkategóriában sokkolóan tökéletes, kedves, vidám. Ez megy az utcán is, elég egy térképpel a kézben belassítani, egyből odalép valaki, hogy segíthet-e, és segít. Megdöbbentő. Ez megy a török büfében, a vasútállomás halsütödéjében, és a flipflopban bevett ötcsillagos szálloda éttermében.

38 Tovább

Goulash helyett

A kedvenc éttermemben félretolják a libamájat, mert máj, a szalontüdő, szaftos oldalas, préselt malacfej, mind-mind reménytelen vállakozás, a hallében ponty, mi az a ponty? A keszegben szálka, a pacal, hiába eszik náluk is, ők biztosan nem tennének ilyet. Szeretett, de az alapanyagok típusára túlérzékeny külföldi barátainkkal foghúzás az étlap, kalandtúra egy ebéd, így tanultam meg pár év alatt, hova menjünk, hogy mindenki biztosan élvezze, mert egy hétig mégse kosztolhatnak csak nálam.

Holnap átvesszük az otthoni mutatványokat, most jöjjön néhány étterem, ahol megbízható minőségben, hol átgondolva, hol pőrén készülnek a magyar konyha fogásai. Sajátos összeállítás az elmúlt évek keserű és gyomorgörcsös tapasztalatai után, éttermek, ahol egyszerre szerepel az étlapon a rántott hús és a borjúbríz.

21 Magyar vendéglő
A 2010-es Michelin kalauzban Bib Gourmand elismerést kapott étterem Szindbádot említi weboldalán, és valóban szép magyar konyhát visznek.

Vár a spejz (Az Apetito helyén)
Rántott húsok a klasszikus borjúbécsitől a velőig, tökéletes technológiával elkészítve.

Rosenstein
Nagy adagok, szívből, izomból odarakva, nagy étvágyú igényeseknek. A szalontüdő a legjobb, ezt hagyják itt ki a finnyások.

Klassz
Megfizethető és megbízható étterem, sajnos asztalfoglalás nincs

Etyek vendégfogadó - Etyek
Napsütötte udvar, szél szárította sonka, házilag savanyított gombák, borjúnyak és szalontüdő.

Aranysárkány - Szentendre
A sok goulash között nehéz eligazodni a kedves kis városban, de itt nincsenek kellemetlen meglepetések.

Kistücsök - Balatonszemes
A Balatonon se könnyű jó éttermet találni, kivéve a Kistücsköt, ahol a vadas mindent visz.

Sobri halászcsárda - Baja
Pontyponty, de majd pont a részben bajai kötődésű Malackarajról hagyjuk le a hallét. Csárda, hallé, pont.

Enoteca Corso - Pécs
Innen vettem a gulyáslevesbe marhapofa ötletét, ami nem jött össze, de erről holnap. Nem kimondottan magyar a konyha, de mindig újragondolják valamelyik klasszikust.

 

A legsúlyosabb eseteknek két kiváló ár/érték arányú olasz étterem:

Il terzo Cerchio
A legjobb pizza, nem olcsó, de bőven megéri.

Bottega della Famiglia
Nagyon új hely, nincs még weboldal, telivér, imádnivaló olasz konyha, a Szende Pál utcában, az Escada mellett.

 

És ha vadak azok a vendégek, Latin-Amerikából jöttek, vagy csak spanyolok, élveznek a pacal szó hallatán, húst akarnak, és bár sose hallottak a borjúbrízről, de pontosan ezért rögtön azt rendelik egy étlapon, ide kell menni velük:

Bock bisztró
Az idei Michelin kalauzban Bib Gourmand (kiemelkedően jó ár/érték arány) elismeréssel díjazott Bock bisztróban lehet a legvadabb álmok legszebb belsőségeit enni. Csak annyit mondok: borjúbríz diós rétessel. Rohanok kipróbálni.

Aranyszarvas
Az új kedvencben a séf nem viccel ha húst kap a kezébe, de a rántott oldalas mellé vannak selymes főzelékfélék is.

Olimpia
Nyitott és laza kalandorok kedvenc helye. Állandó menü nincs, anarchista konyha és szerelem van. 

Hova viszik külföldi vendégeiket vacsorázni?

84 Tovább

Az ország legjobb fagylaltjai

Esik. És? A Fiat 500-as bemutatója óta először izgultam rá egy sajtóeseményre, pedig nem szeretem az édességeket, hideg van, és a buli egy teraszon lesz. De amikor az ország 10 legjobb étterme mutatja be fagylaltjait, ez mind érdektelen mellékkörülménnyé törpül, mert csokoládé és stracciatella helyett szalonna, dohány, paprika, curry és az isteni bodza volt a téma.

A fagylaltoskocsit elözönlik, mint sajtóbemutatón a tesztautókat, ott elég jó voltam a sok pasi között, itt egy kicsit kiegyenlítettebbek az arányok. Az élvonalban a minden hadtáppal rendelkező sajtótájékoztatón megjelenő nyugdíjasbrigád, nem, nem írnak sehova, csak kóstolni járnak, fél évszázad tapasztalatával állják el a fotósok elől a tölcséreket. Nem baj, addig kacsintgatunk Angélára, hogy a jobb keze mellől sorozatban kapjuk a lepattanókat, Dia fogja, fotózom, együtt kóstoljuk és örülünk.

A Dining Guide étteremalauz idén hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkíti le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a legjobb tíz étterem többszöri tesztelése után hozza meg döntését. Tavaly a Costes nyerte el a díjat. A tíz legjobb étterem listáját az Aranyszarvas teraszán jelentették be, minden étterem hozott egy fagylaltot, Bíró Lajos kettőt, mert ő ilyen duplázós vagány, de ezt már a Bátor Malackarajon megtudhattuk róla.

A fagylaltok előtt az Aranyszarvas séfje, Mogyorósi Gábor üdvözlőfalatjai jártak körbe. A préselt malacfej nem óvatos, vastag zsírréteget köt a számba, öblíteném nyállal, közben röhögünk, ezt érdemlem, igaz, pont én, a zsírblogos. Többet nem kérek, köszi, ekkora stefániát ebédeltem egy órája. Vanda közben pálinkázik, kicsit irígylem, sört is láttam nála, fagylaltot nem, egy szó nélkül felosztottuk a feladatokat.

Jönnek a fagylaltok, és az éttermek abc-sorrendben.

  • Alabárdos – kapros túró fagylalt

A bátran citromhéjazott fagylalt egy csúcs kapros-túrós lepény nyári kiadása, savanykás, friss, imádtuk, ahogy az édes túrót mindig, minden körülmények között imádjuk.

  • Aranyszarvas – datolya fagylalt

A tetején sós magok, azzal együtt harapva az émelyítően édes datolya helyrebillen, ez volt az egyik legnépszerűbb változat.

  • Babel Delicate – popcorn fagylalt

Amilyen rosszul hangzik, olyan finom az édes vajra játszó édesség, ettől idegenkedtem egyedül, mert a fagylalt mellett a pattogatott kukoricát se kedvelem, de az élénk vajíztől elmúlt minden előítéletem.

  • Bock Bisztró – dohány és szalonna fagylalt

A szalonnafagylalttal szemben nem voltak előítéleteim, a brutális, barnacukros szalonnacsipsszel és paradicsomlekvárral körített gombóc inkább sós, ezért ez lett az egyik kedvencem. Végül hárman etették meg velem a szalonnacsipszüket, ejnye.

A dohányfagylaltot már ismertem, és tudtam mi fog történni, de megint váratlanul ért, ahogy a sok első tesztelőt is. Elsőre kedves kis fagyi, mintha kávés lenne, nincs ebben semmi, másodikra is, majd fél perc után bizarrul, félrement szivar módjára elkezd kaparni, csípni, de csak annyira, hogy jó legyen, sőt, rögtön borogatja a következő adag hideg krém. Jó anyag, a Bockban rendszeresen szerepel az étlapon egy csokitortával, rendeljék bátran.

  • Chaetau Visz – sóska fagylalt kamilla habbal

Úgy vártam, mint hülyegyerek, imádom a sóskát, pláne édesen, a sóskafagylalt egy perverz változat a citromra, hűvös, édesen savanyú, zöld krém.

  • Costes – piquillo paprika fagylalt

Az eper alapú fagylaltban trükkösen mókázik a legfinomabb fűszerpaprikák meleg íze, és mint a dohányfagylalt, pár másodperces késleltetéssel csíp egy kedveset.

  • Csalogány 26 – curry fagylalt

A finom vaníliába kevert curry elsőre észrevétlen, majd finoman kiérezhető, ez volt az egyik legelegánsabb fagylalt.

  • Fausto’s
  • Kistücsök – bodza fagylalt

A Kistücsök bodzafagylaltjáról már írtunk egyszer, a népszerű bodzaszörp enyhén citromos, friss fagylaltváltozata üditő és imádnivaló ötlet, két dobozzal kérek, és egy óra napsütést hozzá, köszönöm.

  • Onyx – csokoládé és rebarbara fagylalt

A rebarbara savanyúsága miatt tökéletes hűsítő fagylaltalapanyag, még egy alternatíva a citromra.

Szeretik a szokatlan fagylaltokat?

84 Tovább
12
»

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek