Nem sütök kenyeret. Húst sütök. Csak a tisztánlátás végett.

Nem ugrok az Ikea Food részlegében, még kevésbé az áruház éttermében, büféiben kapható ételekre. Nem tudják azt, amit a bútorbolt néhány terméke, gyors, praktikus, szerethető, élhető és olcsó válasz égető kérdésekre. Leginkább azt tudják, mint a rosszabb termékeik, pozdorjásak, súlytalanok. Kivéve egyetlent, egyetlenegyet, a dobozos feketekenyeret. Az nem is olcsó.

A papírdobozban por, meleg vízzel kell felönteni, összerázni, kivajazott formában keleszteni egy órát, 200 fokos sütőben sütni felet. Papír kuka, dagasztás nulla, és ott a tömör feketekenyér. Amikor először levettem a polcról, még sehol se volt a Malackaraj, de ez a termék akár a miénk is lehetne. 

890 Forint, amiért már a boltban is van jó feketekenyér, ezért régen visszafejtettem a receptet, ami a doboz oldalán található hozzávalókból nem volt nehéz. 

  • 150 g fehér liszt
  • 250 g gabonapehely
  • 100 g teljes rozsliszt
  • 50 g napraforgómag
  • 50 g lenmag 
  • 50 g árpamaláta (szirup formában kapható)
  • 10 g porélesztő
  • 6 dl meleg víz

A többi, mint a dobozon. És ott is a kenyér, vajhoz, lekvárhoz (a másik egyeteln jó termékük, a piszkelekvár) füstölt halhoz, ecetes heringhez, bruschettának, pirítósnak.

Sütnek kenyeret?