Volt már mudijuk? Nem? Olvasgassanak egy kicsit róla Lacibácsinál. A mudi egy pszichopata, a pusztán, birkák közt boldog, mit neki szűkszavú pásztor, bödös birkák, szügyig érő hó, kenyérhéj ebédre, ott mutat. Budán, lakásban, értelmiségi falkában, melegben, szeretetben hirtelen túl sok lesz. Magyar pásztorkutya, török átok.

Ilyen a kaffir lime levele is, ami túl illatos, az bizony bűzlik.

Ha mudival még nem volt dolguk, levendulával talán igen. Levendulás süteménnyel. Ha csak egyetlen virággal több kerül a krémbe, kész a wunderbaum, ami nem wunderbar. Vigyázni kell vele.

A kaffir lime is csak egy citrom, de zöld és csupa göcsört a felülete. Ennek a levele ez a veszedelmes fűszer. Íze a citromhéjas frissesség és az émelyítően spicces állapotban befutó taxik illatosítóbűze között található, valahol félúton. A felhasználónak csak arra kell törekednie, ha csak egy árnyalattal is, de az a fél út mindig közelebb legyen a friss, zöld citromhoz.

A levél jól tűri a fagyasztást, kevés is elég belőle, és olcsó. Delikátüzletekben kapható.

A kaffir lime nagyon közel áll a citromhéjhoz, ezért a rengeteg, citromhéjas süteményünkbe - zserbó, bejgli, minden ami mákos, diós, túrós - belepróbálható, túróval különösen jól párosítható. Amikor megfogják ezeket a fényes, kemény leveleket, egyetlen dologra gondoljanak, a kaffir lime nem játék.

A thai konyha fontos alapanyaga, jól illik a gyömbérhez, csilihez, tenger gyümölcsihez, csirkéhez, korianderhez, thai bazsalikomhoz, fokhagymához, petrezselyemhez, mindenhez, amihez a citrom. A thai levesekről bővebben értekezünk a napokban, azok a legjobb fogyókúrás téli ételek, átmelegít, ízletes, de nem hízlal.

Minden idők kedvenc citrusos receptje a Segal Viktor-féle ragacsos rizs, ami eredetileg reszelt zöldcitromhéjjal készül, ezt cseréltem le a levélre. Tökéletes reggeli, egyszerű, már-már lenézném, aztán menthetetlenül kell kanalazni befelé. Rizst kétszer annyi hideg vízben beáztatok egy órára, kétszer annyi kókusztejben puhára főzöm, és itt a zöldcitromhéj helyett finomra vágott kaffir lime levelet keverek bele, behűtöm. Szépen összeragad, szeletelhető lesz. Gyümölccsel, nektarinnal, mangóval, ma reggel Dóra tömény sárgabaracklekvárjával tálalom. Ne becsüljék alul, ha jók az alapanyagok, sokkoló a végeredmény.

Aki több illatosítót is tart az autójában, készítsen kaffir lime habot.

  • 2 dl sűrű tejszín
  • 10 dlg cukor
  • 3 db kaffir lime levél
  • fél zöldcitrom reszelt héja
  • 2 dl zsíros, sűrű joghurt
  • egy teáskanál zselatin, kevés víz

A leveleket és a reszelt citromhéjat összeforralom a tejszín harmadával, cukorral és egy csipet sóval, leveszem a tűzről és hagyom fél órát állni, kidobom a leveleket. Feloldom a zselatint egy kevés vízben, elkeverem a citromlével, és hozzáadom a tejszínes keveréket, fél órát hűtöm. Felverem a maradék tejszínt és eldolgozom a behűtött krémmel, egy éjszakát hűtöm.

A mudinál pedig tudok mondani még durvábbat: terrier.

A portálon ma belezünk, garnélát.

Nem járja, hogy bármikor lebontunk egy disznót, de egy garnéla zavarba hoz.

 

 

Van illatosító az autójukban?