Ma reggel anyáméknál kismalacokkal játszottam a disznóólban. Szaros lett a selyemszoknyám, még most is ólszaggal van tele az orrom, de megérte.

Mindig a malacot tartottam a legaranyosabb jószágnak. Borzasztó okos, barátságos, kíváncsi és szuper hangokat tud kiadni.

Bementem a kis alomhoz, utánam a kecskék, csak öcsém kis hülye labradorja maradt kívül, biztos félti a drapp szőrét. Mivel boldog, kézhez szoktatott sertésekről van szó, a koca rám se hederített, sőt, a félhomályban kényszerűan alkalmazott vaku se érdekelte.

Az eszköz csak a kecskéket izgatta, meg akarták enni a hirtelen felvillanó fényt, mert a kecske mindig, mindent meg akar enni. A duroc ×ka-hyb márkájú malacok változóan reagáltak az idegenre, kis vörössel tudtam csak rendesen összebarátkozni, egyből odajött, majd pár perces gumicsizmaellenőrzés és szoknyarágás után hagyta magát összevakargatni, kedélyesen röfögött alá. Gyorsan elneveztem Vörös Csillagnak. Akkor már csatlakozott az alom legkisebbje is, egy fehér. Vörös Csillag kijár az ólból, kutyaalomból az ilyen kis vagányokat szokták gyorsan lefoglalni. Közben a többi malac a kecskékkel ellenőriztette a leheletét, a bakkecske pedig a kakis malacokat is lenyomta szagban.

Mentünk volna, de Vörös Csillag felderítőt nem sikerült a kétoldali menekülési útvonal elállása módszerrel visszaterelni az egységhez. Erőszakot kellett alkalmaznunk, ami hiába jelentett sima kézbevételt, a válaszreakció iszonyatos üvöltés lett. A hívásra három mázsás anyu azonnal, meglepő sebességgel bemozdulva és a malacvisításon átütő horkantással reagált, de szerencsére egy nemmmééésszel le lehetett szerelni.

A nemmész a kedvenc istállókifejezésem. Mély hangon, nyújtott é-vel, nagytestű állatok (kuvasz. komondor, kaukázusi is) arrébb hajtására, elküldésére kell használni, az állat felé lépve, esetleg célirányosan mozgatott végtagokkal -láb- (nagy kutyák esetében kizárólag nyilvánvalóan alsóbbrendű viszonyban álló egyeddel szemben) lehet a hangingert nyomatékosítani. Nemzetiségtől független, az olasz lovak is pontosan tudták értelmezni.

Kifelé megvakartam a 350 kilós kandisznót is, vaddisznóra emlékeztető agyaraival elég meggyőző jelenség, de a hozzáállása egy berni pásztoré.

A gumicsizma mellesleg igen jól megy a hernyóselyemhez.