Mortadella van? Nincs. Nokedliszaggatótok van, de mortadella nincs, milyen olaszok vagytok ti? Bolognaiak vagyunk. Akkor pláne.
  A szalonnakockás töltelékáru pofátlanul jó, a magyar Vadászt is feljavíthatná végre valaki, addig marad a mortadella, és néhány kolbász, szalámi.

Ez itt a Vadász

  A Vadász és a mortadella hivatalosan mozaikos húskészítmények. A Vadászban is bőven lenne lehetőség, a mortadellától a húspépbe kevert húsdarabok különböztetik meg. A Vadászba nem csak szalonnakockákat (a metszéslap alapján inkább cafatokat) kevernek, hanem húskockákat (cafatokat) is. Izgalmas felvágottat lehetne ezzel a technológiával készíteni, de sajnos csak egy sztriptíz párizsit árulnak Vadász néven, drágán.
  A párizsinál (párizsi: fehérjetartalom legalább 10,0%, víztartalom legfeljebb 71%, zsírtartalom legfeljebb 25%, nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5%) kevésbé lebutított termék (Vadász: fehérjetartalom legalább 13,0%, víztartalom legfeljebb 63%, zsírtartalom legfeljebb 29%, nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5%), de ebben több, és látványosan megmutatkozik a zsír.
  Vettem tíz deka Pick márkájú, nem olcsó Vadászt, 1900 Forint volt kilója. (a gyártó által ajánlott fogyasztói ára alacsonyabb, 1400 Forint, lehet annyiért is kapni) Ezen az áron üthetne a Vadász, kicsit üt is a kontrollcsoporthoz képest, ami egy azonos árkategóriájú párizsi volt. De ár-érték arányban rossz vétel. Hiába van varázslat a szalonnakockákban, a jó koncepciót is megöli a nagyipar. Mentsék meg a Vadászt!
  A késsel kockázott, nem darált szalonna látványosan más minőségű árut hoz létre. A  különböző szerkezet megváltoztatja az ízeket, rusztikusabb, harsányabb lesz a szalámi, kolbász, a kevésbé fűszeres felvágottakat is látványosan megdobja. Ettem már házi kolbászt is ezzel a módszerrel kikeverve, üdítő meglepetés volt. Már amennyire egy paprikás, fokhagymás húsdarab üdítő tud lenni. Jön a vágási szezon, próbáljanak ki pár töltést így is, de készüljenek fel, a vágás pár meghatározó egyénisége biztosan tiltakozni fog. Mi nem így szoktuk... stb.
  Bologna az olasz gasztronómia húsos központja, innen származik a ragú, előszeretettel főznek kolbásszal, húsokkal tésztát, és a közel 700 éves mortadella is bolognai. Bologna egyetemi város, így kerültek oda azok a barátunk barátai is, akiknél aludtunk volna. Bolognában viszont mindennél könnyebben el lehet tévedni.
  Hehe, képzeljétek, Bolognában mindenki eltéved, de én nem. Jó, és körbeadtuk a Bassano de Grappában vásárolt pálinkát. Rohadt decemberi hideg volt és gyalogolni kellett. Akkor még nem tudtuk milyen sokat. Egy óra alatt négy ember megiszik egy üveg pálinkát, de ezen a sarkon mintha már jártunk volna. Te, hehe, nem tévedtünk el? Nem. Volt másik, talán egy rutás pálinka, megfagyni nem fogunk, te, nem jártunk már erre? Nem. Hihi, eltévedtünk, elbaszta. Nem basztam el, jó? Józanul maradni a lerészegedő bandában, dráma. Eltévedni Bolognában hátizsákokkal és két csirkével, mindennapi esemény. Szerda volt. Szerdán Bologna zárva van. Szerdán nem kapni mortadellát. Minden olasz városnak van egy chiuso napja, nehogy megszakadjanak a melóban, tényleg, dolgozik valaki olasz céggel? Mi ide pont szerdán érkeztünk, és paprikás csirkét ígértünk a szállásadóknak. A gatyánk is ráment a szakszervezetet kijátszó multiban vásárolt csirkékre, késő este, tökrészegen, éhesen és egy sértődött színjózan kapcsolattartóval érkeztünk meg. Mortadella van? Nincs. De volt egy szabadon járkáló nyúl, egy nokedliszaggató a konyhafiókban és egy tuja méretű vicces bokor, így hamar megbékéltünk a mortadellátlan bolognai háztartással, és rábeszéltek minket a sonkákra.
  A mortadella alapanyagaival kapcsolatban ne legyenek túlságos illúzióik, felvágott az a javából, csak ezt nem erőszakolják meg vízzel, és szebben fűszerezik. Meg azok a zsírkockák. Fehérjetartalma nem lehet kevesebb 13,5%-nál, zsírtartalma pedig nem lépheti át a fehérjetartalom kétszeresét (minimumon tartott fehérje esetén 27%).Víztartalmának pontos korlátozását nem találtam meg, de a termékekben jellemzően 52% körül van. Az IGP (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) bolognai mortadellához elméletben nem nyesedéket és csak sertéshúst használnak, de az előírás nem terjed ki erre. S-el jelölt felvágott tiszta sertéshúsból, a B sertés és marhahúsból, az O-ban lehet birka, a C-ben lóhús is. A húst a jobb mortadellákhoz, a Pick szalámihoz hasonlóan szárítják, érlelik felhasználás előtt. Jellemzően szerecsendióval, koriandermaggal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezik. A pisztácia, fokhagyma nem kötelező tartozékai, de minden régióban más recept szerint készítik, a mortadella név nem védett, így készülhet mortadella szerteszét a világon. Ezért lehet, hogy a fenti értékek csak az olasz gyártmány mortadellára vonatkoznak, a magyar szabályozásnak ehhez semmi köze. (A magyar gyártmány mortadella értékei: fehérjetartalom legalább 12% víztartalom legfeljebb 65% zsírtartalom legfeljebb 30% nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,9%) A mortadella is úgy járt, mint a pizza.
  Fogyasztása szigorúan szobahőmérsékleten ajánlott, a zsírkockák akkor lendülnek igazán formába, és egész jól megy a fügéhez.
  Egy olasz mortadella időutazásra a legalkalmasabb. Hasonló élmény lehetett a párizsi eredetileg, csak marhahúsból. Kevesebb víz, több hús.

Szeretik a zsírkockás felvágottakat, szalámikat, kolbászokat?