Aki nem cukrozza a kávét, nem érti, miért fogynak a csokitáblák, és néha elfelejt édességet rendelni, szereti. A többiek is.

Ennél egy keményebb sütemény van, a hájas tészta. Azt nem lehet holmi tejzsírokkal felülmúlni, de még így is egy ligában fociznak a tiramisuval, ezzel az itthon ezer tévhittel, sokszor tejszínnel terhelt, kőegyszerű, olasz desszerttel.

Kapucsínóspohárban, újabban ebben készítem, mindenkinek egyszerűbb.

Ökölszabályozott termék, ahogy szinte minden, alapanyagérzékeny olasz recept. Semmi extrát nem igényel, de amit igen, abból nem enged.

Két, technológiában eltérő receptet ismerek (egyet az olasz valóságból, egyet az Ezüstkanál, klasszikus olasz szakácskönyből), de ami mindkettőre jellemző:

  • a krém mascarpone-alapú. lehet kísérletezni, natúr krémsajtozni, tejszínezni, de az értelmezhetetlen, itthon sajnos csak érdektelen minőségben elérhető mascarpone kell hozzá
  • minden 10 dkg mascarponéra jut egy tojás és 5 dkg savoiardi
  • a tojás a legkiválóbb, lehetőleg bio, organikus atyaisten legyen
  • nyáron nem szabad készíteni a nyers tojás miatt
  • iszonyú rövid kávét, ristrettót kell szerezni hozzá, akár a közeli bárból. kotyogós, filteres, por használata tilos, felvizezi a desszertet
  • a kakaópor nem lehet cukrozott

A valóságos recept egyszerűbb:

  • 400 g mascarpone (már a nagyobb ábécék is árulják)
  • 200 g savoiardi (babapiskóta, de kell rá a cukorréteg!!!)
  • 4 tojás
  • 3 café ristretto (ha nincs otthon kávégép, akár kapszulás, akkor egy kávézóból kell felvinni)
  • jó minőségű, keserű kakópor
  • likőr, elsősorban cointreau opcionális

A mascarponét simára keverem a tojásokkal. Egy tálba, vagy poharakba lerakok egy réteg háromrét tört piskótát, finoman lelöttyintem a kávéval, likőrrel, leöntöm annyi krémmel, ami befedi. Ha kis adagokban készül, már mehet is rá egy fújásnyi kakaópor, folpack és legalább 6 óra a hűtőben. Nagy adagban készítve addig kell rétegezni, amig tartanak az alapanyagok, a tetejére krém és kakaópor kerül. A cukor nem véletlenül maradt ki, nincs benne.

A bonyolultabb, és gazdagabb változat az Ezüstkanálból (a könyvet erősen ajánlom minden olasz konyha iránt érdeklődőnek, szikár, profi, alapos és érthető, a témában a legjobb a piacon)

  • 400 g mascarpone
  • 200 g savoiardi
  • 150 g porcukor
  • 200 g keserűcsokoládé
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 2 café ristretto
  • kakaópor

A fehérjét keményre verem. A sárgájákat fehérre verem a cukorral, elkeverem a mascarponéval, majd a felvert fehérjével. A rétegezés elvei megegyeznek a fent említettel, de minden rétegre kerül reszelt csokoládé is. A likőr kimarad.

Legügyetlenebbek se tudják eltolni, és a végeredményt mindig vallásos áhitat követi. Reggelire, kávé helyett a leghasznosabb, az esti fogyasztása tág pupillás forgolódáshoz vezethet, a zsír, a gyors szénhidrát és a koffein együtt nem az a kimondott Xanax.

Az alapelvet nyugodtan lehet variálni, és új desszerteket létrehozni. A savoiardi helyettesítése felszeletelt eperrel, hazájában is elfogadott, hivatalos megoldás, a legjobb csak felesben kiváltani gyümölccsel a tésztát. Készülhet kávé és likőr helyett kávélikőrrel, tojás helyett tojáslikőrrel, gyerekeknek kávé nélkül olvasztott csokoládéval, tonkababbal felturbózott kakaóval, likőr helyett aszúesszenciával, a jellegtelen mascarpone és a babapiskóta jó alap a játszadozáshoz.

A .hu-n közkívánatra: Hány fokon lehet ártalmatlanítani a galandférget?

Egészségügyi határértékek a hússütésben, hogy a végén kiderüljön, a sógor sonkája veszélyesebb, mint egy véres szték.

Készítettek már tiramisut?