Hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben a földalatti gombák gyűjtését szabályozó miniszteri rendelet. Egy porta egy malac, meg a legújabb mellényúlás.

A vidékfejlesztési miniszter 24/2012. (III. 19.) VM rendelete a földalatti gombák gyûjtésérõl, egész rendelet a linken. Magyar Közlöny 31.szám.

Most csak az első benyomásaimat tudom leírni, több dolog még tisztázásra vár. Például, hogy ez az új (?) szervezet, a NÉBIH, pontosan hogyan, mikor is szervez "trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegû képzést".

A szarvasgomba szezonig csak három hónap van hátra.

Addig minden papírt be kell szereznie annak a pár száz embernek, aki részben, vagy egészben ebből él. Ami biztos, hogy a világ legbürokratikusabb szarvasgomba rendelete született meg Magyarorszagon, hiszen mostantól kétféle vizsga, egy gyűjtési napló és egy engedély papírjait kell annak magánál hordania, aki szarvasgombászni indul, plusz van egy napi bejelentési kötelezettség is a helyi vadászok felé. Mondjuk az igaz, hogy egyszerüen be is tilthatták volna, amint az pl Szlovéniában történt, szóval ne panaszkodjunk.

Más büszkeségre is van okunk, hiszen hazánk az első hely az univerzumban, ahol a " triflavadász" kutyának le kell vizsgáznia. Az utóbbi tíz évben a semmiből kis ágazattá kinövő szarvasgombászás valóban szabályozásra szorul, hiszen a tapasztalatok szerint nem lehet az emberekre bízni, hogy mikor, hol, mennyit és főleg hogyan gombásszanak.

Sajnos a legjobb szarvasgomba termőhelyeket ellepték az erdőt egyszerűen felforgató kapás/gereblyés brigádok. Ezek egyébként eddig is megsértették a vonatkozó természetvédelmi és erdőgazdálkodási szabályokat, de hatékony és megfelelő kapacitással rendelkező ellenörző hatóság nélkül nem lehetett csökkenteni a tevékenységük.

Nekem ez a fő bajom a most megszületett rendelettel is.

Azokat bünteti, akik eddig is a szabályokat betartva gombásztak, jelentősen megnövelve az adminisztrációs terheiket, (vizsgadíjak, gyűjtési napló stb.) de azok, akik eddig is a gondot okozták és ezután is tesznek a szabályokra nem kell tartsanak a növekvő ellenörzéstől. A rendőrök aligha fognak napi rendszerességel erdei razziákat tartani, az erdészek még a falopàssal is nehezen küzdenek meg, nincsenek kapacitásaik a szarvasgombaszati szabályok betartatására. Ez a baj.

A költségekről konkrétan: 2009 óta kell a gyűjtéshez a tulajdonos vagy a gazdálkodó írásos engedélye. Azokban az állami erdészetekben, ahol van szarvasgomba, szezonra szólóan ez 60-100 ezer forint között volt tavaly, eltérő gyakorlattal arra vonatkozóan, hogy mekkora területre szól az engedély. Ha valaki ebből akar megélni több helyen kell engedélyt váltania. A most szükségessé váló vizsgák kb. 30-50 ezer forintba fognak kerülni szerintem, persze attól is függ, kinek hány kutyája van. Szóval valahol 100 és 200 ezer forint körül kell befektetni, hogy elindulhasson gombászni az ember, nem nézve most az egyébb (kutya, autó) költségeket.

Kevés embert érìntő, de komoly elvi gond a nem értékes földalatti gombák gyűjtésének külön engedélyhez kötése. Ezek nem védett, többnyire gyakori de mondhatni haszontalan gombák, melyeknek gyűjtése semmilyen kárt nem okoz (a hazánkban előforduló kb 120-féle földalatti gombából 6 védett és 11 másik gyújthető kereskedelmi céllal, lásd a rendelet mellékletét). Aki ilyeneket akar gyűjteni, annak a korábban említett négy papír mellé meg egy ötödiket is be kell szereznie.

Aki erdőjáró, tudja, hogy vannak olyan amatőr gombászok, akik nem pénzért gombásznak. Nem általlanak hobbiból, amatőr tudományos érdeklődésből vagy csak időtöltés gyanánt kimenni az erdőbe és pár darab gombát szedni a különböző fajokból. (A Malackaraj szinte teljes egészében ilyen garázda elemkből áll- a szerk.)

Na mostantól ilyen nem lesz, vagy csak nagyon sok pénzért. A rendelet csak olyan triflavadászokat képzel el, kik ebből élnek. Gyakorlatilag megszűnteti azt a gyakorlatot, ami egyébként a tudomànyt is rengeteget segítette eddig, hogy hobbigombászok mindenféle nem értékes földalatti gombát gyüjtve herbáriumokat hozzanak létre, vagy segítsenek bővítésükben. Pedig a herbáriumi anyagok 90 százaléka eddig igy került begyüjtêsre. Kár. A rendelet szintén nem foglalkozik azzal a létező gyakorlattal, amikor gazdasági társaságok bérelnek kisebb nagyobb erdőterületeket és ott gazdálkodnak a szarvasgombával. Ezért is kár.

A jó hír: hogy, aki nem erdőnek minősülő szarvasgomba ültetvényt hoz létre, arra szerintem nem vonatkozik ez az erdőtörvény keretében megszületett jogszabály!

Összefoglalva: a hivatásos gombászokat most leginkább az foglalkoztatja, hogyan tudják majd az összes papirt időben megszerezni a rendelkezésre álló rövid időben, úgy hogy még  űrlapok, nyomtatványok sem léteznek. Valamint, hogy a most létrejött képzési monopolium a valóságban milyen lesz. Sokan el fognak gondolkozni, hogy megéri-e ez az egész pocedúra és költség, hiszen egyre nehezebb gombát szedni, mert a illegális kapás brigádok csak kapálnak tovább rendületlen. 

Bagi István

A szerző szarvasgombász, gombaszakértő, kutyakiképző, a szarvasgomba.hu üzemeltetője.