Akad egy egész pecsenyekacsa, mi legyen a sorsa? Legyen a húsa jó száraz, a bőre meg jó nyúlós? Pont azt nem kéne, és ezt elkerülni nem is olyan nehéz. Sőt, gyerekjáték.

 

Vannak ezek az útba akadós húsok, elmegyek pacalt enni a sarki henteshez, erre van egy pecsenyekacsája a libaszárnytövek között. Egy igen szép, kicsi pecsenyekacsája. Ráadásul olcsón, de majd otthagyom. Nem, nem hagyom.

Innen indultunk. Jó, előételnek volt egy kis sült kolbász is, baj?

Az egyben sült kacsa, mint egy steak, csupa ökölszabály és törvény. De ez jó, így könnyebb! 

  • a pecsenyekacsa kicsi, másfél kilós, a nagyok nem sülnek át, mielőtt a bőrük megégne, túl zsírosak, nem férnek el a sütőben
  • lehet fagyasztott, csináltam már abból, ugyanolyan jó lett
  • nem kell dörzsölgetni, pácolni, piszkálni, legfeljebb besózni, vagy a hasába rakni kakukkfüvet, fokhagymát, hogy az illata átjárja
  • rácson kell sütni, mint a képen is látható
  • a sütő előmelegített, a lehető legmelegebb, nálam ez 250 fok
  • a kacsa a rácsra kerül, most véletlenül a mellére, de nagy jelentősége ennek nincs, alá megy egy zsírfogó edény (ésszerű kinevezni ennek egy krumplival teli tepsit) és be a sütőbe
  • a sütési idő másfél-két óra, másfél óra múlva kiskéssel benézve a comb tövét lehet ellenőrizni, ha még véres, mehet vissza
  • ha megsülne, mielőtt a bőre alaposan megpirul, kaphat egy kis pirítást grill fokozaton
  • célszerű tálalásra időzíteni az elkészülését, nem tűri a tárolást
  • igen, az egész lakás iszonyat büdös lesz
  • a legjobb a szárnya vége, csipszre sül

Nem akkora kaland, mint amilyennek tűnik, fogjanak bele bátran!

még kacsasütés:

és még ropogós bőr, szaftos hús:

 Hogyan sütnek egyben madarat?