Ha nem is a tejivók helyén, de újra előkerültek a reggelizőhelyek Budapesten. Ezek korábban nyitó, reggelit is kínáló kávézók, de van közöttük több, kimondottan célszerszám is, és egy étterem. Sőt, az étterem visz mindent.

Oktogon: Bock Bisztró, reggeli: 8:00-11:00 hétvégén nincs reggeli

A Bockban a reggeli pont olyan, mint az ebéd, vagy a vacsora, vagy bármi, amibe a séf, Bíró Lajos belenyúl. Szórakoztató, parádés.

A Gazdag gazda reggelije (a képen) egy tányéron összefogja a lényeget, azért mert valami jó minőségű és finom, nem kell kevésnek lennie, és ez a felfogás egy reggeli esetében megtámadhatatlan. A rántottában vargánya, véres hurka, tetején bő ujjnyi libamáj, valami édeset, nem köszönjük, nem kérünk.

A súlyos rántottán kívül, még félttucatnyi tojásétel kapható, és itt a távol-keleti útján a reggeli levesekbe és gőzgombócokba szédülő választhat rament, a nosztalgiázó ehet egy sohasem tapasztalt kaszinótojást franciasalátával, sőt, melegszendvicsek, kolbász és két édes fogás is található a kétoldalas reggeli étlapon.

A tea, az eddigi gátlástalan dőzshöz igazodva lehet pálinkás, vagy fehérboros, a kávé és a narancslé is az étterem Bib Gourmand minősítésének megfelelő minőségben érkeznek.

Egy elnyúló, mélázó, az ebédet is kiváltó reggeliebédre a legjobb hely, de a nyugodt, kellemes környezet miatt üzleti reggelire, és a nem túl jellemző, hétköznap reggeli randevú lebonyolítására is vonzó helyszín, a szálloda a szomszédban van, ha értik, hogy gondolom.

VII., Erzsébet krt. 43-49., 321-0340 reggeli: H-P 8-11 www.bockbisztro.hu

más, kiemelkedő reggelizőhelyek:

Ötker közepe, Nádor u.: Dzsem, nyitás: 7:00, hétvégén zárva

A korai nyitással, és a szlogennel; Reggelitől-Uzsonnáig világosan behatárolják a hely funkcióját, reggelizőhely a belvárosban. A berendezés nagyon egyszerű, a kiszolgálás viszont bőven kárpótol a puritánságért. A helyben sütött pékárut komolyan gondolják, tucatnyi-féle croissant és péksütemény sorakozik a falra szerelt kosarakban. Nehéz jó croissant készíteni, nagy kincs az a pékség, amelyik képes rá. A Dzsem tökéletes croissantjához vajat és dzsemet is lehet kapni, de a marcipánnal töltött mandulás modellel fölösleges extra feltétekbe bonyolódni, ez egyszál magában kora délutánig biztosítja az energiaellátást.

Aki a sóst kívánja, bagelbe töltött mozzarellás, sonkás szendvicsek közül válogathat, a kenyér saját sütés, benne minden salátalevél ragyogó zöld, friss.

A bejáratnál egy hűtőpultban Cserpes márkájú tejtermékek, joghurtok állnak. Cserpesék gyümölcsös joghurtjai nem csak finomak, de a műanyagpohár aljára rétegezett gyümölcspép és arra adagolt joghurt retróhangulata még jobbá teszi, lehet vitatkozni és pártokba tömörülni, ki keveri össze a két alkotóelemet és ki hagyja meg a végére az édes málnát, epret, vagy szedret. A kávé is finom, és az elengedhetetlen reggeli narancslé kétféle, dobozos, és frissen facsart változatban kapható.

A szendvicsek és péksütemények mellett krémes és könnyű süteményeket tartanak, ezek nem saját gyártásúak, de ebéd után, az uzsonna szakaszba érve jól jönnek egy kávé mellé. A Dzsem megnyitásával eggyel tovább bővült a szuper belvárosi reggelizőhelyek száma, de ennél kedvesebb kiszolgálást és finomabb croissant nehéz találni.

V., Nádor utca 14., (bejárat a Vigyázó Ferenc utca felől) (312-4000) H-SZ 7-16:30 Dzsem Facebook

Másik belvárosi, de olaszos: Itália Nyamnyam, nyitás:7:00

A viccesnek szánt, de inkább fülsértő név mögött egy olasz delikátüzlet, és kávézóra emlékeztető bár található. A Nyam Nyam mégis inkább egy kávézó, mert ilyen minőségű feketét nehéz Budapesten találni, ezért érdemes ellátogatni ide. A falon körben keskeny pult, előtte magas székek. Asztal és a hozzá tartozó székek nincsenek, ez nem egy beszélgetős, tárgyalós hely, hanem egy gyors piadina, még gyorsabb koffeinadag, esetleg egy Lemon Soda besöprésére alkalmas megálló, egy finom talponálló.

Olaszországban nem is szokás hosszan elidőzni egy espresso felett, becsapják, mint mi a felest, de annak a kávénak tökéletesnek, krémesnek, habosnak és csöppnyinek kell lennie. Itt, a hihetetlenül vastagfalú csészékben felszolgált, padovai Diemme kávé pont ilyen. Az olasz konfekciók közül magasan kiemelkedő Diemmét itthon sajnos kevés helyen lehet kóstolni, itt a Nyam Nyamban, és az Uránia mozi kávézójában. A kávé mellett az olasz tacót, a piadinát érdemes kiemelni a választékból. A vékony lepénybe paradicsomot, mozzarellát, rukolát, szalámit, szárított sonkát, vagy tonhalat töltenek, félbehajtják, rápirítanak és máris fogyasztható. Gyors, könnyű ebéd, a Nyam Nyamban jó minőségű hozzávalókból elkészítve.

A piadinák mellett van itt Grana Padano parmezán kimérve, a hűtőben állnak az émelyítően édes, dobozos Lemon Soda kólahelyettesítők, és néhanapján tartanak az ikonikus, a medvecukor és a grapefruit íze között egyensúlyozó Chinó szénsavas üdítőitalból. Fanyar, keserédes lónyál, de abból a legjobb, egyenesen a csak Máltán és Olaszországban termő, chinotto nevű citrusféle gyümölcséből. Ezt a fekete szörpöt mindenkinek érdemes megkóstolni, a találkozásból vagy hatalmas szerelem, vagy prüszkölő gyűlölet lesz, de biztosan emlékezetes pillanat marad, pont mint a Kofola, de ez annál sokkal jobb. 

V., Nagysándor József u. 1., H-P 07-18, SZ: 8-12. Nyamnyam Facebook

I. ker. Batthányinál: Coyote, nyitás: 8:00

A Coyote egy itthon még új műfajt, a kávézóval kombinált delikátüzletet szeretné meghonosítani, a lényeg viszont a reggeli. A sarokba épített fotelek kényelmesebbek az ablakok mellett sorakozó magas, bárszékekkel körülvett asztaloknál, de a lényeg, egyiken sincs hamutartó, a Coyote füstmentes kávézó, aki rá akar gyújtani, nyáron helyet foglalhat a teraszon.

A reggelizést saját pékségben, helyben sütött választékkal támogatják. A sütemények nem riasztják el a turistákat sem, a nemzetközi színtéren véleményes túrós édességeink helyett az angolszász stílust követik, répatorta, brownie, sajttorta és társaik sorakoznak a pultban. A brownie kifogástalan, nyoma sincs a kávézók nagy részére jellemző téglaállagnak, belül puha, tömény, a sajttorta friss. A könnyebb reggelire vágyók, ehetnek egy szendvicset, vagy ihatnak egy smoothie-t.

Aki már reggel bírja a fagylaltot, kérhet Haagen-Dazst. A frissen pörkölt Arabica szemekből főzött kávé kifogástalan, babkávét kimérve is árusítanak. A Coyote egy szélsőségektől mentes, kellemes reggelizőhely, jó minőségű, megbízható termékekkel, és ami a legjobb benne; dohányfüst nélkül.

I., Markovits Iván u. 4., 202-0691, H-P 8-20, SZ 9-15, V zárva www.coyotecoffee.hu

A hegyvidéken: Villa Bagatelle, nyitás: 8:00

Az ötcsillagos szállodák mellett a Villa Bagatelle a legpuccosabb reggelizőhely Budapesten. Egy mesekastély a budai hegyvidék lábánál, ami saját pékséggel, kávéházzal és lakberendezési üzlettel várja vendégeit. Hiánypótló létesítmény Budán, a környék tehetős közönségének.

Fő büszkeségük a Brót, az épület földszintjén található pékség, ahol adalékanyagoktól mentes, kovásszal készült kenyereket és péksüteméyeket készítenek nagy gonddal és odafigyeléssel. A pékség önállóan, a kávézótól függetlenül működik, de természetesen egy emelettel feljebb is választhatunk a péksütemények közül, vagy akár Mihályi László (Váci Desszertszalon) süteményeiből. A kávézó - egyben cukrászda és délben bisztró-, hangulata olyan, mintha egy babaházba ülnénk be reggelizni, és a csillárokat az Alíz Csodaországban legfrissebb filmváltozatából kölcsönözték volna, itt ihatjuk meg reggeli kávénkat (Daniel Moser), teánkat vagy Steamer néven futó ízesített gőzölt tejet.

Választhatunk mellé többféle péksüteményt, szalonnás tojást, vagy tükörtojást. A helyben készült péksütemények minősége magasan az itthoni átlag felett, bár a tökéleteshez még egy kis csiszolás hiányzik.

Tökéletes reggelizőhely azoknak, akik szeretnek különleges környezetben, hosszan üldögélni a reggelijük felett. A hely képes egyszerre befogadni a budai pénzes közönséget és az épp arra járó, nem feltétlenül SUV-val érkező, gyerekes családokat is. Nagy terasza külön élmény lesz tavasszal és nyáron, már ősszel a nyitáskor is sokanfoglaltak helyet kint, a villához színben passzoló, lila takarókba burkolózva.

XII., Németvölgyi út 17., 213-4190, pékség: 7-12, kávézó: 8-12 www.villa-bagatelle.hu

XIII. ker.: Sarki Fűszeres, nyitás: 8:00

Amikor először jártam itt, csak arra tudtam gondolni, ide akarok költözni, minden reggel átmegyek a szigetre futni a kutyával, és utána itt fogok reggelizni. Ez az érzés azóta csak tovább erősödött bennem.

A Sarki Fűszeres gyönyörű portálja mögött egy nagyon kicsi, jó ízléssel berendezett delikátüzlet található. Tényleg kicsi, de ezt kedvességgel igyekeznek tágítani, és az üzlet előtt lévő üres placcot is igyekeznek még télen is komfortossá tenni. A pultban francia sajtok, rozsdamentes keretű üvegek mögött sonkák, és szalámik, egy falon borok, jobbra teák, ott lekvárok, a pult tetején croissant, sima, lekváros és kakaós.

A kávé Vergano, és a pultban található alapanyagokból frissen készített szendvicset, salátát, tálat kap, aki a sósat kívánja. A sajt és a szalámitálakhoz bort is töltenek, ha valaki már reggel kívánja, de aki nem, ihat házi szörpöt, friss narancslét, vagy szezonban mustot. Nem bonyolult a mondanivalójuk, de ami van, jó minőségű, éles szemmel és szívvel összeállított.

Minden sarokra kéne egy.

XII., Pozsonyi út 53-55., 238 0600, H-P 8-20 SZ 8-15 www.sarkifuszeres.hu

A portálon egy veszedelmes, tiltott fűszer, az illatos tonkabab, ami pont annyira mérgező, mint minden élelmiszer. Sok ebből is megárt.

Reggeliznek?