Évek óta hallgatom, képzeld, sikerült macaront sütnöm. Képzeld, megy a macaron. Képzeld itt és itt kapni macaront. Jó, aztán szalagos fánk édes lányaim, az megy? Hm?

Elég sokáig vártam vele, mert a fánksütés még a macaronkészítésnél is rosszabb hírű, csak előbbinek legalább van értelme, erre legalábbis jönnek emberek. Macaronra, hát, röhögnöm kell.

Erzsi mama nagy fánksütő volt, de évente egyszer, februárban volt hajlandó a mutatványra, így nagyon megbecsültem ezt a süteményt. Itt volt az ideje felvenni a fonalat, csak a tökéletes fánkreceptért már nem volt kinek telefonálni. Jött a Malackaraj hivatalos doyenje, Hajni mamája. Illetve csak nem jött a tizenegyessel.:

Ilyenkor a lyány kénytelen mindenki konyhai nagymamájához fordulni, kinyitottam a Horvátilonát.:

"A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván"

Nagy a gyakorlatom, főleg a vakmerő elvállalásokban, ha a mester erre gondolt, elkezdhetjük a dagasztást. A leírás tényleg paráztatós, amivel 2011-ben már nem lehet mit kezdeni, kovászérlelés, huzatmentes hely, átfutottam a receptet, kihúztam belőle a sok nyomasztást, és az alapanyagok is kicsit máshogy alakultak.

Hozzávalók (kb 35 db fánk):

  • 1 kg liszt
  • 60 g élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 l tej
  • csipet só
  • 1 kg sertészsír a sütéshez (olajjal a traktor megy)

Az élesztőt egy kevés cukorral, a langyos tejjel, pár kanál liszttel elkeverem, alaposan felfuttatom. A tojássárgájákat kikeverem a cukorral, sóval, felfutott élesztővel, puha vajjal és a liszttel. Jó negyed óráig gyúrom. Legyen puha, ruganyos, éppen nem ragadós, ezt még hozzáadott tejjel, vagy liszttel állítom be. Másfél órát kelesztem meleg helyen, ujjnyi vastagra nyújtom, pohárral kiszaggatom, tovább kelesztem így másik fél órát (ne tovább, ha túlkel, az se jó)

 Eddig nem sok ész kell hozzá. Innentől se, csak türelem, mert a fánk trükkje a sütési hőmérséklet. Csilifüggő Dávid hozott egy rezsót, amit kipattintottunk a teraszra, mert zsírban sütni jó, csak a szag ne lenne, ami marad utána. Nyári konyha, terasz, erkély. Lakásban ne. Közepes lángon felolvasztottam a kiló zsírt és nekiálltam a próbasütésnek, ami az első három adagig tartott. 

A fánkok kiszaggatva kelesztéskor felső része kerül először alulra a zsírba, a fánkokra fedő. A zsír nem lehet túl forró, mert akkor nem nőnek, nem puffadnak, ha nem elég forró, megszívják magukat. Érdemes több tésztát bedagasztani, mert tényleg össze kell passzítani az edényt, a tűzhelyet és a zsír mennyiségét. Ha megvan, érdemes felírni a paramétereket. Amikor aranybarna az aljuk (4-5 perc) meg kell őket fordítani és fedő nélkül sütni készre. Ha jó a hőfok, a Hold a hetedik házban van, és a Jupiter egy vonalba kerül a Marssal szalagosak lesznek.  

A fánkot sokkal keményebb meló feldolgozni, mint megsütni. Én három darabot tudok elvállalni. Itt még vidáman vagyunk.:

A fánk után beállt a csend. Ültünk bambán, egy levél Xanax után se ment volna jobban. Alig vártuk a későn érkezőket, hogy csupán fánkmentes jelenlétüket mozizhassuk. Né, beszélnek. Mozognak. Aztán ők is megették a magukét és szétszéledtünk.

Ha szét akarnak verni egy házibulit, csak dobjanak be fejenként 4-5 darab fánkot a hangos fiatalok közé, elkussolás garantált.

Sütöttek már fánkot? Aztán szalagos lett-e?