Virslit és párizsit nem lehet botmixerrel gyártani. Nutellát se. Az olasz csokis mogyorókrémet utánzataival és egy otthon gyúrt termékkel közösen próbáltuk ki.

Mobiltelefonos képek, kocsma.

Február 5 a nutella napja, ezért ragadtattuk magunkat idáig. Kerestünk egy olasz helyszínt, ami a Gian Mario kávézó lett, és bónuszként érkezett az olasz tesztelő, Mario. Az este Branca Mentázásba fulladt, végül a sok cukortól összeragadt szájjal kerestünk egy életmentő giroszost. Én a felüljárónál feladtam, többiek még rámentek a Szerájra, vagy rosszul emlékszem, de azóta nem kívánom az édeset.

A vajazó liberális és vajtól felszabadító konzervatív front percek alatt felállt az asztal két végén. Szerintem nutellát vajjal, de erről fölösleges vitatkozni, a nutella nem az a kifinomult termék aminek lennének ideális, vagy elfogadható felhasználási módszerei. Olaszországban ettem túróba (ricottába) keverve, talán úgy van a legtöbb értelme.

A nutella egy 13% mogyorótartalmú csokikrém, cukorral fűszerezve és növényi olajjal, az amerikai kontinensen pálmaolajjal síkosítva, meg a szokásos adalékanyagok. A recept titkos, de a piacon vannak még hasonló kvalitásokkal rendelkező befőttesüvegek. Sőt, vödrök. A választék széles, a pralinuttát és a CBA sajátmárkás mogyorókrémét sikerült beszerezni.

A pralinuttában egy százaléknál is kevesebb mogyoró van, ennyi lehet minden olyan édesipari termékben, aminek a hátulján aprócska fonttal szedve olvasható: nyomokban mogyorót tartalmaz. Allergiások, így jártatok. Lemaradtok egy belga minőségről, vagy mi van ráírva. Mikor már kiröhögtük magunkat a mogyorótartalmán, a belgaságra koncentrálva téptük fel a kupakot. Belga csoki helyett Misimókusos mártott szeletet kentünk a kenyérre. Katalin bonbon a kávé és kardvirág mellet, Gizikének a tanácsra, mert a férje elintézte, hogy Editke soron kívül bejuthasson Lenkei professzorhoz. Meglepően közönséges, de a szockóban töltött gyerekkorunk miatt ismerős nugátíz. Egy falat után visszacsukjuk, be a szatyorba, haladjunk.

A CBA kakaós mogyorókrém ruszlis vödörben van. Te is érzed amit én? Mit, a diszperzitet? Igen. Furcsa, öblítést kívánó mellékíz, mintha avas lenne, de nincs ebben semmi, ami beavasodhatna. Tartósítószer, vagy aroma lóg ki a krémből, elér a Deák térig. Öblítőszer kell, hamar, ittál már mirtót? És Fernet Brancát?

Kibontjuk a nutellát, az anyag félig megzabálva tapad az üveg falára. Így sikerült megvásárolni a közeli boltban. A maradék krém felületén egy bűzös nyelv ízlelőbimbóinak a nyomait látom, undorodva félretesszük és kikérjük az első kör Branca Mentát. Akadt még egy üveggel, így megállapíthattuk, a jelenlévő, bolti mogyorókrémek között az ős verhetetlen.

Végül jöjjön a tejből, mogyoróból és cukorból készült házi nutella. Csokikrém ízű. Az 50% mogyoró sehol. Aroma nélkül, kiváló csokoládéból elkészítve esélytelen az ipari termékekkel szemben. Így készült, de ne várják a nutella erős mogyoróízét.

  • 50g hámozott, pirított törökmogyoró
  • 50 g jó minőségű kakaópor, vagy étcsokoládé
  • 3,5 dl zsíros tej
  • 60 g cukor
  • elvileg kell bele 1 g szójalecitin (szétválik nélküle, de az enyémmel ez nem történt meg)

szójalecitin: emulgeálószer, elősegíti az egymásban nem oldódó anyagok, például a víz és az olaj keveredését.

A mogyorót ledarálom, vagy egy darálóban szétcsapatom egy kevés cukorral. Lisztfinomságú végeredményre van szükség. Ezt alaposan elkeverem a többi hozzávalóval és 0,5 dl tejjel, állítólag itt kell a lecitin, de nem volt rá igényem. A maradék tejet felmelegítem és fokozatosan hozzáadom a krémet, majd alacsony lángon fél óra alatt krémmé sűrítem. Palacsintatölteléknek vállalható és nem áll el pár napnál tovább.

Mire jó a nutella?