Azért küldtek ide a barátaim, azt mondták, az a zellersaláta jó. De én nem szeretem a zellert. Összenéztünk Eszterrel, még egy zellerellenes férfi, ahogy a Hegy megy bulin szinte mind az volt. A rillette elfogyott, a zellersalátánál csak a céklasalátából maradt több. És az életemben is csak ilyen pasik fordultak meg. Mindent megettek, csak a zellergumót nem.

Kedvenc salátám a tabule. A kevés, hazánkban is tél-kompatibilis saláták egyike, a recept jó paradicsom nélkül is. De sok, rengeteg petrezselyem kell bele, és ez már elvágja otthon, így redukálódik a tabule magányos programmá, mert a petrezselyem, az már majdnem zeller. A magyar férfiakat részben megértem, a levesből kilógó, sokszor fás, csípős és keserű zeller emléke örökre kitörölhet egy zöldséget. De hogy egy mexikóinak, aki a szárzellert bezzeg lelkesen megeszi, neki mi baja van?

Pedig a csúf zellergumó az egyik legjobb barátunk lehetne a nagy zabálások idején. Máj és vesetisztító, vízhajtó, serkenti az emésztést, így segíthetne túlélni a sok zsírral, hússal és alkohollal terhelt napokat. Csak ahhoz meg kellene enni.

Már minden zelleres trükkön átestem, hiába van rengeteg olcsó és egyszerű recept, most télen is könnyedén elérhető hozzávalókból, ez a fejezet csak annak szól, aki szereti.

  • zellersaláta Horasznak - A lereszelt, vagy felaprított zellert elkeverem annyi mazsolával és dióval, amennyivel kedvem tartja. Lehet közé vágni almát is. Klasszikus ecetes salátaöntetet (10%os ecet, só, cukor, és annyi vízzel öntöm fel, hogy kellemesen édes-savanyú legyen) készítek, annyit öntök rá, hogy ellepje és legalább két napig hűvös helyen érlelem.
  • zellersaláta kezdő zellereseknek - A lereszelt, vagy felaprított zellert meglocsolom frissen facsart citromlével és lesózom. Így pihentetem fél órát, majd majonézzel, mustárral, kapribogyóval és tejföllel tatárt készítek és beleforgatom.
  • Hegy Megy Szendvics - Már csak erre a pár kenyérre való rillette van, a kacsa már régen elfogyott, a töpörtyűkrémet azok ették meg, akik finnyáztak a rillette-re, jáj. Amerikai néni arca milyen volt, mikor megkérdezte hogyan készül a rillette, láttad? A Csite hozott vajat, vedd elő. Vajas kenyér? Höhö, ezen a törköly és szőlőpálinkák után már csak röhögni tudtunk, és nekiálltam terméket fejleszteni. Te, zellersaláta van még? Úgy tíz kiló. 1:1 arányban elkevertem az ecetes léből kifacsart zellert a vajjal, vastagon kenyérre kentem és hajszálvékonyra szelt, finom parasztsonkát fektettem rá.
  • zellerkrémleves - kevés vajon fél fej finomra vágott hagymát párolok, rádobok egy lereszelt zellergumót, egy lereszelt birsalmát, és egy krumplit, az egészet átpirítom. Felöntöm húslevessel, sózom, borsozom, és addig, úgy negyed órát főzöm, amíg átpuhulnak. Az egészet összeturmixolom.
  • sült zeller - A gumóval pont úgy járok el, mintha sült krumplit készítenék, csak ez jobb lesz
  • rántott zeller - Miért ne lehetne ezt is kirántani? 
  • krumplipüré zellerrel és gesztenyével -  0,5:1:2 arányban veszem a megpucolt gesztenyét, zellergumót és a krumplit, a gesztenyével megegyező méretű kockákra vágom, és éppen annyi húslevessel, vagy vízzel felöntöm, hogy ellepje. Megfőzöm (15-20 perc), leszűröm. Elturmixolom és vajjal, tejszínnel lazítom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. A gesztenye helyett dióval is el lehet készíteni, de akkor a diót meg kell szabadítani vékony, barna hártyájától, különben keserű lesz.
  • lencsével - A főtt és kis kockákra vágott zellert elkeverem a főtt lencsével, balzsamecettel, olívaolajjal kikevert márványsajttal, friss, apróra vágott rozmaringgal és őrölt szerecsendióval ízesítem.

A zeller afrodiziákum is. Szólok, hátha így már több igény lesz rá.

Szeretik a zellergumót?