A debreceni lehetne a legmenőbb kolbászunk. De megint csak a trükközés.

  A debreceniben nem a rövid (10-12 centis hossz) páros fazon a kaland, hanem a késsel aprított, ezért nagyobb méretű hús és szalonnadarabok, ez adja azt a szeretnivaló szuperkolbász karaktert. A debreceni fűszerezése is jellegzetes, határozottan köményesnek kellene lennie, nem böfögtető fokhagymásnak, és minden esetben füstölt.
  A darált töltelékes kolbászokkal ellentétben, a késsel apróra vágott töltelékkel készült termékek látványosan több ízt produkálnak, az épen maradt sejtek miatt sokkal szaftosabbak, jó cuccos lesz így a végeredmény. Ezekből tud csak messzire spriccelni a zsír, ezekben lehet a fogak között elpattintani a szalonnadarabokat és rendesen beleharapni, rágni, amit a duci debreceni vastagsága is támogat. A pép csecsemőknek való, nem véletlenül szeretik a gyerekek a párizsit olyan nagyon.
  A debreceni közel száz éves kolbász, valóban Debrecenből származik. Kolozsvár után Debrecenben, 1820-ban alakultak az első hentes céhek, a városban hamar jelentős húsipar alakult ki.
  De ma már ezt is óvatosan kell vásárolni, mert a jóságot adó hús és szalonnadarabok nem kötelező tartozékai a debreceninek. Csak a csemege debreceninek. Az agyamra megy már ez, a füstölt nem füstölt, hanem a hagyományosan füstölt a füstölt. A pácolt nem pácolt, a hagyományosan pácolt a pácolt. A debreceni nem debreceni, a csemege debreceni a debreceni.A debreceni lényege kiemelve lent. Pardon, csemege debreceni, aminek a fele így is lehet darált húspép. Nehéz ma egy jó, késsel aprított debrecenit kifogni.

4.2.1. CSEMEGE DEBRECENI Azonosító szám: MÉ 2-13/04/2-1 A termék leírása Olyan húskészítmény, amely 22-32 mm átmérőjű sertésvékonybélbe vagy emészthető műbélbe töltve, legfeljebb 15 cm hosszúságúra pározva készül, alapanyaga marhahúsból (A.2.) és/vagy sertéshúsból (A.4.) esetleg sertés- és marhavágás melléktermékeiből (A.8.3.) készült húspép, valamint 6-8 mm szemcseméretűre aprított marha- és/vagy sertéshús, gyártási szalonna alapanyag (A.7.2.), továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok az A.9. és A.10. pontoknak megfelelően. A pép a metszéslap 50%-át töltheti ki. Fő jellegkialakító anyagai a só mellett a bors, a fokhagyma, a köménymag, a paprika és az egyéb technológiailag indokolt adalékok. Tartósítását forró füstöléssel és főzéssel végzik.

  Ma reggel Hutvangel és Borda debreceniket teszteltem, és a Borda-féle egészen ráközelített a köményes zsírspriccelés élményére, de ez is lehetne sokkal karakteresebb, szaftosabb. Mellé édeskés és csípésmentes béna mustár illik.

Hol lehet jó, szaftos debrecenit kapni?