Oda tetszik adni a fejét? Tessék. A pénztárnál már kicsit kényszeredetten mosolyogtam a méteres szurony végén lógó halfejjel. Szerencsétlen extracomunitaria*, biztos nincs pénze rendes ételre. Mire felmásztam a dombra, sejtettem, hülyeség volt.

  Lefőzöm róla a húst és lesz egy koponyánk. Miben főzöd le, a kotyogós kávéfőzőben? Vagy ebben a félliteres lábosban? Jó, akkor kirakom a kertbe, a hangyák majd lepucolják. És közben szagtalanítják is? Pici hangyák kicsi kezükben pici illatosító szprékkel félkézzel bontják a dögöt? Vagy mégis hogy? Nem tanyán élünk, tudom, hogy az kéne neked, de nem fog menni. Jólvan, kidobom, rohadjál meg.
  Azóta tíz év, kétezer kilométer, és már én se vagyok a régi.
  Szia Laci, fúúú, megvan a feje, elvihetem? De szép, kérek egy filét.
A kardhal az egyik legjobb tengeri hal. Vadlazac, tonhal, kardhal, ördöghal, a sorrend beállíthatatlan, állandóan változik. Az újabban a kukorica tűrésére szelektált, tenyésztett lazac csak ezek után jön.
  A kardhalat, fején a gyilkolásra fejlesztett célszerszámmal és agresszív természetével nehéz lesz elkerítve, tömegével tartani. Addig jó nekünk, fogyasztóknak. És addig jó a kardhalaknak. Vagy majd lecsípik a bébihalak kardját, ahogy leégetik a bocik szarvát, lecsípik a baromfi csőrét?
  A fentiek közül a kardhal a legenyhébb ízű, semmi vadállati beütés, csak feszes, száraz, elegáns hús. Carpacciónak, vagy sztéknek szoktam elkészíteni, de olasz szakácskönyvekben, főleg a szicilíai fejezeteben találhatnak ezer megoldást a kardhalra.

Vitorláshalak-Kardoshalak

Xiphidiiae -Kardoshal-félék - ide tartozik a kardhal (pl.pesce spada)

Istiophoridae - Vitorláshal-félék, ez a marlin, youtube-videók és az Öreg halász és a tenger sztárja

  A sztékhez fejenként egy darab, 3-4 centis szeletet vásárolok, vajat forrósítok egy serpenyőben, és oldalanként egy-két percig sütöm. Nem kell átsülnie, pont mint a tonhalnak. Só-bors, citromlé, frissen vágott petrezselyem. Fontos, hogy ne vásároljanak bevérzett szeletet, az biztosan nem friss.
  A carpaccio se sokban különbözik. A szeletből igyekszem minél nagyobb és vékonyabb lapokat vágni, egy tányérra teregetem. Bőven meglocsolom frissen facsart citromlével, fél órát állni hagyom. Sózom, borsozom, kevés olívaolajat öntök rá, és frissen vágott petrezselyemmel tálalom.
  Szép teste és harci kedve egészen az autóiparig vitte, az AMC Marlin volt a nagy válasz a Plymouth Barracudára. Pont mint a tengerben, ahol a kardhal vadászik a barrakudára. Az aszfalton nem így történt. A garázsba inkább egy Barracuda kéne. Akár ez a szürke, tudom is hol áll.

 Barracuda vagy Marlin?

* olasz, szó szerint közösségen kívüli, EU-n kivüli országban élő, onnan érkezett