Hiába gőzöl be a lelkes anya, mikor a hozzátáplálási táblázatban feltűnnek a fűszerek: a csecsemő flegmán reagál az ilyesféle újításokra. Ő még őszinte ember: pontosan annyit szeret és nem többet, mint amire szüksége van: egyszerű, puhára pépesített zöldség némi hússal, gabonával.

Fűszerek, főleg só nélkül.

Mindent megkóstolok, amit a gyereknek adok: még akkor is, ha be kell látnom, saját ízélményem vonatkozási alapnak sem jó. A csecsemő számára elsősorban nem az íz, hanem az állag a fontos: a 6. hónaptól fokozatosan egyre sűrűbb, darabosabb, puha, pépes konzisztencia. Ízből egy, legfeljebb kettő, ami az alapanyagé.

Mindenekfelett pedig: változatosság - egy kilenc hónapos baba memóriájában egészen csütörtökig megmarad a hétfői sütőtök, ismétlésről szó sem eshet. A felsorolt elvárások házi kivitelezése egyszerű, mikor azonban a kismama már úgy érzi, ollókezű helyett botmixerkezű szörnnyé változott, a drogéria polcára nyúl.

Már a csecsemőt is a konzumidiotizmus vezérli: vakon bízik az üvegben.

Bármit megeszik, ami üvegből jön.

Tesztünk a 8 hónapos kortól fogyasztható babaegytálételek világából válogat.

Babylove bio zöldséges tészta csirkehússal Összetevők: 52 % zöldség (20 % paradicsom 15 % sárgarépa 9 % burgonya 5 % borsó vöröshagyma) víz, párolt tészta (durumbúzaliszt, víz), rizsliszt, repceolaj, lestyán A tészta nyomokban tojást tartalmazhat

Anya: Még jó, hogy nem vagyok vaskalapos biomami, különben az utolsó mondattól sikítófrászt kapnék, hiszen tojást a gyerek 1 éves koráig nem kaphat. Így csak az étel konyhaszemét jellege szúr szemet. Értetlenül állok a paradicsom-borsó kombó előtt.

Csomagolás: lecsupaszított illusztráció egy negyed paradicsom, főtt tészta és némi csirke főszereplésével, sok betűvel, középpontban a “bio”jelzéssel. Sehol egy boldog baba, ez súlyos hiány. A pép száraz, olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál.

Csecsemő: Az első falatnál nagy fintor, a nagyon sűrű állag okozhatta. A másodiknál is nehezen nyel, a harmadikra már hozzászokik az állaghoz. Tátogat, de egy evőkanálnyit meghagy, ennél általában jóval többet eszik. Mosoly, cuppogás, pozitív visszajelzés nem észlelhető.

Felnőtt tesztalany 1. Túlfőtt tésztadarabok, lisztes állag, kevés vízíz, a zöldségek közül talán csak a sárgarépa beazonosítható.

Felnőtt tesztalany 2. Talán paradicsom? Nem, inkább krumpli. Nem finom.

Univer zöldséges rizs marhahússal Összetevők: víz, zöldségek (sárgarépa, zöldborsó, paszternák) (40%), marhahús (8,5%), rizs (3%), rizskeményítő, napraforgóolaj, só, vöröshagymapor.

Anya: A gondok a sóval kezdődnek, a rizskeményítővel folytatódnak, a vöröshagymaporban tetőznek.

Csomagolás: Egy többéves nagyhajú gyerek látható a képen, ez félrevezető, csecsemő tesztalanyunk nem is szimpatizál vele. Az étel színe zöldesszürke, folyékony, elejtve egy-két szem rizs látható.

Csecsemő: Tisztességesen, gyorsan, érzelemmentes arccal tolja be az egészet. A kiürült üveg láttán sírva fakad, a 163 grammos kiszerelés, bár a korának megfelelő bébiételnek vallja magát, nem elég a 250 grammokhoz szokott óriásbébinek.

Felnőtt 1. : Konzerv zöldborsó, mellékízként a sokszor újramelegített, állott ételek jellemzője érezhető.

Felnőtt 2. : Konzerv sárgaborsó főzelék. Nem szép emlék '86 nyaráról, mikor ezzel volt tele a család csomagtartója egy jugó nyaraláson.

Kecskeméti vadas marhahús rizzsel Összetevők: ivóvíz, sárgarépa, marhahús 13%, pasztinák, rizs 4%, rizsdara, hagyma, növényi olaj, jódozott só, babérlevél.

Anya: A só probléma: én se hinném, hogy nem kell nekik, ha nem etetnék 4 hónapja egy csecsemőt, de tényleg nem. Kecskemétiéknek talán nincs gyakorlatuk ezen a téren. A képen boldog, tapsikoló, kopasz baba, melyre a csecsemő vidáman nevet. Színes, darabos főzelék, szemmel felismerhető benne a répa, valamint a rizs.

Csecsemő: Nagyokat nyel, enyhén fintorog, néhány kanál után határozott mozdulattal eltolja a kezemet. Ajjajjaj.

 16 Mehemed kell az üveg háromnegyedének betermeléséhez.

Felnőtt 1.: Olyan, mint egy rendes általános iskolai menzaétel: túlfőzött, ragacsos, és teljesen répaízű, abból is inkább a mirelit. Nagyon sós.

Felnőtt 2. : Íztelen, talán egy cseppnyivel jobb az előzőnél. De nem sokkal.

Alnatura bébiétel sütőtök burgonyával és édesköménnyel Összetevők: sütőtök, víz, burgonya, édeskömény, naturrizsliszt, repceolaj

Csomagolás: csendélet sütőtökkel, édesköménnyel, semmi más. Valódi sütőtökszíne van.

Csecsemő: Komoly arccal bandzsít a kanálra. Szigorú, parancsoló dádázással követeli a következőt, nem telik el 5 perc, és üres az üveg.

Felnőtt: Tényleg semmi más, csak a sütőtök és az édeskömény íze érződik, mellékíz nincs. Sima, könnyű állag, de nem vizes.

Hipp zöldségkrém rizzsel és borjúhússal Összetevők: Ivóvíz, főtt rizs, sárgarépa 22 %, karfiol 9%, borjúhús 8, 5 %, repceolaj 1,8 %, jódozott só,

Csomagolás: A hangsúly a színeken, érthető, hiszen babáknak készült. Csupasz alapanyag-illusztráció, vidám betűk, Hipp úr személyes minőség garanciája.

Csecsemő: Nehezen és nagyokat nyel, kis unszolásra megeszi az üveg háromnegyedét, de nem mutatkozik lelkesnek.

Felnőtt 1. : A jelzett alapanyagok ízei némi mirelit mellékzöngével. Állaga vizes-darabos. Színe valósághű.

Felnőtt 2. : Még én is megenném, kifejezetten borjú- és répaízű.

Anyuka, tessék örülni, a mi időnkben még ez sem volt.